x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lovitură pentru Iohannis: România, doar o democrație semi-consolidată

Lovitură pentru Iohannis: România, doar o democrație semi-consolidată

de Dan Constantin    |    07 Mai 2020   •   15:59
Lovitură pentru Iohannis: România, doar o democrație semi-consolidată

Președintele Iohannis este contrazis în afirmațiile repetate prin care susține că în România este democrație.După 7 ani de mandat în fruntea statului, ca președinte, România este catalogată tot o democrație semi-consolidată. Raportul Freedom House privind starea democrației în țările în tranziție notează România cu același punctaj-57, ca și anul trecut.

 Raportul a fost difuzat miercuri 6 mai,coincidență , când Curtea Constituțională a evidențiat derapaje de la legea fundamentală prin decizii ale guvernului luate în condițiile stării de urgență.Evaluarea nu reține evident, nici atacurile de o virulență fără precedent ale Președintelui Iohannis la adresa Curții Constituționale căreia i-a cerut revizuirea unor decizii, dar acestea vor avea greutate în monitorizarea Românie pentru viitorul raport.

 Între cele 29 țări din Europa și Eurasia evaluate în Raport,UNGARIA și POLONIA  au remarcile cele mai severe.Polonia este declasată față de notările anterioare pentru atacurile la sistemul judiciar ,, de neimaginat până la instalarea la putere a PiS(Partidul Justiție și Adevăr)”, cum subliniază raportul. Ungaria a devenit un regim tranzitoriu sau hibrid, după atacurile constante ale regimului Orban Victor la democrație. Nivelul de democrație al Ungariei este în aceiași categorie cu al Republicii Moldova.

Autorii raportului menționează că în Polonia, ROMÂNIA și Ungaria s-au înregistrat modificări importante ale legislație, fără consultări, în timpul nopții, prin ordonanțe de urgență.

 În privința țărilor din Balcani, deficitul de democrație este pus de raportorii Freedom House pe seama influenței mai puternice a Rusiei, Chinei și Turciei.

×