x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministrul Muncii, anunț despre „șomaj tehnic” la bugetari

Ministrul Muncii, anunț despre „șomaj tehnic” la bugetari

09 Apr 2020   •   07:59
Ministrul Muncii, anunț despre „șomaj tehnic” la bugetari

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat pe Facebook că Guvernul a pregătit un proiect de act normativ care se referă la bugetari. „Șomajul tehnic” în instituțiile publice este o propunere asumată, a spus Alexandru.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat pe Facebook că este momentul organizării unui sistem de lucru în instituții care să le ofere posibilitatea angajaților de a rămâne acasă.

„Trecem printr-o perioadă în care multe lucruri s-au schimbat. Într-o bună parte a sistemului public s-a redus activitatea. De la mediul privat, din datele pe care le văd zilnic despre contractele suspendate sau încetate, am cel mai clar semnal. Se vede tendința de a se rămâne acasă. Este și o perioadă în care autoritățile competente insistă, spre binele nostru, să se ia în continuare toate măsurile de prevenție. În fața acestei realități, am pregătit un proiect de act normativ pentru a legifera o stare de fapt din sistemul public. Acum este momentul organizării unui sistem de lucru în instituții, autorități, companii publice, regii cu capital de stat care să le asigure funcționalitatea pe durata stării de urgență dar care să țină cont și de dorința evidentă a multor angajați de a rămâne la domiciliu și, binențeles, de necesitatea asigurării unui raport just între muncă și plată. < Șomaj tehnic > în instituțiile publice, o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaților de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotație, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază”, a scris Violeta Alexandru pe rețeaua de socializare.

Ea susține că aceasta este o decizie asumată și luată după consultări. „Este o propunere asumată. După consultări, inclusiv cu autorități locale și după evaluări. Da, după toate acestea și după ce am citit toate mesajele primite, este o propunere asumată. Pentru corectitudine”, a mai spus ministrul Muncii.

Premierul Ludovic Orban a explicat, miercuri seara, că măsura trebuie să asigure funcționarea instituțiilor, dar și să respecte regulile pentru reducerea riscului de răspândire a coronavirusului.

„Jumătate din angajaţi lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de şomaj tehnic, plătiţi la fel cum sunt cei în şomaj tehnic cu 75%. Acesta e mecanismul pe care l-am gândit, trebuie să asigurăm funcționarea instituțiilor publice și, pe de altă parte, să respectăm şi rigorile de a reduce posibilitatea de răspânduire a virusului”, a declarat Ludovic Orban, la B1TV.

Sursa: Mediafax

×
Subiecte în articol: Violeta Alexandru