x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pensionarii, către aleşi: "Nesimţiţi!"

Pensionarii, către aleşi: "Nesimţiţi!"

de Carmen Vintila    |    Lavinia Dimancea    |    20 Iun 2007   •   00:00
Pensionarii, către aleşi: "Nesimţiţi!"

O propunere legislativă iniţiată de PSD privind majorarea punctului de pensie a incins ieri atmosfera şedinţei de plen a deputaţilor. După două ore de discuţii aprinse, votul a fost amănat. In replică, Mircea Geoană a ameninţat Guvernul cu o moţiune de cenzură.

O propunere legislativă iniţiată de PSD privind majorarea punctului de pensie a incins ieri atmosfera şedinţei de plen a deputaţilor. După două ore de discuţii aprinse, votul a fost amănat. In replică, Mircea Geoană a ameninţat Guvernul cu o moţiune de cenzură.

In prezenţa a aproape o sută de pensionari, aleşii s-au perindat, timp de aproape două ore, pe la tribună, acuzăndu-se unii pe ceilalţi că nu susţin creşterea veniturilor persoanelor vărstnice. Principala prevedere a proiectului viza majorarea creşterii punctului de pensie de la 35% la 45%-55% din valoarea salariului mediu brut pe economie. Spiritele s-au incins in momentul in care Bogdan Olteanu, folosindu-se de prerogativele de preşedinte, a decis retrimiterea la comisie a unui articol din lege. PSD a cerut in van ca retrimiterea să fie supusă la vot, acuzăndu-l pe Olteanu că "işi asumă o răspundere prea mare", dar şi că trage de timp pentru a se face ora 12:30, cănd era programat votul final, vot care, din cauza lungilor discuţii, nu a mai avut loc. "Nu pot să inţeleg populismul Opoziţiei. E uşor să faci promisiuni cănd nu ai bugetul in mănă", a arătat liberalul Calimente Mihăiţă. "Bani există! Aduceţi flota acasă!", a venit replica peremistului Aurel Rus. PSD a ameninţat că nu va participa la votul final şi a cerut prezenţa miniştrilor de la Muncă şi de la Finanţe. In cele din urmă, şedinţa a fost suspendată pănă la sosirea celor doi. Aleşii au fost insă taxaţi de pensionarii care au plecat supăraţi spre case. "Nesimţiţi!", a spus unul dintre ei, arătănd că deputaţii au salarii de 50 de milioane de lei şi nu se găndesc la cei care trăiesc la limita subzistenţei. In cursul după-amiezii, miniştrii solicitaţi nu au venit, iar şedinţa nu s-a mai reluat.

AMENINŢĂRI. După plenul de la Cameră, liderul PSD, Mircea Geoană, s-a arătat extrem de iritat de poziţia liberalilor la dezbaterea proiectului social-democrat şi a trecut la ameninţări. "Poziţia PNL, a domnului Bogdan Olteanu, a Guvernului PNL faţă de problema pensionarilor, este de neinţeles pentru noi. Dacă nu vom găsi un răspuns din partea Guvernului, iar acest proiect nu va fi votat luni in Camera Deputaţilor, PSD va analiza măsurile politice cele mai drastice", a avertizat Geoană intr-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul central din Kiseleff. Liderul pesedist s-a ferit insă să nominalizeze măsurile, dar nu a exclus posibilitatea depunerii unei moţiuni de cenzură. De altfel, Geoană i-a convocat de urgenţă intr-o şedinţă pe vicepreşedinţii partidului, pentru a analiza consecinţele politice ale amănării votării proiectului.

Decizie

Proiectul de lege al PC privind programul de solidaritate social` in favoarea pensionarilor va ajunge din nou pe masa deputa]ilor finan]i[ti. Plenul Camerei a decis ieri retrimiterea proiectului, la solicitarea deputatului PC Dan Ioan Popescu, la Comisia de buget. Popescu a propus rediscutarea proiectului, care prevede constituirea unui fond de 1% din profitul anual net al operatorilor economici, precizănd c` acesta nu afecteaz` bugetul. (C.V.)

×
Subiecte în articol: politic