x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PD-L a depus cererea de revocare a lui Geoană de la şefia Senatului

PD-L a depus cererea de revocare a lui Geoană de la şefia Senatului

04 Mar 2010   •   00:00

Senatorii PD-L au depus cererea de revocare a lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului. Constantin Igaş, liderul grupului democrat-liberal, a declarat că solicitarea este semnată de 57 de senatori, majoritatea fiind de la PD-L, dar şi şapte independenţi şi doi ai UDMR.

Cei şapte senatori independenţi care au semnat cererea sunt: Liviu Câmpanu, Corneliu Grosu, Ovidius Mărcuţianu, Laurenţiu Chirvăsuţă, Cezar Măgureanu, Vasile Nedelcu şi Sorin Chivu. Din partea UDMR au semnat Albert Almos şi Gyerko Laszlo.

Liderul grupului PD-L din Senat, Traian Constantin Igaş, a anunţat, astăzi, în plenul Senatului, că în urma refuzului de a supune la vot cererea independenţilor privind locurile în comisii, PD-L va iniţia procedura de suspendare a lui Mircea Geoană (PSD) din funcţia de preşedinte al Senatului.

Ulterior, Traian Constantin Igaş a precizat că democrat-liberalii vor solicita de fapt revocarea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului, el neoferind însă şi motivaţia juridică.

Regulamentul Senatului nu prevede posibilitatea suspendării din funcţie a preşedintelui acestei Camere. Regulamentul prevede doar posibilitatea revocării, însă prevederile în acest sens au fost declarate neconstituţionale încă din 2005.

Senatorul PD-L Iulian Urban a declarat, miercuri, că decizia 601/2005 a Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea articolului 30 din Regulamentul Senatului, se referă la alineatele 1 şi 2, alineatele 3 şi 4 fiind constituţionale.

Urban a precizat că cererea senatorilor este făcută în conformitate cu art. 30 alin. 4 din Regulamentul Senatului. "Dacă colegii noştri de la PSD vor mege la CC să ceară ca şi prevederile alin. 3 şi 4 din articolul 30 sunt neconstituţionale, hotărârea pe care o va pronunţa Curtea Constituţională va produce efecte numai pentru viitor", a mai spus Urban.

Conform articolului 30, alineatul 1 din Regulamentul Senatului, revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, în cel puţin una din următoarele împrejurări: încalcă prevederile Constituţiei; încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului sau ale Regulamentului şedinţelor comune.

Potrivit alineatului 2 al aceluiaşi articol, revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului poate fi propusă şi de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor.

Aceste prevederi au fost declarate însă neconstituţionale încă din 2005, prin decizia Curţii Constituţionale numărul 601, care a motivat că revocarea preşedintelui Senatului nu poate fi cerută decât de grupul parlamentar din care acesta face parte.

Articolul 30 din Regulamentul Senatului cuprinde însă şi alte două alineate.

Astfel, conform alin. 3 al art. 30, propunerea de revocare prevăzută la alin. 1 sau 2 se face în scris, sub semnătura iniţiatorilor, o singură dată într-o sesiune.

"Propunerea de revocare se depune la Biroul permanent care analizează, în prima sa şedinţă, îndeplinirea condiţiilor de la alin. 1 sau 2 şi decide, prin vot, introducerea acesteia în proiectul de ordine de zi a următoarei şedinţe de plen", prevede alin. 4 al art.30.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a precizat, miercuri, că Regulamentul Senatului nu prevede instituţia suspendării preşedintelui, ci doar pe cea a revocării.

Geoană a invocat decizia 601 a Curţii Constituţionale din 2005, potrivit căreia singura posibilitate de revocare a preşedintelui Senatului este cea avansată de grupul parlamentar care a suţinut respectivul preşedinte la momentul constituirii Camerei respective. El a spus că solicitarea PDL este "pe lângă Regulament, pe lângă lege, pe lângă Constituţie".

×
Subiecte în articol: politic