x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PC nu vrea bani mai mulţi la Apărare

PC nu vrea bani mai mulţi la Apărare

de Dana Piciu    |    25 Iul 2007   •   00:00
PC nu vrea bani mai mulţi la Apărare
Sursa foto: Victor Stroe/

Parlamentarii PC nu sunt de acord cu mărirea bugetului pentru Apărare la 2,38% pe 2008 şi nu vor vota legea bugetului pe acest an dacă această propunere se va menţine fără a fi justificată punct cu punct.



Parlamentarii PC nu sunt de acord cu mărirea bugetului pentru Apărare la 2,38% pe 2008 şi nu vor vota Legea bugetului pentru anul viitor dacă această propunere se va menţine fără a fi justificată punct cu punct.


Preşedintele executiv al PC, Codruţ Şereş, a precizat ieri că aleşii conservatori se vor opune in Parlament la discutarea legii bugetului de stat ca bugetul Apărării să se mărească, aşa cum s-a stabilit la ultima şedinţă a CSAT, "pentru că o bună parte din aceşti bani sunt destinaţi achiziţiilor externe, fie că vorbim despre avioane cu săli de baie, de odihnă sau de şedinţe, fie că vorbim despre avioane de vănătoare sau de transport". Reprezentanţii PC consideră că, in cazul in care se va majora bugetul Apărării, acei bani trebuie să fie folosiţi pentru a susţine industria de apărare. "Nu există o coerenţă din partea Guvernului in ceea ce priveşte industria de apărare şi nu există bani alocaţi către acest domeniu, deşi industria de apărare, bună-proastă, aşa cum este ea, cel puţin pănă in momentul de faţă, a suportat grosul inzestrării armatei", a arătat Şereş. El a mai spus că ministrul Apărării va fi chemat la Comisia de buget a Senatului pentru a prezenta punct cu punct şi a argumenta de ce este nevoie o mărire a bugetului Apărării. "Pe de altă parte vrem să ştim dacă nu este posibilă o amănare a acestei majorări a bugetului Apărării, pentru că Romănia nu poate să se alinieze numai la capitolul cheltuieli cu ţări ca Franţa sau Germania, in condiţiile in care noi nu avem nici stadiul de dezvoltare, nici economia acestor ţări. Nivelul majorării este exagerat, cu atăt mai mult cu căt trebuie făcute alte cheltuieli pentru 2008, cum ar fi cele pentru pensii, infrastructură sau alte proiecte care urmează să atragă investiţie europeană", a arătat Şereş, adăugănd că Guvernul trebuie să precizeze căt din aceşti bani s-au alocat pentru cheltuielile interne, pentru industria de apărare şi căt pentru achiziţii externe. Senatorul PC va face, de asemenea, o interpelare pentru a afla pentru ce s-au cheltuit cei 2,2% din PIB alocaţi Apărării anul trecut.


REDIRECŢIONARE CĂTRE PENSII. Conservatorii au depus ieri la Parlament un proiect de lege care modifică Codul Fiscal, prin care salariaţii vor avea posibilitatea să redirecţioneze cei 2% din impozitul pe venitul anual şi către fondul de pensii. In momentul de faţă, aceşti bani, conform legii, pot fi direcţionaţi, la cererea salariatului, către ONG-uri, după cum a explicat deputatul PC Ioana Popescu. Alături de acest proiect conservatorii vor repune in discuţie in prima parte a sesiunii parlamentare din toamnă un alt proiect al lor, cel privind infiinţarea fondului de solidaritate cu pensionarii. Pe de altă parte, reprezentanţii Partidului Conservator sunt de părere că iniţiativa legislativă privind reducerea TVA la produsele alimentare de bază "este o soluţie absolut viabilă pentru minimizarea efectelor pe care seceta le va avea asupra scumpirii produselor alimentare", şi de aceea ar trebui susţinută de Guvern şi adoptată de Parlament.

×
Subiecte în articol: politic bani apărare