x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Năstase, mesaj pentru Ponta după confruntarea cu Iohannis: "Da, Victor, spune că eşti de acord cu propunerea de convocare a Parlamentului"

Năstase, mesaj pentru Ponta după confruntarea cu Iohannis: "Da, Victor, spune că eşti de acord cu propunerea de convocare a Parlamentului"

13 Noi 2014   •   14:36
Năstase, mesaj pentru Ponta după confruntarea cu Iohannis: "Da, Victor, spune că eşti de acord cu propunerea de convocare a Parlamentului"

Fostul premier Adrian Năstase a comentat pe blog confruntarea Ponta - Iohannis de ieri, de pe B1 TV. Legat de provocarea lansată de Iohannis, de a convoca Parlamentul pentru a respinge Legea amnistiei şi graţierii, Năstase i-a transmis lui Victor Ponta să accepte propunerea "dacă ăsta este principalul motiv pentru care Iohannis vrea să fie preşedintele României".

"Discutiile pe tema acestui proiect de lege arată cum se poate construi o temă falsa in dezbaterea publică. Nu din incompetentă, ci din rea-credintă. Iohannis i-a propus aseară lui Ponta să discute acest subiect “ca intre barbati”. Eu cred că un alt organ ar fi mai util pentru a discuta  această temă. Am explicat cu un alt prilej că prerogativa adoptării unei astfel de măsuri, in formă colectivă, apartine exclusiv Parlamentului. De altfel, e suficientă lecturarea textului constitutional. Sigur, partidele, guvernul, presedintele au un anumit rol in modelarea unei astfel de reglementări", a scris Năstase pe blog.

Fostul premier a reamintit faptul că "o astfel de lege a fost adoptată in 1997, in timp ce Traian Basescu si Crin Antonescu făceau parte din guvernul CDR".

"O altă lege de acest gen a fost adoptată in 2002. Legi asemănătoare sunt adoptate in toate tările, cu o anumită frecventă. Am mai scris pe acest subiect si nu reiau detaliile", a continuat Năstase.

"In legătură cu textul actualului proiect din Parlament. Este clar că el a plecat la drum intr-un mod neinspirat, a fost modificat neinspirat si a fost NE-dezbătut tot ne-inspirat. Care este problema ca ACEST proiect să fie supus votului si respins? Un vot negativ pe ACEST proiect nu ar insemna respingerea pentru eternitate a unei legi a gratierii si amnistiei. Parlamentul are dreptul de a relua acest subiect, cu un nou proiect de lege (initiativă legislativă) intr-o altă sesiune in urma unei dezbateri publice – care să clarifice categoriile de persoane si de infractiuni vizate, limitele pedepselor etc – proiect elaborat de o comisie speciala din parlament, pe baza discutiilor cu MJ, ANP si avizat de guvern.

Concluzie: dacă problema e atat de serioasă pentru “bărbati” inainte de duminica votului, nu văd de ce nu ar fi de acord Ponta cu propunerea lui Iohannis – făcută, probabil, in băscălie –  ca Parlamentul să se reunească vineri pentru a da un vot negativ ACESTUI proiect de lege. Evident, stim cu totii că, tehnic, convocarea Camerei Deputatilor de pe o zi pe alta este imposibilă dar ar trebui aruncat cartoful fierbinte inapoi la Iohannis. Da, Victor, spune că esti de acord cu propunerea de convocare a Parlamentului. Dacă ăsta este principalul motiv pentru care Iohannis vrea să fie presedintele României…", a concluzionat fostul premier Adrian Năstase.

×