x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Orban „a furat” de la Băsescu

Orban „a furat” de la Băsescu

de Monica Stoica    |    08 Mai 2018   •   10:54
Orban „a furat” de la Băsescu
Sursa foto: Dominique HOMMEL

PNL l-a primit cu braţele larg deschise pe europarlamentarului Siegfried Mureşan, care s-a „mutat” de la PMP la liberali. Eurodeputatul spune că se alătură PNL ca să câştige alegerile europarlamentare şi să scoată PSD de la guvernare.

Întrebat dacă racolarea lui Mureşan nu reprezintă o stimularea a traseismului, preşedintele PNL, Ludovic Orban a negat. „Aici nu este vorba de aşa ceva. PNL este membru în PPE, Siegfried Mureşan este europarlamentar, deci activitatea domniei sale se desfăşoară în Parlamentul European, în grupul PPE. Trecerea lui Siegfried Mureşan la PNL, înscrierea în PNL, înseamnă menţinerea în grupul PPE”, a spus Orban. Deşi PMP i-a cerut demisia din Parlamentul European, Mureşan nu are de gând să dea curs acestei cereri. „O consider nejustificată. De pe urma prezenţei mele în PE, România are foarte multe lucruri de câştigat. Sunt primul europarlamentar român care a negociat tot bugetul UE, vicepreşedinte al Comisiei pentru bugete a PE”, a declarat europarlamentarul. Mureşan îşi susţine cauza pe pagina sa de Facebook, după înscrierea în PNL. Practic, îşi face singur un laudatio detaliat, plin de amănunte tehnice. Mureşan scrie că este primul europarlamentar român ales negociator-şef al PE pentru bugetul UE în valoare de 160 de miliarde de euro. „Ca negociator-şef pentru bugetul UE, am obţinut creşterea fondurilor europene structurale şi de coeziune cu aproape 55%, de la 30 de miliarde de euro la 46 de miliarde de euro, am obţinut cu 15% mai multe fonduri pentru burse Erasmus, am lansat Programul Interrail de acordare de bilete gratuite de tren pentru tinerii care împlinesc 18 ani şi vor să viziteze Europa", scrie proaspătul liberal. Încă de la începutul mandatului, afirmă Mureşan, a adus în ţară 3,57 de milioane de euro pentru a ajuta cei 1.000 de muncitori disponibilizaţi de la fabrica de sârmă de la Câmpia Turzii care se închisese şi a negociat un ajutor de 8,5 milioane de euro pentru România din Fondul European de Solidaritate - ajutor care a compensat cheltuielile autorităţilor din România ca urmare a inundaţiilor din 2014.

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a fost de două ori propunerea PMP pentru funcţia de premier după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, după ce guvernele PSD Grindeanu - Tudose au picat. Preşedintele PMP, Traian Băsescu, spunea că îl propune candidat pe Siegfried Mureşan, pentru că este un politician tânăr, dar experimentat, care face parte din „generaţia” lui Emmanuel Macron şi Justin Trudeau. Iniţial, PMP susţinea că îl va propune premier pe Traian Băsescu. Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat vineri că îi cere demisia europarlamentarului Siegfried Mureşan din partid şi din Parlamentul European, după ce acesta ar fi decis să se alăture PNL, unde "i s-a garantat un loc eligibil pe listele pentru alegerile europarlamentare de anul viitor".

×
Subiecte în articol: siegfried muresan pnl