x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PD-L, încolţit de euroaleşi

PD-L, încolţit de euroaleşi

de Aniela Nine    |    21 Iun 2008   •   00:00
PD-L, încolţit  de euroaleşi

Eurodeputaţii români resping ideea PD-L potrivit căreia recomandarea Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor în cazul Năstase ar putea influenţa negativ raportul de justiţie al Comisiei Europene şi chiar atrage clauza de salvgardare.

CAZUL NĂSTASE • Raportul pe justiţie nu ar fi influenţat
Eurodeputaţii români resping ideea PD-L potrivit căreia recomandarea Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor în cazul Năstase ar putea influenţa negativ raportul de justiţie al Comisiei Europene şi chiar atrage clauza de salvgardare.


O declaraţie politicianistă, fără nici un fundament. Este felul în care europarlamentarii români de la PSD, PNL şi UDMR au caracterizat declaraţia făcută de eurodeputatul PD-L Nicolae Vlad Popa joi conform căreia decizia Comisiei juridice de a recomanda neînceperea urmăririi penale în cazul Năstase ar putea avea consecinţe grave, existînd chiar riscul activării clauzei de salvgardare pe justiţie. “Am semnale că aceste cazuri de miniştri şi foşti miniştri vor fi monitorizate la un capitol special în Raportul pe justiţie. De asemenea, veţi vedea că în zilele care urmează vor exista o serie de declaraţii din partea oficialilor europeni prin care aceştia îşi vor manifesta îngrijorarea. Oamenii de aici (Bruxelles – n.r.) nu înţeleg ca cineva care se ştie nevinovat să nu vrea să se prezinte în faţa judecăţii”, comenta joi eurodeputatul PD-L Nicolae Vlad Popa.


“PROBLEMA NU EXIS­TĂ”. “La momentul actual, votul irlandez şi nu alte chestiuni îi interesează pe oficialii europeni (...) Pro­blema ridicată de Popa nu există, cel puţin în acest moment. Este o exagerare politică, iar, când toată lumea are o altă problemă majoră pe cap, nu asta e problema centrală”, a declarat Rompres europarlamentarul PSD Ioan Mircea Paşcu. El a reliefat şi faptul că raportul Comisiei juridice are doar valoare de recomandare, decizia finală urmînd să fie luată de plenul Camerei Deputaţilor. “Acesta poate să fie sau să nu fie însuşit de plen. Şi atunci ce facem? Închipuiţi-vă că pe baza acestui raport se întîmplă cum zice Popa şi se impune o sancţiune, iar apoi plenul Parlamentului votează invers. Ce facem atunci?”, a mai spus Paşcu. Şi în opinia europarlamentarului PNL Renate Weber, declaraţia lui Nicolae Vlad Popa este “fără nici un fel de fundament”. Weber a spus că este foarte adevărat că unul dintre capitolele la care România este mo­nitorizată se referă la combaterea corupţiei, însă faptul că o comisie juridică a luat o anumită decizie nu ar putea să atragă după sine activarea unei clauze de salvgardare. La rîndul său, europarlamentarul UDMR Gyula Winkler a subliniat că “în nici un caz” un element singular, cum este decizia Comisiei juridice, nu poate să determine declanşarea clauzei de salvgardare. Winkler a explicat că procedura de salvgardare trebuie privită din prisma unei proceduri mai mult birocratice, şi nu politice. “Declaraţia lui Popa este o chestiune politică, chiar uşor politicianistă aş putea spune”, a precizat Winkler. Decizia plenului Camerei Deputaţilor privind acceptarea sau respingerea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea ar urma să fie luată în şedinţa de marţi.

×
Subiecte în articol: politic