x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentarii mincinosi scapa de legea penala

Parlamentarii mincinosi scapa de legea penala

20 Apr 2005   •   00:00

Noile reglementari de declarare a averilor sunt chiar mai opace decat cele vechi



  • de MONICA IORDACHE, ANIELA NINE
  • POLITIC
  • SUPARARE. Monica Macovei s-a declarat profund nemultumita de felul in care s-a votat, singura speranta ramanand Camera Deputatilor, care va avea ultimul cuvant in privinta declaratiilor de avere
    Proiectul noilor formulare de declarare a averilor a fost adoptat ieri de Senat cu 100 de voturi pentru si trei abtineri, dar a fost modificat, facand ca noile reglementari sa fie chiar mai opace decat cele vechi.

    Desi ministrul Justitiei, Monica Macovei, prezenta la dezbaterile din Senat, a insistat ca formularele sa ramana in forma propusa de Executiv, nici macar unii dintre parlamentarii Aliantei PNL-PD nu au tinut cont de cererea sa.

    MODIFICARI. Astfel a fost eliminata obligativitatea declararii valorii estimate a bunurilor mobile, adica bijuterii, obiecte de arta si de cult, colectii de arta si numismatica si obiecte care fac parte din patrimoniul cultural national sau universal. Acestea trebuie declarate doar cu precizarea ca valoarea lor insumata depaseste suma de 5.000 de euro. De asemenea, in formular nu va mai exista nici o referire la veniturile realizate din salarii de copiii demnitarilor, desi Guvernul ceruse ca si acestea sa fie declarate.

    ACT PUBLIC SAU NU? Agitatie printre alesi a provocat adoptarea unui amendament al senatorului PSD Serban Nicolae, prin care se elimina articolul care prevedea ca declaratiile constituie acte publice, iar autorii lor raspund potrivit legii penale pentru inexactitatea sau caracterul incomplet al datelor mentionate. Amendamentul a fost adoptat cu sprijinul a patru senatori ai coalitiei: Radu Campeanu, Radu Berceanu (care nu era in sala, dar i s-a folosit cartela), Marius Marinescu - toti ai Aliantei PNL-PD - si Ilie Stoica - PUR. Senatorii au trecut printr-o perioada de confuzie dupa adoptarea amendamentului, nestiind daca averile lor vor mai fi de acum inainte publice sau nu. Ministrul Monica Macovei a explicat intr-un final ca Legea cadru, 161/2003, prevede ca declaratiile sunt publice, iar Codul Penal incrimineaza falsul in declaratii. "Nu exista insa in Codul Penal prevederi referitoare la inexactitatea declaratiilor sau la caracterul incomplet si era bine ca ele sa se regaseasca aici", a aratat Macovei.

    CARTELA CU VOINTA PROPRIE
    "Uitati-va, domnule presedinte, voteaza singura!", striga de la un microfon senatorul UDMR Verestoy Attila, aratand catre un aparat de vot la care palpaia un beculet rosu, semn ca o cartela de senator voteaza singura. "Disperarea" lui Verestoy a aparut cand senatorii puterii simteau ca nu mai puteau controla votul, dar presedintele de sedinta Nicolae Vacaroiu i-a taiat elanul. "Scoateti hartioarele, daca le-ati bagat pe acolo pe la butoane. Sau scobitori! Haideti va rog eu frumos. Calculatorul nu are nimic", le-a reprosat Vacaroiu. "Verificati ce se intampla cu cartela, cum de e atat de inteligenta de stie dintr-o data si cum sa voteze singura: da, nu sau abtinere", a sarit si senatorul PSD Rodica Stanoiu. Totul a ramas in coada de peste, senatorii gasindu-si alta preocupare.
    ×
    Subiecte în articol: politic