x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Opoziţia intră în grevă parlamentară

Opoziţia intră în grevă parlamentară

de Vali Blanaru    |    Iulia Barbu    |    29 Ian 2012   •   21:00
Opoziţia intră în grevă parlamentară

USL va intra in greva parlamentara pana la alegeri, au anuntat luni li­derii opozitiei. S-a ajuns astfel la un acord in ceea ce priveste retragerea parlamentarilor PSD, PNL si PC din activi­ta­tile uzuale ale Legislativului, ca masura de protest la adresa puterii. Toti parlamentarii celor trei partide din opozitie, fara exceptie, se vor retrage din 'activitatea uzuala' a Parlamentului in toate formele.

Senatorii si deputatii PSD, PNL si PC isi vor pastra 'mandatul si dreptul de vot' pe care sa le activeze 'in situatii de maxima importanta'. Crin An­to­nes­cu a mentionat ca astfel de situatii sunt legate de 'chestiuni care pot sa ofere solutii crizei politice', re­fe­rin­du-se la decizii, hotarari sau legi privi­toare la alegerile parlamentare antici­pate, motiune de cenzura, suspen­darea actualului presedinte, modificarea legislatiei electorale. Presedintele PSD, Victor Ponta, a precizat, ca parlamentarii opozitiei isi vor incasa, pe durata protestului USL, indemnizatiile de baza, pe care nu le pot refuza, insa le vor dona unor fundatii. Ponta a spus ca nu exista nici o formula prin care parlamentarii sa refuze indemnizatiile de baza, sumele respective fiind varsate automat in conturi. De altfel, liderul PSD a precizat ca indemnizatiile de baza vor fi donate unor fundatii, fie la libera alegere, fie in urma unor discutii in partide. Presedintele PSD a mentionat, in acest sens, ca va dona indemnizatia sa catre SMURD.

Parlamentarilor opozitiei, care se vor retrage de la plen si comisii incepand de maine, li se vor taia automat doar indemnizatiile de se­dinte, intrucat ei nu vor mai semna ta­be­lele de prezenta. Ponta a mai spus ca au existat si parlamentari USL nemultumiti de decizia de retragere din Parlament, in special din cauza pierderii veniturilor respective. 'O sa gasim solutii, evident sunt unii colegi nemultumiti, am vorbit cu ei sa gasim solutii. Important este ca noi sa facem un gest politic ferm (...), sa facem un gest radical, care oricum nu se face cu unanimitati, pentru ca unanimitatile nu sunt intotdeauna cele mai bune. Dar e un gest pe care il propunem punand in balanta si cele bune si cele rele', a declarat presedintele PSD.

Crin Antonescu, presedintele PNL, a declarat, luni, ca pe durata protestului parlamentar la care va recurge opozitia se va imprumuta de la prieteni si de la familie, indemnizatiile de la Parlament fiind singura sa forma de venit. Antonescu a precizat, raspunzand unor intrebari, ca parlamentarii opozitiei, care se vor retrage de la activitatile Parlamentului incepand de miercuri, nu vor incasa indemnizatiile de sedinte, ci doar indemnizatia de baza si suma forfetara.

Cresterea pensiilor si a salariilor, motiv de dezbateri in Coalitie
Creste sau nu creste? Va ceda Cabinetul Boc presiunilor strazii si va majora pensiile si salariile bugeta­rilor? O serie de oficiali ai PDL au vorbit luni dimineata despre cresterea pensiilor si salariilor incepand din aprilie.
Prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde a spus ca premierul Emil Boc a fost mandatat de coalitia de guvernare sa negocieze cu delegatia FMI o majorare de pensii si salarii incepand din luna aprilie. El a facut acest anunt fara a exista vreo intrebare a ziaristilor pe aceasta tema si a precizat ca exista bani la buget pentru aceste majorari.

