x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Patriciu: "Să susţii o dictatură în numele anticomunismului e o aberaţie"

Patriciu: "Să susţii o dictatură în numele anticomunismului e o aberaţie"

de Monica Iordache Apostol    |    21 Feb 2011   •   19:06
Patriciu: "Să susţii o dictatură în numele anticomunismului e o aberaţie"
Sursa foto: Bogdan Chesaru/Intact Images
153044-intact-images-bogdan-chesaru-20091129134437001.jpgUn editorial al lui Dinu Patriciu, apărut la sfârşitul săptămânii trecute în cotidianul Adevărul, a declanşat o furtună a polemicilor în jurul filosofilor lui Traian Băsescu. Fără să dea numele celui pe care îl vizează şi fără să intre el însuşi în dezbatere, Patriciu relatează o întâmplare petrecută la o conferinţă a dizidentului anticomunist Adam Michnik, pe 14 februarie, la Ateneul Român, conferinţă susţinută sub forma unui dialog cu Andrei Pleşu. 

"Există oameni care fac istorie şi oameni peste care trece istoria. Adam Michnik face parte dintre cei dintâi. De aceea poate să ierte, deşi a trecut prin atâţia ani de închisoare politică. În sala arhiplină a Ateneului Român l-am ascultat la începutul săptămânii într-o sclipitoare discuţie cu Andrei Pleşu. Din sală, cineva, un intelectual care se considera de elită, sub pretextul unei întrebări, a încercat să se arate pe sine. Se declara uimit că Herta Müller îl credea trădător pentru că prin scrisul său nu se luptase cu sistemul ca anticomunist ce se presupunea a fi, iar acum se simţea acuzat că ar fi procuror, pentru că în 1990 le ceruse celor care se făceau vinovaţi de colaboraţionism să stea o vreme deoparte. Adam Michnik i-a demonstrat cu adânc bun-simţ că nu există vini colective. Fiecare plăteşte pentru greşelile lui. Regimurile extremiste au pedepsit în grup pentru simpla apartenenţă. Din respect pentru scrierile preopinentului, Michnik a admis că nu e chiar bolşevic. «E doar menşevic». Deşi se sculase ca şi coada vacii, verticală uneori, filosofeanul s-a scurs moale şi s-a împrăştiat pe scaunul lui. Dacă tăcea, filosof rămânea în ochii celor de faţă. E o ruşine să fii deştept şi totuşi oportunist. Acum 2.000 de ani l-ar fi lăudat pe băiatul cu focul sau pe cel care şi-a făcut calul senator. Astăzi laudă scroafa cu aptitudini de a se căţăra în copac. E o ruşine în zilele noastre să judeci oamenii ca turmă. Din păcate, aceasta e una dintre racilele noastre. Din păcate, mulţi intelectuali sunt şi oportunişti şi poartă ca pe un cancer ascuns mentalitatea şi conceptele comuniste. Aşa apare totalitarismul, aşa apare pericolul dictaturii. Ăia sunt hoţi, ăilalţi sunt proşti, ai noştri sunt adevăraţi", scrie Patriciu în editorialul "Turma şi iertarea".

Omul de afaceri nu oferă şi numele filosofului, dar cel care a primit această replică de la Adam Michnik, în timpul conferinţei de la Ateneul Român, este Gabriel Liiceanu, cel care şi-a atras critici şi din partea protagonistei anterioarei conferinţe de la Ateneu, Herta Muller. În timpul dialogului cu Pleşu, disidentul polonez dă exemplul lui Liiceanu, care în 1990, în "Apelul către lichele" îi certa pe  cei care au colaborat cu regimul comunist şi le cerea să facă "un pas în spate".  "Filosoful trebuie să fie precaut când îşi pune haina procurorului", a arătat Michnik, lăsând auditoriul fără grai. Din sală, Liiceanu i s-a adresat apoi lui Adam Michnik plângându-se că toate etichetele negative se lipesc de numele său, pentru că Herta Muller l-a acuzat de laşitate întrucât nu a luptat cu adevărat împotriva comunismului, iar Michnik îl consideră "procuror" pentru că a adresat, în 1990, un "Apel către lichele". "Am greşit?", a întrebat Liiceanu. "Da!, pentru că ai vorbit de o categorie - comunişti - pe care ai acuzat-o la grămadă şi i-ai cerut excluderea. Cercul învinovăţirii e nesfârşit, la fel te-a acuzat şi Herta de laşitate. Asta făceau bolşevicii", a venit răspunsul lui Michnik, îndulcit ulterior prin retragerea termenului de bolşevic şi  înlocuirea cu cel de "menşevic".

Fără să arate spre cel la care s-a referit, Patriciu explică pentru Jurnalul Naţional, de ce a simţit nevoia unui asemenea editorial. "Mi s-a părut extrem de onest şi de plină de bun simţ replica dată de Adam Michnik. Nu există vini colective, ci individuale. Dincolo de asta, dacă te apuci să te aşezi ca o instanţă de judecată la care nimeni nu ţi-a dat dreptul e cel puţin ciudat. Nu e justificată o astfel de poziţie, nu-i poţi judeca tu pe alţii. Dacă sunt fapte reprobabile, atunci te judecă justiţia. Pe mine mă enervează atitudinea justiţiară din partea unor oameni care se transformă în grupuri de suport pentru ceea ce ei înşişi spun că nu ar fi trebuit să se întâmple. Să susţii o dictatură, chiar şi incipientă sau voalată, în numele anticomunismului e o aberaţie", a explicat Dinu Patriciu.

Liiceanu către Pleşu: "Te rog să nu ne mai minorizăm!"
Acuzaţiile Hertei Muller au fost readuse în discuţie chiar de Gabriel Liiceanu, duminică seară la TVR, în emisiunea "50 de minute cu Pleşu şI Liiceanu". "Începe să mă enerveze acest reproş", a spus Liiceanu, referindu-se la faptul că scriitoarea premiată cu Nobelul pentru literatură i-a reproşat public pasivitatea de dinainte 1989. "Când eşti pus într-un lagăr al condamnării nu eşti pus să alegi. (…) Nu îmi reproşez laşitatea pe fondul unei societăţi care fusese deja dresată, cu venele tăiate şi care trăia într-o letargie, în care lucrul cel mai bun pe care şi-l putea pune un intelectual ca proiect de viaţă nu era cum să trezească acestă societate ci cum să reprezinte un model de normalitate, în condiţiile anormalităţii. Tu (Andrei Pleşu – n.r.) ai vorbit cu Michnik despre dificultatea de a obţine normalitatea într-o societate anormală. Mie asta mi se pare că a fost miza vieţilor noastre. A trăi normal într-o lume anormală mi se pare o formă de demnitate", a susţinut Liiceanu, deşi Andrei Pleşu i-a dat exemplul unor intelectuali care "au dat cu capul în zid": Radu Filipescu, Doina Cornea, Mircea Dinescu. "Dialogul meu cu viaţa mea, a fost acela că - domnule! - salvaţi cuvintele, într-o lume în care piatra de temelie e minciuna! Am crezut în acest pariu, am crezut ca la o adică pot să mai existe oameni care pot să treacă pe celălalt ţărm al istoriei aducând normalitatea cu ei. Te rog să nu ne mai minorizăm, să nu ne mai micşorăm", l-a rugat Liiceanu pe Pleşu.

×