x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nini Săpunaru: Nu închidem magazinele în weekend, iar ponderea produselor alimentare românești trebuie să ajungă la 51 %

Nini Săpunaru: Nu închidem magazinele în weekend, iar ponderea produselor alimentare românești trebuie să ajungă la 51 %

19 Apr 2016   •   15:32
Nini Săpunaru: Nu închidem magazinele în weekend, iar ponderea produselor alimentare românești trebuie să ajungă la 51 %
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor a dat marţi raport de adoptare proiectului de lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căruia magazinele mari vor fi obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare pe lanţul scurt, iar supermarketurile vor funcţiona în continuare şi în weekend.

"Nu închidem magazinele în weekend, acea prevedere din proiect nu s-a discutat, am abandonat acele articole. Proiectul de lege prevede amenzi pentru cei care nu respectă alte prevederi importante din lege, precum aceea că nu ai voie să mai faci facturi în plus la producători, nu ai voie să impui un preţ minim pe piaţă, cum s-a întâmplat până acum. Sunt amendaţi cu sume între 100.000 - 150.000 de lei şi în caz de abateri repetate se poate merge până la închiderea magazinului", a spus preşedintele Comisiei pentru agricultură, Nini Săpunaru.

El a adăugat că prin acest proiect de lege magazinele sunt obligate să se aprovizioneze pe lanţul scurt de aprovizionare, dar Guvernul urmează să stabilească norme pentru aceste prevederi în ce priveşte procentul de produse româneşti comercializate.

"Putem să funcţionăm pe acest lanţ scurt, dar nu poţi să gândeşti într-o lege toate variabilele care pot apărea şi atunci lăsăm la libertatea Guvernului să stabilească procentele, să stabilească normele de aplicare pentru acest articol privind aprovizionarea pe lanţul scurt", a menţionat Săpunaru.

Potrivit proiectului de lege, "lanţul scurt de aprovizionare este un lanţ de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici în activităţi de cooperare şi de dezvoltare economică la nivel local şi regional şi relaţii strânse între producători, procesatori şi comercianţi".

Săpunaru a precizat că proiectul de lege stabileşte că pe etichetele produselor din carne proaspătă trebuie trecută ţara de provenienţă a cărnii, iar pe produsele procesate din carne trebuie trecut procentul de carne din România conţinut de acestea.

Proiectul de lege votat de deputaţii din comisie prevede următoarele: "comercianţii - persoane juridice autorizate, au obligaţia ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanţul scurt de aprovizionare. Excepţie fac comercianţii cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei. Metodologia de desfăşurare a acţiunilor privind lanţul scurt de aprovizionare se aprobă prin hotărâre de Guvern".

Proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz. AGERPRES

×