x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentarii se simt iradiaţi în Casa Poporului

Parlamentarii se simt iradiaţi în Casa Poporului

de Andreea Dumitrache    |    30 Mar 2016   •   19:35
Parlamentarii se simt iradiaţi în Casa Poporului
Sursa foto: Adrian Manolache

Un document de la Direcţia de Sănătate Bucureşti a ajuns pe masa deputaţilor şi a declanşat panica în Parlament. Este vorba de un buletin de expertiză-medicală, eliberat la începutul anului în care scrie negru pe alb că în Casa Poporului, nivelul câmpurilor electrice şi magnetice este mai mare faţă de limita admisă. Adică în Parlament sunt radiaţii, iar senatorii, deputaţii şi cei două mii de angajaţi muncesc în condiţii vătămătoare pentru creier.

Documentul a trecut pe şest într-o şedinţă a Biroului Permanent din luna februarie, fără a se face vreo dezbatere pe subiect. Astfel, cei mai mulţi dintre membrii Biroului Permanent nu ştiau nimic despre rezultatele măsurăto-rilor făcute în clădirea Parla-mentului. „Nu ştiu nimic, nu s-a discutat în şedinţa Biroului Permanent, dar este foarte grav dacă nivelul radiaţiilor este mai mare şi ar putea să dăuneze sănătăţii. O să mă interesez şi eu şi o să cer să văd cu ochii mei acel raport”, a declarat, pentru Jurnalul Naţional, vice-preşedintele Camerei Deputa-ţilor, Rodica Nassar. Nici Marian Neacşu, alt vicepreşe-dinte al Camerei Deputaţilor, nu ştie de existenţa documen-tului care atestă un nivel crescut al câmpurilor magnetice în Casa Poporului. „E o glumă, nu? Nu ştiu de aceste măsurători şi nici nu cred, o să verific. Dar dacă există, înseamnă că este un grad de peri-culozitate în munca de parla-mentar”, a precizat Marian Neacşu, pentru Jurnalul Naţi-onal. În buletinul de analize venit de la Direcţia de Sănătate Bucureşti este specificat că toţi cei care îşi desfăşoară activi-tatea în astfel de condiţii şi se expun la câmpuri electrice şi magnetice pot dezvolta sindroame neuro-cardio şi endocrine. Potrivit măsurăto-rilor, cele mai mari valori şi depăşiri se înregistrează la etajele superioare. Deşi nu ştia că s-au făcut măsurători şi că există un document care atestă că în Parlament sunt condiţii improprii de muncă, deputatul PNL Paul Dumbrăvanu a simţit efectele pe pielea lui. „Mă durea foarte tare capul, simţeam asta mai ales când stăteam la etajul şapte şi lucram în Comisia pentru cer- cetarea abuzurilor, şi nu doar eu mă sim- ţeam rău, ci şi colegii mei care spu- neau că au tot felul de simp-tome. Este foarte grav că nu ni se spune, că cei din conducerea Camerei Deputaţilor nu fac publice rezultatele acelor măsu-rători. Eu o să cer acest lucru”, a povestit, pentru Jurnalul Naţional, deputatul liberal Paul Dumbrăvanu.

Amețeli și dureri de oase

Un alt parlamentar, şeful deputaţilor PSD, Florin Pâslaru, merge mai departe şi spune că dacă e aşa, iar radia-ţiile sunt peste limită, atunci ar trebui ca nimeni să nu-şi mai desfăşoare activitatea în Casa Poporului. „Am înţeles că angajaţii primesc un spor pentru condiţii vătămătoare, până la 20 la sută în plus la salariu. Nu sunt de acord cu acest lucru, pentru că nu poţi să pui un preţ pe sănătate, nu ar trebui să ne desfăşurăm activitatea în aceste condiţii”, a declarat, pentru Jurnalul Naţional, liderul deputaţilor social-democraţi, Florin Pâslaru. Vicepreşedintele Comisiei juridice, social-demo-cratul Ciprian Nica, povesteşte că a simţit efectele radiaţiilor încă din primul mandat. „Simţeam o durere îngrozitoare de cap şi aşa ca o ameţeală, mai ales când stăteam câte zece ore şi în comisie, şi în plen, aveam chiar dureri de oase. Eh, când ieşeam şi mergeam către hotel prin parc, traversam Parcul Izvor, toate durerile îmi tre- ceau. Deci numai aici în Parla-ment, când merg acasă la mine în Vrancea, nu mai am nimic. E clar că e ceva şi ar trebui să ştim şi noi ce”, a spus Ciprian Nica, pentru Jurnalul Naţional.

 

Anul trecut au cerut bani pentru vătămarea creierului

Senatorii şi deputaţii au beneficiat în trecut de un aşa-zis „spor de antenă”, însă acesta a fost tăiat de Guvernul Boc în 2010, atunci când au fost eliminate toate sporurile pentru parla-mentari. Anul trecut în noiembrie, angajaţii din Parlament au cerut şi ei un spor de 15% la salariul de bază pe motiv că ar fi supuşi fără voia lor la atacuri vătămătoare asupra creierului, iar antenele de bruiaj şi undele electromagnetice din Casa Poporului le-ar pune în pericol sănătatea. „Sunt funcţionari publici care sunt în orice altă instituţie, de ce trebuie să aibă nişte avantaje în plus faţă de ceilalţi?”, a reacţionat atunci secretarul Camerei, Niculae Mircovici.

 

De unde vin radiațiile

Surse din departamentul administrativ au declarat pentru Jurnalul Naţional că la etajele 9 şi 10 ale clădirii, îşi desfăşoară activitatea structuri secrete de Poliţie ale INTERPOL. Acestea au tot felul de sisteme şi aparate care generează câmpuri electrice şi magnetice, peri-culoase pentru sănătate, dacă ating un nivel prea mare. Din această cauză, toţi angajaţii primesc sporuri pentru condiţii vătămătoare, sporuri care ajung până la 20 la sută din salariu.

×