Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care se permite aleşilor locali să opteze în termen de 45 de zile pentru partidul din care doresc să facă parte, fără a-şi pierde funcţiile obţinute în alegeri, a fost publicată, marţi, în Monitorul Oficial.
Ordonanţa a fost adoptată în şedinţa de săptămâna trecută a Executivului.
În expunerea de motive a actului normativ se arată că legislaţia actuală generează disfuncţionalităţi în sensul în care nu oferă soluţii legale pentru "rupturile politice" apărute pe parcursul mandatului autorităţilor locale.
De asemenea, se are în vedere remedierea "efectelor negative (...) asupra continuităţii şi stabilităţii activităţii autorităţilor locale", care periclitează "satisfacerea nevoilor colectivităţilor locale".
"Ţinând cont de faptul că autorităţile administraţiei publice locale se confruntă cu blocaje privind îndeplinirea condiţiilor legale necesare validării deciziilor care să asigure stabilitate politică ca urmare a reorganizării unor partide politice, alianţe politice sau alianţe electorale, după caz, se impune armonizarea legislaţiei specifice acestor categorii de aleşi", se mai arată în documentul publicat în Monitorul Oficial.
Potrivit actului normativ, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare, "primarii, preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi îşi pot exprima în scris şi o singură dată opţiunea cu privire la partidul politic, organizaţia minorităţii naţionale din care doresc să facă parte sau să devină independenţi, fără ca aleşii locali respectivi să îşi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor".
Conform ordonanţei, opţiunea alesului local trebuie să fie însoţită de acceptarea acestuia de către partidul sau organizaţia minorităţii naţionale din care vrea să facă parte.
În termen de zece zile de la expirarea termenului prevăzut, situaţia centralizată a aleşilor locali va fi transmisă prefecţilor.
Totodată, în termenul legal de 45 de zile, candidaţii înscrişi în liste şi care nu au fost aleşi sunt declaraţi supleanţi în listele respective. În caz de vacanţă a mandatelor de consilieri locali sau judeţeni aleşi pe liste de candidaţi, supleanţii vor ocupa locurile devenite vacante în ordinea în care sunt înscrişi în liste, cu condiţia confirmării în formă scrisă emise de către conducerea judeţeană a partidului căruia îi aparţin.