x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Noile taxe și impozite ale românilor de la 1 octombrie

Noile taxe și impozite ale românilor de la 1 octombrie

de Redacția Jurnalul    |    19 Sep 2023   •   10:15
Noile taxe și impozite ale românilor de la 1 octombrie

Românii află, în sfârșit, cu cât li se va scumpi viața începând cu 1 octombrie.

Premierul Marcel Ciolacu le-a prezentat celor din PSD forma finală a pachetului de măsuri fiscale, cea pentru care va merge în Parlament să își angajeze răspunderea.

Planul este ca totul să intre în vigoare începând cu 1 octombrie. Este vorba aici despre eliminarea facilităților pentru cei din construcții, agricultură sau IT, dar și despre creșterea TVA-ului pentru mai multe produse și servicii.

Guvernanții, în frunte cu Marcel Ciolacu, vor merge săptămâna următoare în Parlament pentru a prezenta măsurile.

Chiar ieri, aceștia au stabilit exact procesul care trebuie urmat după ce Marcel Ciolacu le-a prezentat măsurile bugetar fiscale pe care Guvernul și le va asuma în Parlament.

Practic, până la sfârșitul săptămânii, Guvernul va trebui să obțină toate avizele pe acest pachet de legi care cuprinde toate cele trei componente: fiscal, bugetar și de combatere a evaziunii fiscale.

La sfârșitul săptămânii, într-o ședință specială, Guvernul va adopta acest pachet de măsuri iar, la începutul săptămânii următoare, potrivit surselor Antena 3 CNN, marți sau miercuri, ar urma să ca Guvernul să vină în fața Parlamentului, să explice acest pachet de măsuri și să își asume răspunderea.

În cazul în care, în termen de trei zile, Opoziția va strânge destule semnături, poate depune o moțiune de cenzură, așa cum a și anunțat deja că va face. În cazul în care nu sunt destule semnături, atunci legea merge direct la promulgare și va intra în vigoare la începutul lunii următoare.

Lista noilor taxe şi impozite

Printre prevederi se numără creșterea salariului minim la 3.300 de lei și eliminarea facilităților fiscale în construcții, agricultură și în IT.

TVA-ul va rămâne de 5% doar pentru încălzire și cărți. Pentru alimente, medicamente și cazarea la hotel, va fi de 9 procente. În rest, taxa pe valoare adăugată va fi de 19%. 

Pentru proprietățile estimate la peste 500 de mii de euro și pentru mașinile de peste 75 de mii de euro, impozitul va fi de 0,3%.

Totodată, trebuie să ne așteptăm la prețuri mai mari la alcool și tutun. Accizele vor crește pentru aceste produse. 

Nici întreprinderile mici și mijlocii nu scapă. Cele cu cifra de afaceri sub 300 de mii de lei vor plăti o taxă de 1%, iar cele cu cifră de afaceri mai mare, de 3 procente.

dinamo

×
Subiecte în articol: taxe impozite