x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Masuri pentru libertatea presei

Masuri pentru libertatea presei

15 Oct 2004   •   00:00

Guvernul a aprobat ieri un plan de masuri pe termen scurt referitor la libertatea presei, combaterea coruptiei, reforma administratiei si calitatea actului de justitie, a anuntat ieri ministrul de Externe, Mircea Geoana.

Acest plan are la baza criticile formulate de Comisia Europeana in raportul de tara privind Romania. Astfel, Agentia pentru Strategii Guvernamentale va asigura aplicarea legii privind accesul la informatiile de interes public si a legii referitoare la transparenta decizionala. Modul in care se va realiza acest lucru va fi convenit in urma consultarii cu institutiile de presa si societatea civila, pana la 20 octombrie a.c. In plus se va infiinta un Consiliu National pentru mass-media, organism de monitorizare a presei si a conditiei jurnalistului in Romania.

AGRESIUNI. Pana la 25 octombrie a.c., Inspectoratul General al Politiei va elabora un raport privind cazurile de agresare a jurnalistilor, care sa releve stadiul anchetelor si masurile de urgentare a acestora. Tot pana la finele lunii in curs, Ministerul de Finante va intocmi un raport privind datoriile catre buget ale institutiilor mass-media, care in prezent totalizeaza 12 milioane de euro. Mircea Geoana a explicat insa ca nu se are in vedere stergerea acestor datorii, lucru care ar afecta inchiderea capitolului "concurenta" in negocierile cu UE.

TRANSPARENTA. Alte masuri se refera la modificarea legii privind combaterea evaziunii fiscale, intarirea disciplinei financiare, reforma administratiei publice. Intarirea capacitatii de absorbtie a fondurilor comunitare si combaterea coruptiei. Geoana nu a exclus nici infiintarea unui Consiliu pentru transparenta, propunere avansata deja de ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu. (Silviu Sergiu)

×
Subiecte în articol: politic