x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liberalii forţează demisia Robertei Anastase

Liberalii forţează demisia Robertei Anastase

08 Noi 2010   •   00:00

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, este taxată în continuare de PNL şi PSD pentru gafa comisă la votul legii pensiilor. Cele două formaţiuni i-au cerut, în mod repetat, preşedintelui Camerei să demisioneze din această funcţie, deputaţii pesedişti şi liberali blocând, în semn de protest, lucrările Biroului Permanent mai bine de o lună şi jumătate şi au părăsit chiar şi lucrările plenului. Dacă zilele trecute liberalii anunţau că vor renunţa la boicotarea şedinţelor forului dacă se va modifica Regulamentul Camerei, luni aceştia s-au răzgândit.

"Am decis să sistăm orice discuţii, negocieri, tratative privind modificarea Regulamentului Camerei sau îmbunătăţirea activităţii în această instituţie până când preşedintele Roberta Anastase nu demisionează", a anunţat liderul PNL, Crin Antonescu, la finalul şedinţei BPC.  Potrivit lui Antonescu, PD-L are "minima obligaţie", să o amendeze prin schimbarea din funcţie pe Roberta Anastase. Liderul PNL consideră că PD-L doreşte prin semnarea unui acord privind modificarea Regulamentului de către toţi liderii de grup, să o "spele" din punct de vedere politic pe Anastase, liberalii îşi exprimă dezacordul faţă de acest lucru, considerând că între modificarea Regulamentului şi ceea ce s-a întâmplat la votul privind Legea pensiilor există o distincţie majoră. Nici gând însă ca preşedintele Camerei să dea curs solicitării celor două formaţiuni. Anastase le-a transmis luni PSD şi PNL că demisia este un act unilateral. "Reamintesc Opoziţiei că am fost aleasă prin votul majorităţii deputaţilor - peste 70%. Demisia este un act unilateral şi cred că, foarte important în acest moment este să cerem lucruri care sunt reale şi nu explicaţii politice sau justificări", a spus Roberta Anastase, anunţând că acordul privind modificarea Regulamentului, stabilit prin consens de toţi liderii de grup, a fost semnat de liderii grupurilor care susţin coaliţia de guvernare, prima şedinţă urmând să aibă loc marţi.


VOTUL PRIN RIDICARE DE MÂNĂ, ELIMINAT

Deputaţii care vor lucra la modificarea Regulamentului vor ţine cont de şase principii : eliminarea votului prin ridicare de mână, clarificarea şi reglementarea cazurilor în care este obligatorie verificarea cvorumului de şedinţă, introducerea zilei Guvernului în Parlament, reglementarea prezenţei în sala de plen prin corelarea obligatorie a semnăturilor de prezenţă cu utilizarea cartelei de vot, creşterea calităţii dezbaterilor parlamentare şi a vizibilităţii activităţii parlamentarilor prin alocarea de timpi adecvaţi dezbaterii proiectelor de lege, transferarea atribuţiilor Biroului Permanent referitoare la stabilirea ordinii de zi, a programului de lucru, a programului extern, a transmiterii către comisiile de specialitate a proiectelor de lege în sarcina Comitetului liderilor de grup.

×
Subiecte în articol: politic