Actualii parlamentari PD isi gasesc cu greu locul pe listele pentru Parlament, liderul Traian Basescu intentionand sa-i inlocuiasca cu oameni noi.
OANA STANCU
Vineri expira termenul in care organizatiile judetene ale PD trebuie sa trimita centrului lista cu propuneri de candidaturi pentru Senat si Camera Deputatilor. Este vorba insa doar de propuneri, pentru ca ele vor fi macelarite drastic de catre centru ca urmare a reformei pe care Traian Basescu a promis sa o faca in privinta ofertei pe care partidul sau, alaturi de liberali in cadrul Aliantei, o va face in toamna alegatorilor. "Politicienii de generatia mea trebuie sa se retraga si sa lase locul noii generatii", spune Traian Basescu de cateva luni neincetat si incearca sa aplice - mai cu vorba buna, mai fortat - aceasta politica in PD.
PENSIONATI. Lasarea la vatra a actualilor parlamentari e un proces anevoios, care implica si riscul ca dupa alegeri noii alesi sa nu poata face fata rapid procedurilor parlamentare. Pe de alta parte, nu poti impune candidati unor organizatii care au obtinut rezultate bune in alegerile locale. Asadar, terenul de joc pentru Basescu e oferit de organizatiile care au obtinut un scor sub media pe tara la locale, vreo 14 la numar. E vorba printre altele de Neamt, reprezentat de vicepresedintele Ioan Onisei, unul dintre posibilii sacrificati, cazut in dizgratia lui Basescu dupa ce l-a adus in filiala pe Vasile Oatu. Tot cu rezultate slabe e si Bacaul unui alt vice PD, Vasile Nistor, un personaj nul pe firmamentul democrat. Lista continua cu Giurgiul senatorului Aurel Pana, plecat "putin" pe la PRM tocmai cand grupul PD se desfiinta, cu Maramuresul deputatului Mircea Man, cu Argesul cumatrului lui Basescu, Ion Carstoiu, unul dintre putinii oponenti cu glas ai presedintelui in Biroul Permanent, cu Vaslui, Vrancea, Satu-Mare, Botosani, Suceava sau Mures.
Alte figuri pediste cunoscute nu vor candida pentru Parlament intrucat au fost alesi ca primari sau presedinti de consilii judetene si au interdictie de a parasi aceste posturi. Este cazul lui Emil Boc, primarul Clujului, lui Liviu Negoita, primarul Sectorului 3, al lui Dumitru Moinescu, primarul Medgidiei, dar si al lui Sorin Frunzaverde, presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin.
PROTEJATA
La Prahova, si ea cu rezultate sub medie, Paula Ivanescu si Romeo Hanganu ar putea si ei sa fie lasati pe pozitii inferioare pe lista pentru a face loc Robertei Anastase, protejata lui Cozmin Gusa. "Si eu, si Hanganu vrem sa candidam. Sa vedem daca mai suntem dezirabili, ca in fond am muncit atatia ani", ne-a declarat ieri Paula Ivanescu. In schimb, Cozmin Gusa incearca sa isi faca loc chiar la Bucuresti, alaturi de Anca Boagiu si Romeo Raicu, in timp ce la Senat lista ar fi condusa de seful campaniei PD, Vasile Blaga.
Citește pe Antena3.ro
IMPARTIRE
Pozitiile pe listele Aliantei vor fi stabilite dupa sedinta Consiliului de Coordonare de luni, cand liderii democrati si liberali trebuie sa stabileasca daca PNL, mai "tare" in procente si la locale, si in sondajul din octombrie, va avea primul loc si la Camera si la Senat. Daca se va renunta la prevederea din protocol legata de efectuarea unui nou sondaj in toamna, raportul pe liste dintre PNL si PD va fi de 66,6% sau de 75%, restul pana la 100% fiind reprezentat de sondajul din noiembrie 2003.