Mişcare incredibilă a Comisiei Juridice din Senat, înaintea votului de la Camera Deputaţilor, prin care s-a ales noul preşedinte. În lipsa a cinci membri, comisia a pus, ieri, pe ordinea de zi cererea DNA de începere a urmăririi penale împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru că ar fi luat mită, în urmă cu 11 ani, 800.000 de dolari în dosatul “Microsoft”. Iar în ciuda faptului că operaţiunea a fost una intempestivă, trei senatori au votat pentru începerea urmăririi penale, doi împotrivă, un al şaselea abţinându-se. Surse politice afirmă că punerea pe ordinea de zi a acestui punct a fost decizia lui Robert Cazanciuc, supărat că premierul a preferat-o pe Ana Birchall, şi nu pe el, pentru funcţia de ministru al Justiţiei. Săptămâna viitoare, cererea DNA va fi supusă votului Plenului Senatului.
Astfel, doi senatori de la PNL şi unul de la USR, membri ai Comisiei Juridice, au votat pentru începerea urmăririi penale, în timp ce doi de la PSD au votat împotrivă. Un reprezentant al UDMR a decis să se abţină de la vot. Anunţul a fost făcut de preşedintele comisiei, social-democratul Robert Cazanciuc, care a precizat că raportul, care conţine apărările consemnate în cadrul audierilor şi documentele depuse în cadrul procedurii, a fost înaintat Biroului Permanent al Senatului, după care va ajunge, săptămâna viitoare, la plen, pentru a fi supus la vot. Raportul are concluzia începerii urmăririi penale împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu.
Surse politice afirmă că graba cu care acest vot s-a dat în Comisia Juridică, în absenţa a cinci dintre membrii acesteia, îl are la origine chiar pe Robert Cazanciuc. Sursele citate afirmă că, nici mai mult, nici mai puţin, Cazanciuc este foarte supărat pe Viorica Dăncilă, care a decis să o propună la vot, în CEx-ul de marţi, pe Ana Birchall pentru a ocupa definitiv postul de ministru al Justiţiei, funcţie de care ar fi interesat chiar Robert Cazanciuc. Şi, prin acest demers, ar fi încercat să “arate pisica” noii conduceri a partidului, cu lovitură directă la capul partenerului Tăriceanu.
Oficial, însă, Cazanciuc justifică mişcarea în sensul că “avem un termen dispus ieri (miercuri – n.red), de două săptămâni, de către Biroul permanent pentru depunerea raportului, va fi probabil mai devreme. Au fost două pledoarii şi au fost depuse mai multe documente de către avocat. Şi în timpul audierilor, şi ulterior, cred că de două-trei ori, au fost depuse documente în apărare”, a arătat Robert Cazanciuc.
Votul nu va trece. USR vrea revocarea
Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, a precizat, în legătură cu acest subiect că “niciun social-democrat nu are cum să fi ajuns la concluzia că trebuie să îmbrăţişăm formele de abuz care au paralizat România de atâta vreme”, lăsând să se înţeleagă că, la vot, cererea DNA va fi respinsă. Mai mult, Şerban Nicolae vrea chiar ca persoanele care s-au pronunţat, deja, în Comisia Juridică, să nu mai poată vota şi în plen. “E anormal ca membrii Comisiei Juridice să voteze de două ori, o dată în comisie şi o dată în plen, pe o chestiune care ţine de procedura penală. E anormal. E ca un judecător care a intrat o dată în vreun complet şi ar mai intra o dată în alt complet pe aceeaşi speţă”, a adăugat acesta.
În acest context, senatorul USR Allen Coliban a demarat strângerea de semnături pentru revocarea lui Călin Popescu Tăriceanu din funcţia de preşedinte al Senatului. Revocarea poate avea loc dacă jumătate plus unu din numărul total al senatorilor votează în acest sens.