La randul sau, ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a spus ca Guvernul negocieaza cu de­le­gatia FMI la Bucuresti pe margi­nea unei eventuale cresteri. 'Cei de la Fond si Comisia Europeana ana­lizeaza prognoza de crestere economica, analizeaza si veniturile, prognoza de crestere a veniturilor pentru 2012. Analizeaza si intreaga procedura de atragere de fonduri europene si investitiile pe care le avem in buget. Sunt multe analize facute de Fond. Noi suntem in negocieri si cat suntem in negocieri nu putem sa dam o cifra', a mai declarat ministrul de Finante.

Apoi a intervenit Sulfina Barbu, ministrul Muncii, Familiei si Pro­tectiei Sociale, si parea ca se face lu­mina. 'O majorare este posibila, daca in primul trimestru al acestui an se va inregistra o crestere eco­no­mi­ca de minimum 1,8%', a spus Sulfina Barbu. Ea a precizat ca aceasta cres­tere ar putea fi de 5%.

FMI: Cresc salariile, creste munca la negru
Fondul Monetar International nu se opune unei cresterii a salariului minim, dar pentru asta trebuie facute calcule foarte exacte, a declarat luni Jeffrey Franks, seful Misiunii FMI pentru Romania, prezent la acelasi seminar la care participa si ministrul Muncii. Insa, acesta a mai precizat ca daca salariul minim creste, atunci este posibil ca oamenii de afaceri sa angajeze mai putine persoane. 'Este adevarat ca unii spun ca prin majorarea salariului vor fi mai multi bani la buget, dar cresterea ar trebui calibrata asa incat sa nu conduca la cresterea economiei la negru', a mai adaugat seful misiunii FMI in Romania. Cu privire la pilonul II de pensii oficialul FMI a sustinut ca acesta contribuie la deficit, insa pe termen lung investitia in pensia privata reprezinta locuri de munca.

Boc: Fara masuri populiste
Guvernul va lua in calcul o usoara recuperare salariala in sectorul pu­blic si indexare a pensiilor, dar numai conditionat de stabilitate si crestere economica, fara sa se angajeze in masuri populiste care pot destabiliza tara, a declarat premierul Emil Boc punand capat speculatiilor. 'Stabi­litatea si sustinerea cresterii econo­mice sunt conditii pentru a putea discuta de usoare recuperari ale salariilor si indexari de pensii. Nimeni sa nu se astepte de la Guvern la masuri populiste care sa destabilizeze tara', a spus Boc. Premierul le-a cerut ministrilor prezenti la sedinta de Guvern 'sa ramana in aceasta linie de comunicare prudenta'.

Discursul premierului repeta mesajul presedintelui Traian Basescu despre pericolul pe care l-ar genera adoptarea unor masuri populiste. 'In raport cu costurile, cu suferintele pe care romanii le-au avut pentru a ajunge la aceasta stabilitate, ar fi pacat sa ajungem la dezechilibre, pentru ca tot efortul din 2009, 2010, 2011 se poate pulveriza printr-un singur act normativ populist', a spus duminica presedintele Basescu.

Sindicatele despre cresterea salariilor: Gluma electorala
Prezent la acelasi seminar, Dumitru Costin, presedintele Blocului Na­ti­o­nal Sindical, a declarat ca nu se poate vorbi de cresteri in con­di­tiile in care nu vor avea loc disponibili­zari in sectorul bugetar. Presedinte­le BNS a sustinut ca nu s-a intamplat nimic intr-un an si jumatate de cand au fost taiate salariile, nu s-au facut modernizari asa cum s-a spus si de aceea nu se poate reveni la sa­la­riile initiale. La randul sau, pre­se­dintele 'Cartel Alfa', Bogdan Hossu, considera ca anuntul facut de Sulfina Barbu privind o posibila crestere a salariilor cu 5% are o 'nuanta de campanie electorala' si spune ca 'este o gluma' cresterea economica de 1,8%.


Citeste si Gheorghe Flutur, despre anuntul USL privind greva parlamentara: Solutia nu este sa fugi

×