x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ludovic Orban, amenințat cu Parchetul, pentru sfidarea Parlamentului

Ludovic Orban, amenințat cu Parchetul, pentru sfidarea Parlamentului

de Ion Alexandru    |    29 Apr 2020   •   09:28
Ludovic Orban, amenințat cu Parchetul, pentru sfidarea Parlamentului

Liderii Camerei Deputaților și Senatului îi cer premierului Ludovic Orban să respecte hotărârea Parlamentului, prin care a fost avizată prelungirea stării de urgență și să prezinte Parlamentului explicații în legătură cu măsurile luate de Guvern în această perioadă. Conform acestei hotărâri, Executivul trebuie să prezinte, săptămânal, Legislativului un astfel de raport, lucru care nu s-a întâmplat. Marcel Ciolacu susține că atitudinea lui Orban se înscrie în prevederile infracțiunii de abuz în serviciu.

 

Primul dintre liderii Parlamentului care au luat poziție în acest sens este șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Acesta a anunțat, ieri, că premierul Ludovic Orban riscă să se facă vinovat de abuz în serviciu dacă refuză să meargă să dea explicații în Parlament. Premierul Ludovic Orban este chemat să dea explicații în Parlament despre măsurile adoptate de Guvern pentru prevenirea și combaterea epidemiei de COVID-19. „Domnul Orban trebuie să realizeze foarte clar că este premierul României. Există o hotărâre a Parlamentului pe care trebuie să o respecte, altfel, e abuz în serviciu”, a precizat președintele interimar al PSD, care a avertizat că se poate ajunge inclusiv la un proces în instanță pe această temă.

La rândul său, vicepreședintele Senatului, Titus Corlățean, a luat cuvântul și a reamintit Guvernului, chiar în cadrul unei ședințe de plen, că este obligat să prezinte săptămânal Parlamentului măsurile luate pentru combaterea epidemiei de COVID-19. „Vreau să reiterez ca Guvernul să respecte Hotărârea Parlamentului României 4/2020 privind obligaţia de a prezenta la fiecare 7 zile sau ori de câte ori este necesar să prezinte un raport cu măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19 şi motivele care le-au determinat. Este obligaţia Guvernului, sub control parlamentar, să respecte această solicitare”, a declarat Titus Corlăţean.

 

Hotărârea obligă Guvernul să prezinte un raport

Amintim că, la data de 16 aprilie, plenul reunit al Senatului și al Camerei Deputaților a adoptat o hotărâre pentru încuviințarea prelungirii stării de urgență la nivel național, cu 30 de zile. Acest document conține o serie de obligaţii pentru Guvern, una dintre ele fiind ca acesta să prezinte săptămânal un raport privind măsurile luate. Astfel, „pe perioada stării de urgenţă, periodic, la fiecare șapte zile sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19 şi motivele care le-au determinat, mai prevede hotărârea adoptată”.

Mai mult, Parlamentul a decis ca, „în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet privind măsurile adoptate pe perioada stării de urgenţă pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19, măsurile care au restrâns exerciţiul unor drepturi sau libertăţi fundamentale şi măsurile cu caracter economic şi social, temeiurile care au determinat luarea măsurilor şi efectele produse, precum şi conformitatea acestora cu exigenţele dispoziţiilor art. 53 şi art. 93 din Constituţia României, ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 22 din 21 ianuarie 1999, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 453/2004, cu modificările şi completările ulterioare”.

 

 

×