x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ofensiva ONG - Statutul alesilor locali, in prelungiri

Ofensiva ONG - Statutul alesilor locali, in prelungiri

de Gabriela Antoniu    |    01 Mar 2006   •   00:00
Ofensiva ONG - Statutul alesilor locali, in prelungiri

Reprezentantii mai multor organizatii nonguvernamentale, foste partenere in Coalitia pentru un Parlament Curat, i-au cerut ieri presedintelui Basescu sa nu promulge legea privind statutul alesilor locali, deoarece incalca drepturi fundamentale ale omului.

Reprezentantii Asociatiei Pro Democratia(APD), Agentiei pentru Monitorizarea Presei (AMP), Academiei de Advocacy, Asociatiei Pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Grupului pentru Dialog Social (GDS), Societatii Academice din Romania (SAR) si cei ai organizatiei Transparency International (TI), carora li s-a alaturat confederatia sindicala "Cartel Alfa", au semnat o scrisoare deschisa catre Administratia Prezidentiala, cerandu-i presedintelui Basescu sa nu promulge legea in forma ei actuala, ci sa o trimita in Parlament spre reexaminare.

HIBE. Activistii ONG au calificat drept abuziva prevederea din lege potrivit careia isi pierd functia persoanele alese in functia de consilier local sau judetean pe listele unui partid care decid ca, doctrinar, nu mai au legatura cu formatiunea politica ce i-a propulsat sau care, din diverse motive, sunt dati afara din partid. "Faptul ca o persoana aleasa intr-o functie de conducere in administratia locala, prin votul cetatenilor, pierde functia daca iese sau este data afara din partid deschide calea unor abuzuri fara precedent, la care alesii locali pot fi supusi de la centru", a explicat ieri presedintele APD, Cristian Parvulescu. La randul sau, Mircea Toma, liderul AMP, a afirmat ca "legea, in forma ei adoptata de Parlament, incalca doua drepturi fundamentale ale omului: dreptul de a alege si dreptul la libera asociere in partide".

SOLUTII DE AVARIE. Daca seful statului va refuza sa "intoarca" legea in Parlament Parvulescu a explicat ca va declansa o criza constitutionala. "Vom gasi mai multi consilieri curajosi care sa se retraga din partide si care, implicit, isi vor pierde functia. Dupa asta, decizia de a le fi retras fotoliul de consilier va fi atacata la Curtea Constitutionala. Daca nu vom avea castig de cauza asa, vom merge, evident, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg", a declarat Parvulescu. El a mai spus ca, atunci cand societatea civila a militat impotriva migratiei politice, nu a luat in calcul rezolvarea acestei probleme prin prevederi abuzive.

PRIMA SESIZARE
Deputatul PIN Lavinia Sandru a fost primul politician care a atras atentia asupra neconstitutionalitatii proiectului de lege si asupra abuzurilor grave pe care acesta le va putea declansa. "Consiliile judetene si locale se vor transforma in masini de vot obligate sa actioneze in functie de interesele economice ale leaderilor politici de la nivel local si judetean. In momentul in care isi vor permite sa faca altceva, vor fi automat exclusi din partid si isi vor pierde si mandatul de consilieri. In locul lor vor veni alti consilieri, mai obedienti, care vor ramane in functii pana vor calca si ei pe bec. Vom asista la o dictatura a politicului asupra administratiilor locale. Nu cred ca asta inseamna stoparea migratiei politice si nu cred ca Romania are nevoie de asa ceva, in pragul aderarii la UE", ne-a declarat deputatul PIN. Solicitarea sa si a ONG vin pe un teren fertil. Luni seful statului spunea ca societatea civila este "cel mai dezinteresat paznic al democratiei". "Poti gasi cusururi partidelor, poti gasi presedintilor, chiar presei uneori, dar este foarte greu sa gasesti argumente care sa vizeze parti-pris-urile societatii civile in ansamblul ei", a declarat Basescu.
×
Subiecte în articol: politic