x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Momente tragicomice la audierile-fulger

Momente tragicomice la audierile-fulger

de Georgiana Ionita    |    05 Ian 2017   •   08:20
Momente tragicomice la audierile-fulger
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Cei 26 de miniștri ai Cabinetului Grindeanu au fost audiați pe repede înainte în Parlament. Fiecare a avut mai puțin de 30 de minute la dispoziție pentru a se prezenta în fața comisiilor, însă cu toții au primit aviz favorabil.

Parlamentarii din Opoziție au criticat în termeni duri modul în care s-au efectuat audierile miniștrilor în comisiile de specialitate. „Audierea unui ministru durează maximum 10-15 mi-nute. Întrebări în mare majoritate de la colegii de partid. Sigur așa se face performanță și așa devenim o forță economică europeană și globală”, a acuzat liberalul Florin Cîțu. „PSD face o mascaradă din ideea de audiere a miniştrilor. 30 de minute per ministru – pentru întrebări mai rămân zece minute, pentru răspunsuri nimic. Totul pe repede înainte, buldozerul lui Dragnea nivelează tot”, s-a revoltat și deputatul USR Cătălin Drulă. „Este un abuz ce se întâmplă în clipa de față pentru că eu, ca parlamentar, dacă am 20 de întrebări vreau să i le adresez! Vorbim totuși despre audieri pentru funcția de ministru în Guvernul României!”, a protestat şi deputatul PMP Eugen Tomac, cel care a părăsit sala în timpul audierii Anei Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene. Tomac a fost apostrofat surprinzător de Mihai Voicu (PNL) . „Ce vreți, să stăm aici să demonstrăm teorema lui Pitagora?”, l-a repezit liberalul.

 

Mare e Grădina Domnului!

Discursul Anei Birchall a creat forfotă în timpul audie­rilor, motiv pentru care preşe­dintele Comisiei de afaceri europene din Senat, Gabriela Creţu, a amenințat cu evacu­area sălii. Birchall și-a continuat prezentarea în termeni poetici și i-a îndemnat pe români să pună în valoare „această țară atât de frumos numită Grădina Maicii Domnului”. Întrebat de parlamentarii PNL și USR despre posibilitatea inițierii unei legi a amnistiei și a grațierii, noul ministru al Justiției, Florin Iordache, a dat-o cotită. „O lege a amnistiei şi graţierii nu a fost promovată de noi în campania electorală, dar o astfel de lege discutată în Parlament e de bun augur”, a recunoscut pesedistul. Noul ministru al Economiei, Alexandru Petrescu, a încercat să impresioneze audiența, spunând că vrea să restructureze Complexurile Energetice Oltenia şi Hunedoara, însă un parlamentar i-a atras atenția că cele două complexuri nu se află în subordinea Ministerului Economiei, ci aparţin de cel al Energiei. În schimb, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a avut un răspuns neinspirat după o audiere-fulger în care a dat doar trei răspunsuri. Întrebat câţi kilometri de autostradă vor fi inauguraţi în 2017, Cuc a răspuns fără să stea pe gânduri: „Nu promit niciun kilometru de autostradă”. Jurnaliştii nu avut acces la audierile miniştrilor de Interne şi Apărare, pe motiv că în comisie se discută probleme de securitate naţională.

×