x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mărturia lui Liviu Mihaiu îngroapă Guvernul ALDE-PSD

Mărturia lui Liviu Mihaiu îngroapă Guvernul ALDE-PSD

de Marius Gîrlașiu    |    04 Aug 2016   •   11:10
Mărturia lui Liviu Mihaiu îngroapă Guvernul ALDE-PSD
Sursa foto: GRIGOREPOPESCU

Milionul lui Sorin Ovidiu Vîntu dinamitează din faşă şansele unui Guvern ALDE-PSD după alegerile parlamentare. Jurnalistul Liviu Mihaiu le-a dezvăluit procurorilor DNA că premierul Călin Popescu Tăriceanu l-a chemat la Guvern în 2008 şi l-a anunţat personal că va fi numit guvernator în Deltă - funcţie cumpărată de SOV cu un milion de euro, prin intermediul lui Bogdan Olteanu.

În 2009, întâlnirea cu Sorin Ovidiu Vîntu i-a fost fatală lui Mircea Geoană. Liderul PSD rata la mustaţă fotoliul de la Cotroceni, iar Traian Băsescu devenea pentru a doua oară la rând preşedintele României, păstrându-şi mandatul câştigat în 2004. După şapte ani, SOV încurcă iar planurile PSD într-un moment crucial pentru viitorul partidului. Principalul aliat al social-democraţilor într-o eventuală coaliţie de guvernare – ALDE – ar putea avea mari probleme după dezvăluirile făcute de Liviu Mihaiu la DNA. Jurnalistul le-a povestit procurorilor că liderul ALDE, C.P. Tăriceanu, l-a chemat personal la Guvern în anul 2008 şi l-a anunţat că-l va numi guvernator al Deltei Dunării. Funcţia l-a costat pe SOV un milion de euro, bani pe care i-ar fi oferit preşedintelui Camerei Deputaţilor de la acea vreme, Bogdan Olteanu, susţin procurorii DNA. Traficul de influenţă ar fi ajuns însă până la cel mai înalt nivel al Guvernului. “Martorul Mihaiu Liviu a arătat că a fost întrebat de Vîntu dacă vrea să ocupe postul de guvernator al Deltei Dunării. Întrucât Mihaiu Liviu a fost de acord, Vîntu i-a spus că va aranja acest lucru. Ulterior, Mihaiu Liviu a fost chemat la Guvern, unde premierul Tăriceanu i-a spus că va fi numit guvernator. Martorul a precizat că << Vîntu discutase cu factorul politic numirea mea, dar atunci nu mi-am dat seama ce implica acest lucru >>. Ulterior, Mihaiu Liviu a aflat că Vîntu a dat bani pentru această numire”, se arată în motivarea deciziei prin care judecătorii au decis ca Bogdan Olteanu să fie plasat în arest la domiciliu.

ALDE, în prag de implozie?

Implicarea lui Tăriceanu în numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei, ar putea avea consecinţe dramatice asupra planurilor urzite de Liviu Dragnea şi liderul ALDE. Cu ajutorul partidului condus de Tăriceanu, Dragnea spera ca PSD să poată forma majoritatea după alegerile parlamentare, iar social-democraţii să dea următorul prim-ministru. “Încă nu sunt foarte sigur, dar este posibil ca undeva, cineva, cândva, să fi gândit un plan, pentru că prea seamănă multe... Ponta e trimis în judecată, Tăriceanu e trimis în judecată, eu sunt trimis în judecată. O să vedem ce se întâmplă în perioada următoare”, avertiza recent liderul PSD. “La recentele alegeri, ALDE a obţinut un scor care o face să fie îndreptăţită să creadă că va intra în viitorul Parlament. Aceasta este, dacă vreţi, ţinta pe care forţele oculte din România o urmăresc - îndepărtarea ALDE din viitorul Parlament”, a plusat Tăriceanu. Preşedintele Senatului mai are un dosar: este trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului într-un alt dosar, cel al retrocedărilor ilegale din pădurea Snagov şi Ferma Băneasa. Astfel, o eventuală punere sub acuzare după mărturia lui Liviu Mihaiu, ar lovi direct şi imaginea ALDE în prag de alegeri parlamentare. Liberalii lui Tăriceanu au anunţat că vor candida singuri după scorul bun (6%) obţinut la alegerile locale.

 

"Numirea persoanelor în diferite funcţii publice de către politicieni în schimbul plăţii unor sume de bani reprezintă un fenomen de o gravitate extremă pentru societatea românească, având în vedere că este de natură să ducă la perpetuarea şi multiplicarea corupţiei. Funcţionarii numiţi în acest mod sunt stimulaţi să săvârşească, la rândul lor, infracţiuni pentru a recupera sumele avansate, cu consecinţa fraudării exponenţiale a resurselor care ar trebui să contribuie la dezvoltarea societăţii. Acest fenomen, care apare relativ frecvent în practica organelor judiciare, impune un răspuns ferm al autorităţilor, având în vedere că lăsarea în libertate a inculpaţilor acuzaţi de fapte de o asemenea gravitate poate crea în rândul cetăţenilor un sentiment de neîncredere şi temerea că asemenea fapte se vor perpetua", arată Instanţa Supremă în motivarea deciziei prin care a decis arest la domiciliu pentru viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.

 

Liviu Dragnea, preşedinte PSD: Tăriceanu rămâne prietenul meu indiferent ce se va întâmpla. Eu am un obiectiv foarte serios, câştigarea alegerilor parlamentare, PSD să formeze guvernul şi să furnizeze candidatul pentru funcţia de prim-ministru.

×