x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică O nouă lumină la capătul tunelului Roşia Montană

O nouă lumină la capătul tunelului Roşia Montană

23 Aug 2011   •   15:53

In urma cu mai putin de o saptamana, Traian Basescu a surprins toata lumea declarand la Sulina cat se poate de raspicat: 'Cred ca proiectul Rosia Montana trebuie facut. Romania are nevoie de el'.

Singurul impediment in ochii presedintelui este negocierea unor conditii si mai profitabile pentru statul roman. Presedintele a insistat atunci si apoi luni ca pozitia sa nu ar trebui sa surprinda pe nimeni, el fiind un vechi si constant sustinator al proiectului. Noutatea este in abordare: in randurile partidului de guvernamant este tot mai des invocata renegocierea contractului cu Rosia Montana Gold Corporation, compania care investeste de peste zece ani pentru demararea proiectului.

Aceasta decizie nu vine fara acoperire, presedintele Basescu explicand luni seara intr-o editie speciala la TVR ca doreste marirea rezervelor de aur ale Bancii Nationale si sustine crearea de locuri de munca pe care aceasta investitie le genereaza.

Declaratiile presedintelui au avut un ecou remarcabil, o combinatie de critici si mesaje de sustinere entuziaste. Cu siguranta ca Basescu face declaratiile recente pe fondul puternicei sustineri a proiectului din partea comunitatii locale. Aceasta sustinere a fost invocata de curand si de ministrul Turismului, Elena Udrea: "Am avut discutii cu primarii din zona, iar ei vor ca acest proiect sa se dezvolte, sa inceapa. Acolo sunt mineri din tata in fiu care vor sa faca minerit. Este o sansa pentru ei de a reusi sa castige pentru familiile lor, dintr-o activitate pe care o cunosc si care se desfasoara cu traditie la ei acasa. Statul, in schimb, trebuie sa aiba grija sa castige cat mai mult din exploatarea aurului de acolo.'

Cel de-al treilea sustinator ferm al proiectului este si ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, care a invocat argumentul deloc de neglijat al pretului aurului: 'Sa stai pe cateva sute de tone de aur nu este lucru putin, intr-o lume in care pretul aurului creste de la o zi la alta in mod fabulos chiar.'

Chiar daca reactiile au fost impartite, cele mai vehemente venind din partea opozitiei, prin Victor Ponta, dar si de la europarlamentari ca Monica Macovei sau Renate Weber, ultimele zile dovedesc ca proiectul pentru Rosia Montana al celor de la RMGC s-a apropiat cu inca un pas de realizare. Sperantele majoritatii localnicilor din judetul Alba se leaga de inceperea mineritului in zona. Rosia Montana nu este singurul proiect care va aduce numeroase noi locuri de munca – acestuia i se adauga Certej si Baita Craciunesti. Cu trei noi proiecte extractive in Apuseni prefigurate a demara cat se poate de rapid, obiectivul de 200 de tone de aur la BNR, cat isi doreste presedintele, pare a fi usor de realizat.

O asemenea decizie nu putea scapa fara critici. Publicul a putut inregistra in ultimele zile numeroase puncte de vedere si nuantari in presa cotidiana. In calculele presedintelui, acestea au contat prea putin - pentru el, argumentul castigator pare a fi cel economic si pragmatic.

Prin declaratiile sale, intr-adevar, a atras numeroase critici, dar si valuri de scrisori deschise, care vin sa ii intareasca opinia ca proiectul trebuie sa mearga mai departe. De la primarii localitatii Rosia Montana si din zona, la Sindicatul Viitorul Mineritului si patronatul Societatilor de Constructii sau Consiliul National al IMM-urilor etc. – zeci de scrisori de sustinere vin sa confirme ceva ce devine tot mai clar de cateva luni incoace. Guvernul a hotarat sa rupa pisica in doua si sa tina cont de interesul local si national mai presus de argumentele emotionale ale opozantilor, care inca nu au reusit sa vina cu solutii practice pentru problemele sociale din Rosia Montana.

×