x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legea, trasa pe dreapta

Legea, trasa pe dreapta

18 Feb 2005   •   00:00

Innoirea clasei politice si promovarea tinerilor in Parlament au si efecte secundare. Camera Deputatilor s-a confruntat in aceasta saptamana cu un vid legislativ, iar unii veterani dau vina pe lipsa de experienta si pe tineretea colegilor aflati la primul mandat.


LAVINIA DIMANCEA, ANIELA NINE

NOVICI. Dintre cei 332 de deputati, 177 sunt pentru prima data in bancile Parlamentului. Unul dintre ei este deputatul fost PD Cozmin Gusa
Activitatea Camerei Deputatilor a fost zilele trecute aproape paralizata. Deputatii nu au avut ce legi sa dezbata in plen, iar in comisii, unde se pregatesc legile pentru plen, nu prea s-au inghesuit. Nici saptamana viitoare situatia nu se anunta prea roz, deputatii avand acelasi program ca si saptamana aceasta. E greu de crezut ca novicii din Parlament ar putea deprinde "tainele legislative" subit, in acest week-end.

"VINOVATII". Saptamana aceasta, dupa cateva ore de plen luni si marti, deputatii si-au programat pentru urmatoarele zile sedinte in comisii. Insa aici nu a fost prea mult de munca, astfel ca joi deputatii au ales pretextul "studiului individual". De ce? Vid legislativ, au explicat deputatii. Unii au zis ca se asteapta legi de la Guvern si pana atunci lipseste obiectul muncii, altii au dat vina pe tineretea si lipsa de experienta a deputatilor aflati la primul mandat. Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a explicat incetineala cu care se dezbat proiectele de legi la comisii prin faptul ca deputatii noi au nevoie de mai mult timp pentru a se obisnui cu aceasta munca.

DEPUTATI NOI. O consultare a site-ului Camerei Deputatilor ne-a convins ca numarul deputatilor aflati la primul mandat este destul de consistent, peste jumatate dintre alesi aflandu-se in aceasta situatie. Astfel, dintre cei 332 de deputati, 177 se afla la primul mandat, deci si experienta este minima.

Astfel, grupul parlamentar PSD si-a innoit garda in aceasta legislatura in proportie de aproape 50%. Dintre cei 112 membri, 52 sunt debutanti: 18 tineri sub 35 de ani si 42 aflati la primul mandat. La liberali, dintre cei 67 de alesi, 37 sunt la primul mandat, 10 fiind sub 35 de ani. In cazul PD, 30 de deputati din cei 48 sunt noi, 7 fiind sub 35 de ani. Si la grupul Minoritatilor Nationale, dintre cei 18 deputati, 8 sunt la prima legislatura, trei dintre ei fiind deputati tineri. Dintre cei 20 de deputati umanisti, 15 sunt pentru prima data alesi in functia de deputat, iar doi dintre ei au sub 35 de ani. PRM este reprezentat in Camera de 43 de deputati. 19 dintre ei au pasit la sfarsitul anului trecut pentru prima oara in forul legislativ. Cat priveste UDMR, din cei 22 de deputati, opt sunt incepatori in ale Parlamentului, trei dintre ei fiind si sub 35 de ani. Toti cei opt deputati independenti se afla pentru prima data pe bancile Parlamentului. Dintre acestia, doi au mai putin de 35 de ani.

FITNESS PENTRU ALESI
Arhitectul Casei Poporului, deputatul PRM Anca Petrescu, a anuntat ieri ca sala pentru fitness, sauna si masaj va fi amenajata la subsolul Palatului Parlamentului. Petrescu a explicat ca este necesar a se realiza o astfel de sala, pentru ca parlamentarii au "o activitate stresanta". Aflata la primul mandat, ea a precizat ca poate spune ca activitatea parlamentarilor este "una grea, avand in vedere ca ei sunt obligati sa mearga in teritoriu, sa participe la activitatile din comisii, sa faca studiu individual". Intrebata ce costuri va avea amenajarea spatiului, deputata a spus ca ele nu vor fi unele mari, pentru ca va fi "o lucrare simpla de zugraveala, se va face conectare la aerul conditionat si vor fi achizitionate aparatele necesare exercitiilor fizice". Liderul PRM, C.V. Tudor, a tinut si el sa precizeze ca nu este "un lux sa fie o sauna si masaj", pentru ca de aceste lucruri pot beneficia nu numai parlamentarii, ci si oaspetii straini, si chiar si presa acreditata la Parlament. (Carmen Vintila)
×
Subiecte în articol: politic deputati