x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PÂNÂ LA PROBA CONTRARIE... - Stolojan, şi bolnav, şi şantajabil

PÂNÂ LA PROBA CONTRARIE... - Stolojan, şi bolnav, şi şantajabil

de Gabriela Antoniu    |    06 Oct 2008   •   00:00
PÂNÂ LA PROBA CONTRARIE... - Stolojan, şi bolnav, şi şantajabil

Candidatul PD-L la postul de premier, Theodor Stolojan, a reluat recent, într-un interviu acordat Mediafax, teoria că în octombrie 2004 s-a retras din cursa prezidenţială din motivede sănătate. În acest caz, una din întrebările care persistă este cine minte: Stolojan şi apropiaţii săi, care spun că nu a continuat cursa fiind foarte bolnav, sau preşedintele Băsescu, care a susţinut atunci că a fost şantajat.



Candidatul PD-L la postul de premier, Theodor Stolojan, a reluat recent, într-un interviu acordat Mediafax, teoria că în octombrie 2004 s-a retras din cursa prezidenţială din motivede sănătate. În acest caz, una din întrebările care persistă este cine minte: Stolojan şi apropiaţii săi, care spun că nu a continuat cursa fiind foarte bolnav, sau preşedintele Băsescu, care a susţinut atunci că a fost şantajat.

Sâmbătă, 2 octombrie 2004. Theodor Stolojan îşi anunţă retragerea din cauza agravării problemelor sale de sănătate şi îşi deleagă atribuţiile vicepreşedintelui Călin Popescu Tăriceanu, care prelua şi funcţia de copreşedinte al Alianţei D.A. Anunţul oficial al retragerii a fost făcut la ora 19:00 la sediul Alianţei din Walter Mărăcineanu. Alături de soţia sa, Elena, de Traian Băsescu, atunci copreşedinte al Alianţei D.A., şi de lideri ai PNL şi PD, Stolojan a încercat să prezinte un comunicat sec, vorbind despre încercarea de a realiza o construcţie politică, despre nevoia de schimbare. "Din păcate, drumul meu spre cursa prezidenţială se încheie aici. A fost un drum de uzură, de mare efort, care a meritat fiecare clipă. Din păcate, a lăsat urme adânci. Starea mea de sănătate mă opreşte din acest drum. Problemele cu care mă confrunt pot fi remediate acum. Dacă nu mă concentrez acum asupra lor, riscă să se agraveze iremediabil", anunţă Stolojan.


Intră-n scenă "dragă Stolo"

După încheierea discursului lui Stolojan, Băsescu se ridică în picioare. Spune "Dragă Stolo" şi izbucneşte în lacrimi. Îşi acoperă şi faţa cu o mînă. Apoi încearcă să-l îmbrăţişeze pe Stolojan. "Îţi mulţumesc, Stolo, pentru tot ce ai făcut", spune Băsescu printre lacrimi. "Am discutat mult, am hotărât împreună şi te asigur în faţa ţării că dacă vei rămâne cu sufletul alături de noi vom câştiga", a mai spus Băsescu. Imediat după aceea, Theodor Stolojan şi Traian Băsescu au părăsit sala de conferinţă, fără a accepta vreo întrebare din partea presei.

Duminică, 3 octombrie 2004. Copreşedintele Alianţei D.A., Traian Băsescu, dă un interviu la BBC. Este întrebat fireşte despre retragerea lui Stolojan. Moment în care Băsescu aruncă bomba şantajului: "Era într-un stres teribil. Nu este adevărat că are nu ştiu ce boli, nu ştiu ce operaţii. Theodor Stolojan nu face nici o operaţie, are nevoie doar de odihnă, ca să iasă din şantajul la care continuu este supus". Reporterul îl întreabă la ce se referă. Băsescu răspunde: "La foarte multe, inclusiv telefoane de tot soiul de la binevoitori care îi spuneau ce i se pregăteşte cu dosarele pe care le va avea de explicat în campanie, cu tot soiul de tertipuri din acestea specifice unui sistem ticălos. Theodor Stolojan ceda nervos dacă mai continua". Vă referiţi la şantaje venite din partea PSD?, insistă reporterul. "Categoric da. Inclusiv din partea unor politicieni ai PSD care, chipurile binevoitori, îi transmiteau constant şi consecvent că i se pregătesc dosare", afirmă Băsescu.


