x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liberalii au datorii uriaşe: banii sau funcţia!

Liberalii au datorii uriaşe: banii sau funcţia!

de Andreea Dumitrache    |    15 Iul 2016   •   10:51
Liberalii au datorii uriaşe: banii sau funcţia!
Sursa foto: Adrian Manolache

La începutul anului, surse din PNL declarau pentru Jurnalul Naţional că partidul mai are datorii de peste două milioane de euro, din cele şapte, cât a fost datoria iniţială. Conturile partidului au fost chiar blocate, iar sediul PNL Sector 1, din bulevardul Nicolae Bălcescu, a fost executat silit şi scos la licitaţie. Ca să acopere datoria, secretarul general Ilie Bolojan a stabilit o contribuție lunară de 9000 de lei pentru fiecare organizaţie, astfel încât datoria să fie achitată.

Fiecare şef de filială a avut de ales modul în care să strângă banii, parlamentarii au plătit mai mult, în jur de 500 de lei, europarlamentarii la fel, iar simplii membri, câţiva lei. Nici măcar jumătate din toate organizaţiile nu şi-au achitat, datoria, aşa că Ilie Bolojan le-a luat şefilor de organizaţii restanţiere, dreptul de vot de la şedinţele Biroului Politic Naţional. Nici asta nu i-a mobilizat pe liberali. La ultima şedinţă a Biroului Politic Naţional, Bolojan le-a dat termen restanţierilor până la sfârşitul lunii iulie să-şi achite toate datoriile, altfel şefii de organizaţii îşi vor pierde funcţiile. În plus, filialele cu datorii nici nu vor avea dreptul să-şi pună candidaţi pe listă la alegerile parlamentare.

Se acuză între ei

În unele organizaţii, liberalii au venit cu datoriile istorice, în altele foştii democrat-liberali. Cert e că noii colegi de partid n-au reuşit să se înţeleagă asupra modului de plată, aşa că datoriile s-au mărit şi mai mult după alegerile locale. „Ne-au venit popriri pe conturi, am dat bani la centru o grămadă şi înainte de locale, ne-am trezit cu conturile blocate, pentru datorii de câteva sute de milioane de lei. Mult, datorii pe care trebuia să le achităm”, au declarat surse PNL pentru Jurnalul Naţional.

În mod constant, printre filiale cu datorii se numără organizaţiile din Olt, Giugiu, Ialomiţa, Caraş-Severin, Bistriţa-Năsăud, Vaslui, Buzău, Constanţa, Argeş, Iaşi. În urma sancţiunilor, însă, unele filiale au reuşit să-şi achite restanţele. Gigel Ştirbu, preşedintele PNL Olt, a declarat pentru Jurnalul Naţional că filiala lui a achitat tot. „Nu ştiu despre ce datorii vorbiţi, eu săptămâna trecută am fost la contabilitate şi am hârtie că organizaţia Olt n-are niciun fel de datorii”, a explicat şeful PNL Olt.

În schimb, PNL Ialomiţa are în continuare datorii istorice. Toate sunt ale fostului PDL, datorii neonorate din timpul campaniilor electorale către furnizorii de materiale. Proaspăt ales preşedinte unic al filialei PNL Ialomiţa, fostul democrat-liberal Gheorghe Tinel spune că nu ştie exact care e stadiul plăţilor. „Sunt în concediu până marţi, nu vreau să mă gândesc acum la datoriile către partid, sunt în concediu, nu înţelegeţi? Sunt datorii istorice, o să vedem ce şi cum plătim, dar de marţi încolo”, a declarat Gheorghe Tinel pentru Jurnalul Naţional.

Liberalii au termen până la sfârşitul lunii să-şi achite datoriile, altfel preşedinţii de organizaţii riscă să rămână fără funcţii şi nici nu vor putea să-şi pună candidaţi pentru alegerile locale.

×