„Programul Utilități și Mediu la standarde europene”, demarat în județul Suceava în anul 2005, s-a dovedit un eșec de proporții, care poate însemna falimentul pentru multe din cele 61 de primării participante la proiect. Guvernul a găsit însă soluția pentru a-l ajuta pe președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, să nu-și piardă votanți. I-a dat bani de la bugetul de stat. Pentru a ieși din impas, în 2019 a fost elaborat un proiect de lege, având ca inițiator un parlamentar PNL, prin care se solicita preluarea la datoria publică a sumei de 17,26 de milioane de euro, parte a unui împrumut în valoare de 83,3 milioane de euro contractat de Consiliul Județean Suceava în numele celor 61 de primării de la Deutsche Bank A.G. Londra, cu garanția statului român. Preluarea celor 17 milioane de euro la datoria publică a fost însă respinsă recent de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, și asta după ce Consiliul Județean Suceava încearcă încă din 2016 să transfere la Ministerul Finanțelor creditul neachitat aferent acestui proiect. Ajunși la putere, liberalii au decis să nu mai sprijine proiectul colegului lor, senatorul Daniel Cadariu, spunând că preluarea la datoria publică a acestei datorii ar duce la creșterea deficitului bugetar, iar pe de altă parte ar fi un precedent care i-ar face și pe alți beneficiari de împrumuturi sau garanții de stat, aflați în situații financiare dificile, să ceară preluarea lor la datoria publică.
Soarele a răsărit însă pe strada președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, aflat la al treilea mandat în fruntea județului, după ce premierii Ludovic Orban și Florin Cîțu au decis să-i dea o mână de ajutor și să aloce de la bugetul de stat bani pentru plata creditului. În cadrul acestui proiect, cele 61 de primării participante se angajau să construiască o conductă de gaze în lungime de 237,75 km, mai multe centrale termice și racordarea la gaze a locuitorilor respectivelor localități. Creditul era girat de primăriile asociate cu veniturile proprii, venituri asupra cărora s-a instituit ipoteca. Scadențele de plată pentru obligațiile aferente creditului extern, rata de capital şi dobânda sunt 28 martie şi 28 septembrie ale fiecărui an.
Plătim toți pentru un proiect dezastruos
Potrivit raportului de activitate al Consiliului Județean Suceava pe anul trecut, până la 31 decembrie fuseseră plătite 21 de rate, soldul creditului fiind de 42 de milioane de euro. În perioada 2005-2020 s-a achitat, în total, suma de 106,75 de milioane de euro, din care dobânzile au însemnat 62,55 de milioane de euro. Prin Legea bugetului de stat, anul trecut s-au alocat 12,38 de milioane de lei pentru achitarea debitelor restante ale primăriilor implicate în proiect. În 2021, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a apelat la bunăvoința premierul Cîțu pentru a aloca, tot de la bugetul de stat, 29 de milioane de lei. Această sumă este o gură de aer pentru primăriile participante la „Programul Utilități și Mediu la standarde europene”, mai ales că multe dintre ele înregistrează datorii și la Fondul de risc, datorii care depășesc șapte milioane de lei.
Curtea de Conturi desființează proiectul
Potrivit unui raport de audit al Curții de Conturi, publicat în 2017, programul „Utilități și mediu la standarde europene în județul Suceava”, nu a înregistrat rezultatele prevăzute a se realiza, pe cele două componente - alimentarea cu gaze naturale a locuințelor din localități ale județului și asigurarea de agent termic în regim de cogenerare în localități urbane. De asemenea, inspectorii Curții de Conturi au constatat că un număr de 55 de unități administrativ-teritoriale asociate în cadrul programului sunt obligate să suporte rambursarea creditului conform clauzelor contractului inițial, în condițiile în care investițiile pe componenta conducte transport gaze naturale de înaltă presiune nu erau finalizate, dar nici nu vor face parte din patrimoniul acestora, fiind bunuri în proprietate publică a statului și administrate de SCTGN Transgaz SA Mediaș. Nu în ultimul rând, Curtea de Conturi atrăgea atenția că există „în unele cazuri imposibilitatea unităților administrativ-teritoriale de a participa la cofinanțarea de programe și obiective de investiții cu finanțare nerambursabilă din Uniunea Europeană”.