Parlamentarii liberali au depus, vineri, amendamente la cele două proiecte de legi pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea, acestea urmărind eliminarea prevederilor acestor acte normative şi înlocuirea lor cu un program de măsuri fiscale şi financiare.
Potrivit unui comunicat al PNL, amendamentele liberalilor urmăresc eliminarea tuturor prevederilor din cele două proiecte de lege ca inacceptabile şi înlocuirea acestora cu un program de măsuri fiscale, măsuri financiare şi măsuri de reducere drastică a cheltuielilor cu aparatul de stat şi a celor considerate inutile.
În ceea ce priveşte măsurile fiscale, PNL propune anularea impozitului minim, reducerea TVA pentru construcţiile şi tranzacţiile de locuinţe noi la 5%, precum şi reducerea integrală a impozitului pe venit şi a cotelor de contribuţii sociale, pentru întreaga perioadă a anului 2010, pentru angajatorii care creează locuri de muncă şi angajează persoane aflate de peste trei luni în şomaj. PNL propune, de asemenea, introducerea unor bonificaţii de 5% din valoarea obligaţiilor fiscale pentru contribuabilii care îşi plătesc taxele la termen, reducerea majorărilor de întârziere la plata obligaţiilor fiscale către Bugetul General Consolidat la 0,02% pe zi şi introducerea taxării inverse pentru produsele agroalimentare şi pentru lucrările de construcţii-montaj.
În ceea ce priveşte măsurile financiare, amendamentele vizează reducerea cheltuielilor bugetare şi stoparea risipei, prin ajustarea unor capitole de cheltuieli. Astfel, PNL propune reducerea cu 50% a cheltuielilor prevăzute în Legea bugetară cu achiziţii de imobile, dotări independente, elaborarea studiilor de prefezabilitate şi de fezabilitate, deplasări, detaşări, transferuri, precum şi reducerea cu 25% a cheltuielilor prevăzute în bugetul de stat cu bunuri şi servicii.
În ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor publice, printre măsurile propuse de PNL figurează reducerea numărului de ministere în funcţie de tipul politicilor publice pe care le realizează, reducerea, în continuare, a numărului de agenţii, precum şi reorganizarea structurilor teritoriale din subordinea ministerelor şi agenţiilor guvernamentale la nivel regional. PNL propune de asemenea reducerea aparatului prefecturilor la care se vor păstra în principal atribuţii în domeniul controlului de legalitate şi desfiinţarea structurilor deconcentrate în majoritatea domeniilor.
În ceea ce priveşte amendarea proiectului de lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, PNL reiterează că aplicarea unei legi nu poate fi retroactivă.
Partidul Naţional Liberal consideră ca inacceptabilă atitudinea Guvernului de a arunca criza pe umerii pensionarilor şi bugetarilor din această ţară, de aceea, liberalii sunt convinşi că prin măsurile pe care le propun pot oferi o alternativă reală şi viabilă la situaţia existentă, astfel încât să nu fie afectate veniturile acestor categorii.
Comunicatul este semnat de Eugen Nicolăescu, vicelider al Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor.