x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mircea Geoana: "Sunt pregatit sa fiu prim-ministru"

Mircea Geoana: "Sunt pregatit sa fiu prim-ministru"

de Lavinia Dimancea    |    12 Mai 2006   •   00:00
Mircea Geoana: "Sunt pregatit sa fiu prim-ministru"

Mircea Geoana isi face planuri pen-tru momentul in care actualul Gu-vern va cadea. Mai in gluma, mai in serios, liderul PSD marturiseste ca este gata sa fie premier.

Mircea Geoana isi face planuri pentru momentul in care actualul Guvern va cadea. Mai in gluma, mai in serios, liderul PSD marturiseste ca este gata sa fie premier.

Jurnalul National: Ati ajuns la jumatatea mandatului. Sunteti multumit de ce ati facut pana acum?
Mircea Geoana: Partial. Mi-as fi dorit sa fac mai mult si mai repede.

Ce nu ati facut?
Am pierdut prea mult timp si energie, dupa Congres, ca sa pansam ranile si orgoliile ranite. Nu cred ca ar fi trebuit sa fim mai radicali, dar nu trebuia sa pierdem noua luni ca sa rezolvam problemele de orgolii ranite la Congres. Nu trebuie sa pui sare pe rana cuiva, asta nu-i crestineste, dar nici daca pui prea mult leucoplast pe rana cuiva nu cred ca face bine.

Ati primit reprosuri din partea colegilor?
Reprosurile, cele putine care au fost, s-au referit in general la caracterul prea deschis si prea democratic pe care incerc sa il imprim actului de conducere.

Un stil diferit fata de cel al lui Adrian Nastase...
In mod cert, sunt diferit de Adrian Nastase. Colegii mei s-au obisnuit de-a lungul timpului cu un stil mult mai autoritar de conducere, un stil mult mai putin participativ la decizii si, de foarte multe ori, atunci cand incerci sa ii implici intr-o decizie, exista probabil un anumit tip de nostalgie fata de perioada in care cineva gandea si altii doar executau.

Colaborarea cu PRM, necesara


Colegii dvs. v-au reprosat ca nu i-ati consultat cand ati anuntat semnarea protocolului cu PRM. De ce nu ati discutat cu ei?
Pentru ca in apanajul unui lider exista si acel tip de decizie in care poti sa iti afirmi o preferinta sau o decizie fara sa ai obligatia de a face o consultare si un referendum in partid. Dar faptul ca am avut o discutie deschisa, cu puncte de vedere diferite, in Biroul Permanent, nu este nimic nesanatos. Am ajuns la sprijinirea ideii ca avem nevoie de o relatie in cadrul Opozitiei. Puncte de vedere diferite au fost asupra modalitatii in care facem acest lucru.

Pana la urma semnati cu PRM un document?
Eu nu simt nevoia unui document superformalizat. Avem nevoie de un mecanism de colaborare parlamentara, pe chestiuni punctuale. Exista o anumita temere ca orice forma de document semnat, chiar la nivel foarte tehnic, ar putea sa reprezinte un inceput de acord politic. Discutia a fost extrem de clara. Nu e vorba de un acord politic intre PSD si PRM, este vorba de un mecanism de colaborare parlamentara, pe care dorim sa il vedem finalizat cat mai curand.

Nu va deranjeaza aceasta asociere Geoana-Vadim, Geoana si Vadim fac echipa?
Nu este vorba de o echipa Geoana-Vadim sau o echipa PSD-PRM, este vorba de doua partide de Opozitie, in Parlament, care incearca sa faca un bloc al opozitiei mai puternic si, daca va fi nevoie, chiar sa conduca, prin motiunea de cenzura, la caderea acestui Guvern incompetent.

Motiune cu sanse


Voturile PSD si PRM nu sunt suficiente pentru ca motiunea de cenzura sa treaca. Veti negocia cu alti parlamentari, sa va sustina? Cu cei ai PD?
In mod cert, din cauza instabilitatii cronice de pe scena politica romaneasca si a acestei majoritati fragile si fragmentate, aceasta motiune de cenzura este probabil cea cu sansele cele mai mari, in ultimii 15 ani, sa treaca. Ar fi o premiera.

PSD si-a facut strategia, ce va face daca motiunea de cenzura trece si Guvernul cade?
Vom spune dupa ce vedem ce facem cu motiunea...

Veti sustine un guvern minoritar, veti intra la guvernare?
Este extrem de clar pentru noi ca actuala majoritate nu mai functioneaza. Si vom vedea daca aceasta fractura din cadrul majoritatii este ireconciliabila. Daca ea este ireconciliabila, va fi clar nevoie de o alta majoritate si de o alta configuratie politica. Daca lucrurile merg si nu merg, vom ajunge probabil la anticipate.

Theodor Stolojan este pregatit sa preia functia de prim-ministru. L-ati sustine?
Si eu sunt pregatit sa fiu prim-ministru, in orice clipa, si am fost pregatit din 2004. Si mai sunt cred vreo zece oameni la PNL, vreo cinci la PD, probabil si la PC o fi vreun prim-ministru de prasila sau chiar si la unguri. Problema nu este cine se considera pregatit, problema este daca sunt conditiile politice reunite pentru ca cineva sa devina primministru.

Ati discutat cu premierul Tariceanu despre aceasta motiune de cenzura?
Nu, nu am discutat.

Dar cu PD ati avut negocieri in vederea unei colaborari?
Negocieri politice, nu.

Atunci ce fel de negocieri?
Nu politice, pentru ca nu avem ce sa discutam cu un partid care se afla intr-o alianta si intr-un guvern care este adversarul nostru politic... Ca exista contacte politice intre liderii importanti ai partidelor parlamentare, in mod cert da. Nu exista insa nici un fel de aranjament intre PSD si PD, PSD si PNL, PSD si PRM sau oricine altcineva. In acest moment ne concentram pe motiunea de cenzura. Daca aceasta va trece, vom intra intr-o alta etapa de dezbatere politica. Acolo orice este posibil. Si ne rezervam dreptul, ca principal partid in Parlament, sa ne jucam rolul de arbitru in aceasta ecuatie.

Exista scenariul unui guvern prezidential sustinut de PSD-PRM...
Nu exista nici un fel de interes al nostru sa dam si mai multa putere lui Traian Basescu. In nici un caz, un partid mare si ambitios ca PSD, care nu isi propune altceva decat sa guverneze si sa asigure conducerea tarii, nu poate sa intre la remorca nimanui altcuiva.

Replica pentru Iliescu


Polul... Ion Iliescu va spunea ca nu ati inteles nimic. V-ati lamurit?
Eu cred ca am inteles foarte bine de la inceput despre ce este vorba. Nu avem nici un fel de rezerve in a ne implica ca organizator si ca motor politic principal intr-o dezbatere despre stanga romaneasca. Nu avem nici o dificultate ca domnul Ion Iliescu, care ramane patriarhul stangii romanesti, sa fie moderatorul si animatorul acestei dezbateri.

Dezbatere nu inseamna Pol. Nu poti pune semnul egal intre cele doua...
Noi am avut doua rezerve de fond pe care si dl Iliescu le-a inteles. Una dintre ele a fost legata de semantica. In clipa cand vorbesti de un Pol, insinuezi constructie politica. Cine crede ca PSD se duce intr-o constructie politica la care nu este dispus sa participe se inseala amarnic.

Ion Iliescu insista insa pe ideea ca se va face acest Pol.
Daca este vorba de un mecanism de dezbatere publica care poate sa capete o denumire de Pol Social, de Romania sociala, nu cred ca cineva are monopolul ideilor si denumirilor. Dar cand este vorba de constructie politica, care inseamna implicarea politica a PSD in relatii structurate de tip politic si eventual electoral cu alte formatiuni, aici este exclusiv decizia PSD.

Tot Iliescu spunea ca din PSD vor pleca aceia care nu si-au gasit consonanta in partid. Dvs. v-ati gasit consonanta in PSD?
Mai mult decat consonanta. Cred ca mi-am gasit destinul politic. Acest tip de idei ca sunt unii pesedisti care merita si altii care merita mai putin este o dezbatere gresita. Sunt pesedisti cu state mai vechi in partid si ei merita respectul nostru. Sunt pesedisti cu state mai noi, care merita si ei respectul nostru. Eu cred ca numai oportunistii pleaca la greu.

Eugen Bejinariu a fost un "oportunist"?
Eu cred ca el a fost un cercetas uitat in spatele liniilor frontului. Dar nu este un om rau si sunt convins ca, din loialitate fata de o anumita persoana, a acceptat rolul ingrat de exilat din PSD. Sa speram ca temporar.

Cu "acea persoana" ati mai discutat?
Cu Adrian Nastase, da. Sunt convins ca timpul le va rezolva pe toate.

Se intoarce?
N-a plecat niciodata.

In linia intai a partidului...
Timpul le va rezolva si le va indica pe toate.

Agreati ideea de a mai face echipa cu Nastase?
Eu pot sa fac echipa cu oricine atat timp cat exista loialitate si democratie interna.
×
Subiecte în articol: politic politica psd cred vorba