x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Palatul Victoria - PD, absent la catalog

Palatul Victoria - PD, absent la catalog

de Aniela Nine    |    23 Sep 2005   •   00:00
Palatul Victoria - PD, absent la catalog

Consultarile de ieri ale premierului Tariceanu cu reprezentantii partidelor parlamentare au fost marcate de doua momente: disensiunile pe tema stabilirii unui termen de adoptare a Regulamentelor Camerelor si absenta liderilor PD.

Consultarile cu partidele parlamentare care au avut loc ieri la Palatul Victoria, la invitatia premierului Tariceanu, au fost marcate de doua momente: disensiunile pe tema stabilirii unui termen de adoptare a Regulamentelor Camerelor si absenta liderilor PD.

Aproape doua ore au durat ieri consultarile la care Tariceanu i-a invitat pe liderii partidelor parlamentare in ideea gasirii unei solutii pentru deblocarea activitatii Parlamentului, unde in ultimele saptamani proiectele de lege considerate prioritare pentru integrare au fost lasate pe dinafara, toate discutiile fiind concentrate doar pe modificarea Regulamentelor Camerelor. La capatul celor doua ore, bilantul prezentat de Tariceanu puncta patru aspecte la care participantii au ajuns la un acord si unul la care consultarile au esuat.

NEINTELEGERI. Marul discordiei l-a reprezentat ideea stabilirii unui termen pana la care cele doua Regulamente sa fie adoptate. Din punct de vedere tehnic, a explicat premierul Calin Popescu Tariceanu, exista posibilitatea ca Regulamentele sa fie adoptate in cel mult o saptamana, dar aceasta numai daca ar exista o disponibilitate a opozitiei pe aceasta tema. "Cu regret constat ca nu exista disponibilitatea necesara de la opozitie, de la PSD", a vorbit premierul despre esecul inregistrat in aceasta privinta. Prin urmare, puterea si opozitia isi vor continua demersurile separat pe aceasta tema.

SALVAREA INTEGRARII IN UE
Pentru a limita consecintele acestei lupte politice asupra indeplinirii masurilor necesare integrarii, participantii la discutii au stabilit ca, in Parlament, o zi pe saptamana sa fie rezervata numai pentru discutarea si adoptarea proiectelor de lege considerate prioritare pentru integrarea europeana.

Liderii partidelor au ajuns si la un alt acord care vizeaza aspecte europene, si anume participarea tuturor parlamentarilor romani care au fost desemnati euroobservatori la sesiunea plenara a Parlamentului European care debuteaza luni. Tot in planul integrarii europene s-a inscris si o alta decizie ce vizeaza demararea unor actiuni de diplomatie parlamentara, atat la Bruxelles, cat mai ales in tarile membre UE, unde "climatul nefavorabil pentru extindere" ridica probleme in vederea ratificarii tratatului de aderare. In plus, premierul si-a manifestat disponibilitatea de a participa la discutii cu liderii partidelor parlamentare pe tema planului national de dezvoltare, dar si a reformei in administratia publica.

La discutiile de la Palatul Victoria au participat Bogdan Olteanu, Gheorghe Flutur din partea PNL, Mircea Geoana, Adrian Nastase, Viorel Hrebenciuc si Miron Mitrea din partea PSD, Corneliu Vadim Tudor, Lucian Bolcas, Gheorghe Funar de la PRM, Marko Bela, Marton Arpad si Verestoy Attila de la UDMR, Daniela Popa, Sabin Cutas si Bogdan Ciuca de la PC si Varujan Pambuccian din partea minoritatile nationale.

Democratii s-au incurcat in declaratii

ALTE VREMURI. Blaga, Boc si Videanu n-au fost la unison
Nici un reprezentant al PD nu a participat ieri la consultarile cerute de premierul Tariceanu, sub pretextul ca Emil Boc se afla la Cluj, impreuna cu Vasile Blaga, la dezbaterea unui proiect-pilot privind politia locala. In plus, Boc s-a consultat deja cu Tariceanu pe tema integrarii, ceea ce nu ar mai face necesara "prezenta fizica" a pedistilor la Palatul Victoria.

INTENTIE MASCATA. Sirul declaratiilor de ieri demasca insa intentia PD de a-i raspunde lui Tariceanu ca si el are alt program, asa cum si premierul are alt program atunci cand Basescu face consultari cu partidele.

Marti, Emil Boc anunta ca Adriean Videanu va conduce delegatia PD la Palatul Victoria. Ieri, Videanu ne-a declarat ca pe el nimeni nu l-a "solicitat". "A fost o invitatie la nivel de presedinte. Eu am avut problemele cu precipitatiile din Bucuresti si asta a fost prioritatea mea. Nimeni nu mi-a solicitat sa ma duc. Colegii m-au inteles si m-au lasat in pace", ne-a spus presedintele executiv al PD.

Vicepresedintele PD, Cezar Preda, recunoaste voalat motivul real al absentei. "Intalnirea anuntata de premier trebuia sa fie la inceputul saptamanii. Pentru ca a fost acum, s-a suprapus cu reuniunea de la Cluj, care a fost fixata cu o luna in urma. Noi ceilalti ramasi in Bucuresti nu am avut mandat de la conducere sa participam la consultari. Oricum, noi am discutat in Alianta si cunoastem punctul de vedere al primului-ministru", ne-a declarat Preda. Radu Berceanu lasa si el sa se inteleaga ca divergentele PD-PNL au motivat reactia democratilor, aratand totodata ca nu stie cand a fost luata decizia, dar ca el a aflat in dimineata zilei de ieri, cand i-a dat cineva telefon ca sa aiba "in vedere" acest lucru.

APARENTE. Emil Boc a tinut insa sa asigure ca absenta PD nu a fost dictata de Traian Basescu, nici nu a fost o chestiune politica si ca s-a consultat cu Tariceanu, telefonic, asupra punctelor de vedere care trebuie sustinute in cadrul intalnirii. "Ceea ce se intampla acum in Parlament, din nefericire, confirma faptul ca solutia anticipatelor ar fi fost buna", a servit-o insa si Boc lui Tariceanu. Si premierul a confirmat discutia telefonica cu Emil Boc.

Presedintele Basescu a declarat si el ca nu este deranjat de consultarile lui Tariceanu, pentru ca "orice intalnire este o contributie la intelegerea realitatilor". (Oana Stancu, Monica Iordache, Elena Stanciu)
×
Subiecte în articol: tariceanu politic palatul victoria