x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Noii ministri au intrat de ieri in paine

Noii ministri au intrat de ieri in paine

15 Iul 2004   •   00:00

POLITIC

O intalnire intre patru ochi intre presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase a pus ieri la incercare rabdarea noilor ministri. Acestia venisera la Cotroceni sa depuna juramantul pentru a intra astfel oficial in atributii

Tete-a-tete inainte de depunerea juramantului

Cei cinci noi ministri ai Cabinetului Nastase au depus ieri juramantul la Cotroceni.
MONICA IORDACHE

Bogdan Niculescu Duvaz, ministru pentru Relatia cu Sindicatele, Gheorghe Emacu, ministru delegat pentru Administratie, Adriana Ticau, ministru pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei, Petru Daia, ministrul Agriculturii, si Dan Mircea Popescu, ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, s-au prezentat la Cotroceni la ora stabilita: noua si jumatate dimineata. S-au aliniat pe partea dreapta a salii, aseptand sa inceapa ceremonia si repetandu-si juramantul. Presedintele Iliescu le-a testat insa din start rabdarea. Cei cinci noi ministri au stat aproape intepeniti in pozitie de drepti o jumatate de ora. Abia la ora zece seful statului si premierul Adrian Nastase si-au facut aparitia in sala, dupa o discutie tÃşte-Ã -tÃşte, in care probabil au pregatit terenul consultarii care urma sa aiba loc seara intre presedinte si delegatia PSD. Asteptarea nu prea le-a priit tuturor celor cinci noi ministri, detinatoarea portofoliului comunicatiilor, Adriana Ticau, uitand, de oboseala si emotie, sa-i inmaneze sefului statului mapa cu juramantul semnat. Presedintele Iliescu a reparat insa greseala, tragand-o de maneca in timp ce Ticau se indrepta cu elan spre premier pentru a primi felicitarile obisnuite.

NU SUNT "NOVICI". Dupa ce fiecare ministru s-a perindat prin fata Bibliei si a jurat sa lucreze pentru prosperitatea poporului roman, seful statului a declarat ca remanierea propusa de premier este "pe deplin motivata". "Remanierea este o operatiune legala si constitutionala care se motiveaza prin ratiuni practice ale activitatii guvernamentale", a justificat Iliescu schimbarile din Guvern. Motivul actualei schimbari este "redistribuirea cadrelor" in partidul de guvernamant, a mai spus presedintele, care i-a si laudat pe noii ministri. Iliescu a spus ca cei cinci nu sunt "novici", trei fiind fosti adjuncti de ministri, Adriana Ticau, Petre Daia si, respectiv, Gheorghe Emacu, iar doi au mai fost ministri: Dan Mircea Popescu si Bogdan Duvaz.

Noii ministri s-au aratat destul de timizi in fata presei, incercand sa "fuga" pe o usa laturalnica de intrebarile ziaristilor. Prins la inghesuiala, Emacu a izbutit doar sa promita "continuitate" in activitatea de coordonare a administratiei publice. Predecesorii lor s-au dovedit mai vorbareti, Elena Dumitru, fosta ministra a Muncii a declarat ca va fi utila primului-ministru din noua pozitie de consilier de stat. Dintre vechii ministri au absentat la "predarea stafetei" doar Marian Sarbu care a fost ocupat cu o conferinta de presa de adio.

×
Subiecte în articol: politic miniştri