PSD si-a bagat in buzunar anul trecut donatii confidentiale de 1,4 miliarde de lei, cu 850 de milioane mai mult decat ii permitea Legea finantarii partidelor politice. In acelasi fel, PNTCD a inhatat 1,2 miliarde de lei mai mult decar ar fi avut voie. Cele doua partide si-au publicat ilegalitatile Monitorului Oficial.
Potrivit legii, pana la data de 31 martie a fiecarui an formatiunile politice sunt obligate sa publice in Monitorul Oficial listele cu donatiile primite in anul precedent. Multe partide nu au respectat acest termen, iar cele care l-au respectat au incalcat si ele in diferite moduri Legea 43/2003.PSD - ciubuc de jumatate de miliard
Partidul de guvernamant a fost finantat anul trecut cu aproape doua miliarde de lei de catre persoane fizice si cu doua miliarde si jumatate de catre firme private si fundatii, aflam din lista publicata chiar pe 31 martie. Printre sponsorii formatiunii se numara actualul ministru al Sanatatii, Ovidiu Branzan, care a finantat partidul cu 48 de milioane de lei cu cateva luni inainte de a fi numit in functie. Dintre demnitarii formatiunii, doar senatorul Victor Apostolache si prefectul de Maramures, Liviu Bechis, mai apar pe lista cu circa 75 de milioane de lei, respectiv 50 de milioane, la care se adauga si firma deputatului Valentin Gigel Calcan SC ALCA GURMAND SRL cu 150 de milioane de lei. In schimb, Blajan Ion, fost informator al Securitatii care a facut puscarie pentru pedofilie si care nu a fost validat pentru a ajunge in Parlament, a contribuit si el la bunastarea formatiunii sale cu 37 de milioane de lei.
Alte 1,4 miliarde de lei reprezinta donatiile confidentiale, ceea ce inseamna ca partidul nu e obligat sa publice datele sponsorului. Dar este obligat sa nu primeasca donatii in cumul mai mare de 15 la suta din subventia de baza pentru un partid, in cazul de fata 585 de milioane de lei pentru anul 2003. In caz contrar, formatiunea risca o amenda cuprinsa intre 30 si 300 de milioane de lei, dar nu si confiscarea sumei. Ca atare, PSD a depasit plafonul cu 850 de milioane si, chiar daca va primi amenda maxima, tot ii mai raman 500 de milioane pe care ii baga in buzunar linistit chiar daca sunt ilegali.
De acelasi privilegiu se bucura si PNTCD, care a depasit plafonul legal cu 1,2 miliarde de lei si nu a publicat nici datele complete ale donatorilor. Principalul sponsor âpe fata" este Fundatia âAlianta Nationala Crestin Democrata", care cotizeaza cu aproape 800 de milioane de lei.
Clientii politici
Lista finantatorilor PSD dezvaluie lucruri si mai interesante. Fundatia SECOLUL XXI Constanta doneaza 126 de milioane de lei. Fundatia este a organizatiei PSD Constanta si in 2001 cumpara fostul hotel a PCR din Mamaia cu 10 miliarde de lei pe care il vinde apoi Consiliului National al partidului cu 7,5 miliarde. Unele dintre firmele care au cotizat la partidul de guvernamant au trasaturi comune: se ocupa cu transporturi sau constructii si au lucrari cu statul. Este cazul firmei CONCIVIA din Braila, care in august 2003 doneaza 100 de milioane de lei PSD dupa ce in aceeasi vara a fost abonata la castigarea licitatiilor pentru repararea scolilor din judet. Noi ne-am oprit cu numaratoarea la sapte scoli si lucrari care insumeaza vreo 64 de miliarde de lei.
Si Basescu are clientii lui!
PD publica o lista lunga in Monitorul Oficial fara sa faca un total. Incalca legea nepublicand datele donatorilor. Nu declara nici donatii confidentiale. Sponsorii cei mai generosi sunt parlamentarii PD: Anca Boagiu - 94 de milioane, Ion Carstoiu - 158 de milioane, Teodor Cladovean - 156 de milioane, Costica Canacheu - 104 milioane, Nicolae Nan - 158 milioane, Vasile Nistor - 139 de milioane, Aurel Pana - 153 milioane etc.
La polul celalalt un Emil Boc, presedinte executiv acum, cotizeaza doar cu 10 milioane de lei, Adriean Videanu, cunoscut ca principal finantator al partidului, doar 12 milioane de lei, Radu Berceanu - 15 milioane, unul dintre imbogatitii anului trecut, patronul Altex, Dan Ostahie, doar 6 milioane de lei etc. Iar Traian Basescu nu apare pe lista deloc. Apar insa pe lista trei directori din Primaria Generala (Barbu Sulfina, Cristina Setran si Alexandru Dicu) si... una dintre firmele care ia contracte de la Primarie pentru repararea bordurilor - Pro Consul SRL, a carei generozitate se ridica la 220 de milioane de lei.
2 tone de haine la PRM
Si celelalte formatiuni parlamentare risca fabuloasa amenda cuprinsa intre 30 si 300 de milioane de lei. PNL si PUR pentru ca nu au publicat datele complete ale finantatorilor. PRM si UDMR pentru ca nu au respectat termenul de 31 martie pentru publicarea listei sponsorilor. Liberalii spun ca au incasat circa 2 miliarde de lei, umanistii 1,3 miliarde, la Vadim s-a cotizat doar in valoare de 306 milioane de lei, dintre care 46 de milioane de lei reprezinta contravaloarea a 2 tone de haine, second-second-second-hand probabil. UDMR, cu donatii care insumeaza 6,1 miliarde de lei, este cea mai bogata formatiune anul trecut in Romania.
2004 - un an de jumaâ de miliard dolari
Legea 43/2003 stabileste plafoane generoase pentru cheltuielile pe care partidele si candidatii lor le pot face intr-un an electoral. Insumate, de la consilier comunal pana la candidatul la presedintie, acestea duc la 55 de milioane de dolari pentru fiecare formatiune, a declarat ieri presedintele asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu. Ca atare, cele sase partide parlamentare plus inca vreo patru-cinci, care anunta de pe acum ca vor avea candidati la presedintie, vor putea pune la bataie in Romania lui 2004 mai mult de jumatate de miliard de dolari.
Oana Stancu
âLa aceste donatii se adauga cotizatiile care nu sunt plafonate. Aici vor fi ascunse finantarile oculte, care s-au vazut in 2000, cand partidele au declarat venituri anuale de 10 ori mai mici decat au cheltuit numai pe publicitatea in media"
Cristian Parvulescu - presedinte APD