"Are boala oboselii"

După momentul retragerii din cursa prezidenţială, Theodor Stolojan intră în silenzio stampa, lasînd neclarificate adevăratele motive ale acestei retrageri. Pleacă în Germania la analize, se întoarce în ţară şi se refugiază la Predeal. Aici, soţia sa, Elena, declară Jurnalului Naţional că soţul ei  are o problemă de sănătate. "Are boala oboselii", spune ea, explicând că medicii l-au avertizat că, dacă va continua în acelaşi ritm, nu-şi va mai putea reveni. "Am văzut că unii, în presă, l-au operat, l-au amputat. Nu este adevărat", declară ea, insistând că nu este vorba decât de extenuare. Nici consiliera lui, Raluca Tătărcan (astăzi Turcan), nu crede în varianta şantajului. "Cred că în politică e posibil orice, dar Theodor Stolojan nu era persoana care să poată fi şantajată cu lucruri reale", declară Raluca Tătărcan într-un interviu acordat Jurnalului Naţional, susţinând varianta îmbolnăvirii lui Stolojan.


"Nu am fost şantajat de nimeni"

După perioada de tăcere impusă şi recuperarea medicală, Theodor Stolojan iese la rampă. Se întâmpla înainte de alegerile generale din toamna lui 2004. Într-un interviu acordat Jurnalului Naţional, Theodor Stolojan afirmă:
"Nu am fost şantajat de nimeni. Dl. Băsescu s-a referit la presiunile politice care, alături de vizitele prelungite în teritoriu, mi-au agravat starea de sănătate". Stolojan va relua aceste explicaţii şi mai târziu. A făcut-o şi marţea trecută. "Este o întrebare la care eu am răspuns deja, cred, a suta oară. Vă dau acelaşi răspuns şi dumneavoastră: deci am fost efectiv bolnav, o stare de epuizare, după o muncă infernală în perioada 2002-2004, înclusiv 2004, cu alegerile locale. Eu nu am făcut ce au făcut alţii după alegerile locale, să intre în concedii. Eu am continuat campania electorală şi mi-am depăşit, atunci, limita posibilităţilor, ca să spun fizice, de recuperare. Practic, a fost o stare de epuizare fizică, nervoasă", explică Stolojan într-un interviu acordat Mediafax la 30 septembrie.

Cum i se aduce aminte că Traian Băsescu a vorbit despre un şantaj, Stolojan răspunde, adăugînd o nuanţă: "A fost o cu totul altă discuţie atunci. A fost o eroare făcută în campania electorală, care a permis unui partid politic să înceapă o serie de procese împotriva mea. Sigur că nici unul din acele procese nu era justificat. Deci despre asta a fost vorba: o eroare în campania electorală, care ne-a costat foarte mult, dar nu a avut legătură cu îmbolnăvirea mea".


Semne de întrebare

Având în vedere cele prezentate, rămân totuşi câteva întrebări:
1. Cine spune adevărul şi cine minte? Traian Băsescu sau Theodor Stolojan şi apropiaţii săi?
2. Dacă Băsescu minte, atunci ce garanţii există, în ipoteza că Stolojan va ajunge premier, că nu va claca fizic din nou?
3. Dacă Stolojan minte, cine garantează că acesta nu va fi din nou şantajat dacă va ajunge premier?
4. Despre ce eroare în campania electorală vorbeşte Stolojan?
5. Cui aparţine eroarea? Lui Traian Băsescu, Theodor Stolojan sau liderilor Alianţei?
6. Dacă această eroare a costat, cine trebuie să plătească?

×