x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liberalii sunt aproape de implozie înainte de alegeri

Liberalii sunt aproape de implozie înainte de alegeri

de Marius Gîrlașiu    |    03 Iun 2016   •   21:45
Liberalii sunt aproape de implozie înainte de alegeri

Tensiunile dintre liberali sunt la un pas să izbucnească pe ultima sută de metri înainte de scrutinul de duminică. Un eşec la alegerile locale în faţa social-democraţilor ar învolbura şi mai mult apele în interiorul partidului, unde vechii pedelişti aşteaptă cu sufletul la gură rezultatele alegerilor pentru a putea pretinde puterea. Lupta pentru supremaţie pare să fi început deja în sânul PNL, cel puţin asta spun vocile dizidenţilor, astfel că n-ar fi exclus un Congres care să despartă apele.

“În partid a început deja o luptă pentru putere, concretizată prin înlăturarea oamenilor incomozi actualei conduceri şi mai ales binomului Vasile Blaga - Alina Gorghiu . În acest partid nu mai există pic de democraţie internă, nici de libertate de exprimare. Actuala conducere nu mai respectă nici propriul statut şi nu mai ţine cont de niciun principiu democratic. Deciziile se iau de către un grup restrâns de oameni, apoi sunt supuse votului formal al Biroului Permanent Naţional". Dezvăluirea îi aparţine deputatului Octavian Popa, care i-a părăsit pe liberali şi i s-a alăturat lui C.P. Tăriceanu în ALDE. Vicepreşedinte al Comisiei pentru activitatea SRI, Popa s-a supărat pe liberali după ce a fost îndepărtat, ilegal spune el, din fruntea organizaţiei PNL Tulcea. “Actuala conducere a PNL nu mai are decât obiectivul de a câştiga alegerile, obiectiv deja ratat, şi cel de a se menţine cu orice preţ la conducerea partidului", mai susţine deputatul. Înainte să plece din partid, fostul liberal a descris lupta pentru supremaţie dintre tabere, dar spune că niciunul dintre grupurile de putere din PNL, cel din jurul lui Cătălin Predoiu sau al lui Ilie Bolojan, nu reprezintă o soluţie pentru redresarea partidului. Mai mult, liberalii ar regreta pe la colţuri scoaterea din scenă a lui Ludovic Orban şi decizia lui Crin Antonescu de a se retrage definitiv din viaţa politică.

Vor Congres după locale

Scenariul descris a fost confirmat şi de ultima ieşire a deputatului Theodor Paleologu, care le-a cerut liberalilor să-l susţină pe Nicuşor Dan în cursa pentru Primăria Capitalei pentru a evita o înfrângere usturătoare în faţa candidatului PSD Gabriela Firea. “Această conducere este ilegitimă şi total inaptă, şi-a dovedit incapacitatea politică şi ne conduce către un dezastru. E nevoie de un Congres extraordinar al PNL făcut cum trebuie, nu la repezeală, ca să manevreze Congresul cei care acum sunt în fruntea partidului”, a explicat deputatul. Lipsa unui lider legitim a fost confirmată şi de preşedintele de onoare, Mircea Ionescu Quintus, care a dezvăluit pentru Jurnalul Naţional că vrea să propună în fruntea PNL “un om politic cunoscut din afara partidului”. În actualul context, un rezultat sub aşteptări la alegerile de duminică ar putea fi scânteia care să ducă partidul la implozie, mai ales că fuziunea dintre liberali şi pedelişti scârţâie din temelii şi în teritoriu. Chiar dacă nu şi-ar dori un Congres înainte de alegerile parlamentare, liderii partidului ar putea fi forţaţi să tranşeze conflictele interne printr-un Congres până în toamnă.
 

Theodor Paleologu, deputat PNL: De fiecare dată când Preda sau Gorghiu deschid gura, Predoiu mai pierde nişte voturi. Problema va fi aceea a asumării responsabilităţii pentru acest dezastru. Cei care sunt responsabili de această situaţie trebuie să plece. Este responsabilitatea lor.

×