Preşedinţii PSD şi PNL, Mircea Geoană şi Crin Antonescu, au semnat acordul de colaborare între cele două partide, prin care liberalii îl vor susţine pe liderul PSD în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.
Alături de Mircea Geoană şi Crin Antonescu s-au aflat preşedintele PC, Daniela Popa, şi prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban.În spatele acestora s-a aflat un panou pe care scria: "O singură Românie".
La semnarea acordului, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că acest pas este unul important "pentru asigurarea stabilităţii politice în România", precizând că nu conţine nicio împărţire a portofoliilor sau a funcţiilor.
"Reprezintă o formă de social democraţie cu accente liberale. Veţi avea în acest document principiile care vor călăuzi colaborarea noastră. Pentru mine, o bună guvernare, transparenţă şi competenţă în actul de guvernare trebuie să reprezinte o prioritate absolută", a declarat Mircea Geoană.
"Nu asistăm la vânzare de voturi, ci de fapt la catalizarea energiilor pozitive ale acestor naţiuni (...) Împreună cu Crin Antonescu vreau să fim garanţii unui alt mod de a face politică în România", a mai spus liderul PSD.
Geoană a subliniat că forţele politice din societate trebuie să-şi adune eforturile pentru a instala un Guvern cu Klaus Iohannis în funcţia de premier, până la Crăciun.
"Acest acord politic va asigura stabilitatea politică pe termen lung, nu reprezintă o împărţire de funcţii între noi, este o declaraţie de principii", a afirmat Geoană.
La rândul său, liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat că a semnat acest acord "cu toată convingerea că este un gest benefic pentru România"."Vă asigur că nu este doar un acord menit să acorde susţienrea unuia dintre candidaţi în turul doi împotriva celuilalt", a mai spus Antonescu.
"Sunt optimist în legătură cu şansele de a realiza acest acord în spiritul şi litera lui, de a începe după 6 decembrie, cu un nou preşedinte, cu o nouă formulă politică, (...) sunt optimist pentru că din capul locului acest acord s-a încheiat altfel decât cele pe care în asemenea împrejurări le-aţi cunoscut până acum", a spus Antonescu.
Liderul PNL a adăugat că acordul "nu a venit la capătul unor zile şi nopţi de negocieri pentru funcţii, ministere, pentru poziţii de putere".
Acordul pentru susţinerea lui Mircea Geoană se învârte în jurul susţinerii lui Klaus Iohannis pentru funcţia de premier. Primarul Sibiului, propus de noua majoritate parlamentară după căderea Guvernului Boc, va fi desemnat să formeze Executivul în cazul în care candidatul alianţei PSD+PC va câştiga alegerile prezidenţiale.
Varianta este agreată şi de UDMR. Liderii Uniunii nu au anunţat oficial susţinerea pentru Mircea Geoană, dar au votat în unanimitate pentru un Cabinet Iohannis.
În primul tur al alegerilor prezidenţiale, candidaţii PSD+PC, PNL şi UDMR au obţinut împreună peste 55% din voturi.
Vă prezentăm acordul de colaborare semnat de cele două părţi:
ACORD PENTRU IEŞIREA ROMÂNIEI DIN CRIZĂ
După 20 de ani de la Revoluţia Română speranţele şi aspiraţiile celor mai mulţi dintre româani au fost risipite într-o tranziţie fără sfarşit. Formaţiunile politice semnatare îşi asumă obligaţia de a împlini aceste aspiraţii şi de a reda românilor o guvernare democratică dedicată interesului public.
Dorim să redăm românilor o ţară de care să fim mândri, o ţară în care să fie respectaţi de liderii politici şi de administraţie, o ţară în care să aibă şansa să se realizeze pe deplin în plan profesional, personal şi social.
După 5 ani de mandate, preşedintele Traian Băsescu lasă o ţară în haos:
- o Românie fără un guvern legitim;
- o Românie măcinată de conflicte artificiale între puterile statului, între stat şi societate precum şi între diferitele categorii sociale;
- o Românie în prag de colaps economic;
- o Românie a cărei administraţie a fost ocupată de oameni politici incompetentţi, instalaţi abuziv în fruntea instituţiilor publice.
I Principii care stau la baza Guvernării comune:
1. Reducerea fiscalităţii ca motor al dezvoltării economiei;
2. O guvernare în folosul tuturor românilor printr-o distribuţie echitabilă a resurselor rezultate în urma dezvoltării economice;
3. Transparenţă şi eficienţă în cheltuirea banului public;
4. Respectarea efectivă a drepturilor şi libertăţilor individuale (dreptul la iniţiativă economică, dreptul la sănătate, dreptul la educaţie, dreptul la protecţie socială, dreptul la un mediu sănătos);
5. Respectarea prevederilor cuprinse în "pactul pentru Justiţie"
6. Descentralizarea şi depolitizarea administraţiei publice;
7. Sprijinirea categoriilor sociale defavorizate (a familiilor tinere, a pensionarilor şi a celor cu venituri mici);
8. Modernizarea agriculturii şi a satului românesc.
I. Obiective
Formaţiunile politice semnatare îşi asumă următoarele obiective:
1. Scoaterea României din criza economică, politică şi morală;
2. Refacerea solidarităţii şi încrederii în români;
3. Asigurarea unei guvernări care să determine o dezvoltare echilibrată a României;
4. Refacerea prestigiului internaţional al României şi promovarea unei politici externe în beneficiul românilor
5. Reluarea dialogului şi cooperării între puterile statului, între Guvern şi partenerii sociali.
În baza principiilor de la punctul I şi pentru îndeplinirea obiectivelor de la punctul II formaţiunile politice semnatare hotărăsc următoarele:
1. Susţinerea lui Mircea Geoană în turul II al alegerilor prezidenţiale;
2. Crearea unei majorităţi stabile pentru susţinerea unui Guvern condus de Klaus Iohannis;
3. Elaborarea unui Program de guvernare pentru scoaterea Romaniei din criză
Partidul Naţional Liberal
Preşedinte
Crin Antonescu
Partidul Social Democrat
Preşedinte
Mircea Geoană