x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nu primim Schengen, dar primim refugiaţi

Nu primim Schengen, dar primim refugiaţi

de Diana Scarlat    |    07 Oct 2015   •   11:52
Nu primim Schengen, dar primim refugiaţi

În timp ce SUA anunţă relaxarea sistemului de acordare a vizelor pentru români, UE nu-şi schimbă atitudinea faţă de România. Într-un spaţiu Schengen care nu mai există, practic, de la primul val de migranţi ce a spart graniţele, Franţa, Germania, Olanda şi Finlanda se opun vehement intrării României şi Bulgariei în zona de liberă circulație.

Cele patru ţări se opun introducerii aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen pe agenda Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), care va avea loc pe 8-9 octombrie. În acelaşi timp, ţările din spaţiul Schengen susţin impunerea cotelor obligatorii de refugiaţi pe care să-i primească şi să-i integreze fiecare ţară din UE. Surse oficiale spun că francezii au rămas cei mai categorici adversari ai intrării ţării noastre în spaţiul Schengen. Poziţia României, convenită în urma unor discuţii între preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta, ar fi aceea de a accepta amânarea discuţiilor. Votul negativ ar însemna reluarea întregii proceduri de aderare.

România ar putea fi primită în spaţiul Schengen după 2017. Premierul Victor Ponta a explicat că sunt foarte slabe şansele ca România să fie acceptată în spaţiul Schengen mai devreme de 2017, având în vedere şi poziţia Olandei, care anul viitor va prelua preşedinţia UE. "Noi de multe ori avem condiții mult mai dificile de vize decât Germania sau Franța, doar așa, că poate o să intrăm în Schengen, dacă suntem mai duri. Uite că am fost mai duri și tot nu am intrat în Schengen și, sincer să fiu, nu cred că trebuie să ne facem iluzii prea mari în perioada următoare", a declarat premierul Victor Ponta, sâmbătă, de la Amman.



Acordul dintre SUA şi România privind intensificarea cooperării în prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave face posibilă liberalizarea vizelor pentru cetăţenii români. Documentul a fost semnat luni, la Washington, de Procurorul general al SUA, Loretta Lynch, viceprim-ministrul Gabriel Oprea, ministru de Interne, şi ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior.


Pe agenda reuniunii JAI se află doar probleme referitoare la criza refugiaţilor şi controlul frontierelor, deja lipsite de orice fel de control, de la începutul lunii septembrie.

×