x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nicolicea vrea încă o comisie în Parlament

Nicolicea vrea încă o comisie în Parlament

de Marius Gîrlașiu    |    18 Iul 2016   •   15:38
Nicolicea vrea încă o comisie în Parlament
Sursa foto: Adrian Manolache

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a propus înfiinţarea unei comisii parlamentare de control asupra executării de către Guvern a hotărârilor CEDO. Noua comisie ar urma să verifice şi punerea în acord a legilor declarate neconstituţionale cu deciziile judecătorilor CCR.

''Se impune la nivelul celor două Camere ale Parlamentului, existenţa unei structuri parlamentare cu rolul de a examina, monitoriza şi controla atât respectarea normelor constituţionale, cât şi garantarea aplicării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului'', susţine deputatul PSD Eugen Nicolicea, într-un proiect depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor în ultima zi a sesiunii dinaintea vacanţei parlamentare.

Noua comisie parlamentară ar urma să analizeze şi conformitatea proiectelor de lege sau a modificărilor actelor normative cu recomandările făcute de Comisia Europeană în rapoartele MCV privind Justiţia. “Comisia se implică în rezolvarea celor mai importante probleme de conformitate cu hotărârile CEDO, cât şi cu cazurile de neconstituţionalitate constatate de Curtea Constituţională a României, examinând cu prioritate prevederile respective pentru punerea lor în acord cu decizia CCR, operând corelările tehnico-legislative necesare'', se arată în proiectul fostului deputat UNPR.

Au rămas cu restanţe

Nicolicea susţine că astfel de comisii există şi în parlamentele din Marea Britanie, Italia, Spania, Portugalia, Croaţia, Cehia sau Austria, “ca necesitate imprativă a statelor membre pentru accelerarea deplină a hotărârilor CEDO”. Deocamdată, în Camera Deputaţilor există 26 de comisii, iar 24 dintre acestea au cerut deja să muncească în timpul vacanţei parlamentare pentru a rezolva proiectele restante. Singurele comisii care nu au cerut să lucreze pe timpul vacanţei sunt comisia pentru drepturile omului,  acolo unde a fost repartizat Valeriu Zgonea, comisia pentru egalitate de şanse, comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării şi comisia pentru statut.

 

Fost deputat UNPR, Eugen Nicolicea a revenit recent în PSD, după destrămarea “interesului naţional”

 Comisia pentru muncă trebuie să rezolve pe timpul verii 24 de proiecte restante. Şi Comisia pentru controlul SRI a cerut opt zile suplimentare

×