x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pensionarii cer o viaţă decentă

Pensionarii cer o viaţă decentă

de Carmen Vintila    |    12 Iul 2007   •   00:00
Pensionarii cer o viaţă decentă
Sursa foto: Vlad Dumitrescu/

Salariile demnitarilor au fost mărite, in timp ce milioane de pensionari trăiesc la limita subzistenţei. Nu le ajung banii de medicamente şi nici de hrana zilnică. Toate aceste probleme i-au fost semnalate ieri, intr-un apel depus la Cotroceni, preşedintelui Traian Băsescu de organizaţii ale pensionarilor sprijinite de PC.Â



Salariile demnitarilor au fost mărite, in timp ce milioane de pensionari trăiesc la limita subzistenţei. Nu le ajung banii de medicamente şi nici de hrana zilnică. Toate aceste probleme i-au fost semnalate ieri, intr-un apel depus la Cotroceni, preşedintelui Traian Băsescu de organizaţii ale pensionarilor sprijinite de PC. Â


O delegaţie a PC alături de reprezentanţi ai organizaţiilor de pensionari din Bucureşti, dar şi din alte judeţe ale ţării au depus ieri la Palatul Cotroceni un apel către preşedintele Traian Băsescu in care ii solicită acestuia să promulge legea privind creşterea pensiilor. "Vă cerem să lăsaţi la o parte orice conflicte şi orgolii politice şi să promulgaţi legea de mărire a pensiilor! Vă cerem să vă asumaţi cu maximă responsabilitate promisiunile făcute!", au solicitat pensionarii in finalul apelului. "Aţi promis tuturor, şi mai ales pensionarilor, un trai decent, ne-aţi spus că vom trăi bine şi v-am crezut, dar aţi uitat aceste promisiuni imediat ce aţi ajuns la Cotroceni", au acuzat pensionarii.


TRĂIESC CU SPERANŢA. "Atunci cănd ne condamnaţi cu seninătate, spunănd că luăm banii educaţiei sau ai agriculturii, găndiţi-vă măcar o clipă cum s-ar descurca mama dumneavoastră dacă ar trebui să se hrănească doar din pensia de la stat, dacă nu ar avea copii care să o intreţină. Noi, pensionarii simpli, fără cunoştinţe şi rude bogate ori influente, nu putem decăt să sperăm şi să aşteptăm de la mai-marii acestei ţări o rezolvare rapidă a problemei noastre, intrucăt zilele ne sunt numărate", au mai arătat susţinătorii apelului, amintind de pensiile de mizerie pe care le au persoanele vărstnice, care nu au medicamente, au coşul zilnic gol şi au ajuns să fure sau să cerşească ca să poată trăi. "Mai coborăţi din maşină, domnule preşedinte, şi nu doar la Mamaia sau la Neptun! Mai treceţi şi pe unde ne ducem noi existenţa tragică de pe o zi pe alta, tot timpul cu disperarea că măine va veni o factură pe care nu o vom putea plăti, tot timpul cu tristeţea că nu mai putem oferi nepoţilor noştri nici măcar o bomboană. Ne veţi avea pe conştiinţă, domnule preşedinte!", l-au avertizat persoanele de vărsta a treia pe şeful statului.


Alături de pensionari a fost prezent la Cotroceni şi preşedintele Consiliului Executiv al PC, senatorul Codruţ Şereş, care a arătat că există surse de finanţare pentru mărirea pensiilor. El a amintit proiectul PC privind constituirea fondului de solidaritate cu pensionarii, care prevede o contribuţie de 1% din profitul firmelor pentru mărirea pensiilor. "Tema pensiilor nu este o temă ce trebuie politizată, ci rezolvată", a spus Şereş. Pensionarii care au depus apelul, alături de o altă adresă, au fost insoţiţi in incinta Palatului de liderul Departamentului pentru Pensionari din PC, deputatul Ioan Ţundrea. "Aşteptăm ca preşedintele să analizeze acest apel şi avem speranţa că va promulga legea căt mai repede, pentru că banii necesari pentru această mărire există", a declarat Ţundrea.


Plimbaţi cu minciuni



"Preşedintele a zis că o să trăim mai bine şi trăim din ce in ce mai rău", s-a plăns unul dintre pensionarii adunaţi in faţa Cotroceniului. "Eu umblu cu reţeta după mine. M-am dus la farmacii şi nu mai au plafon", a povestit el, nemulţumit că, atunci cănd găseşte medicamente, este nevoit să scoată bani din buzunar pentru ele. "Ne mint! Cănd mergem la farmacii ne mai cere o 100.000-200.000. Salariul preşedintelui a crescut! El trăieşte bine cu şmecherii pe care ii are in jur, iar noi murim!", a mai spus pensionarul. "Am două milioane de lei, iar soţia mea are o pensie de handicapat de 1,7 milioane de lei", s-a plăns un altul.


Se pregăteşte răspunsul Guvernului



Cum marţi seara premierul a primit solicitarea oficială a preşedintelui privind argumentarea susţinerii financiare a majorării pensiilor, ieri, in şedinţa de guvern, premierul Tăriceanu le-a "pasat" sarcina redactării documentului celor doi miniştri cu responsabilităţi in domeniu, cel al Finanţelor şi cel al Muncii. "Ieri (marţi - n.r.), preşedintele a trimis o scrisoare la care, fără indoială, va primi un răspuns. I-am rugat pe domnul ministru Vosganian şi pe domnul Păcuraru să analizeze conţinutul scrisorii şi să formulăm un răspuns din partea Guvernului", a anunţat premierul la inceputul şedinţei de guvern. (A.N.)


APEL


Stimate Domnule Traian Băsescu, Preşedinte al Romăniei

Noi, pensionarii acestei ţări facem apel la conştiinţa şi la raţiunea dumneavoastră, la responsabilitatea dumneavoastră faţă de cetăţenii acestei ţări cărora in urmă cu doar trei ani de zile nu v-aţi sfiit să le faceţi promisiuni de viaţă mai bună. Aţi promis tuturor, şi mai ales pensionarilor, un trai decent, ne-aţi spus că vom trăi bine şi v-am crezut, dar aţi uitat aceste promisiuni imediat ce aţi ajuns la Cotroceni.

Vă cerem de asemenea, să cugetaţi la vorbele şi gesturile dumneavoastră, pentru că pot avea consecinţe deosebit de grave. Prin vorbele dumneavoastră nu faceţi altceva decăt să duceţi incăierrea politică de la televizor in societate, pornind una impotriva alteia categoriile sociale: pensionari versus profesori, invăţători, medici, agricultuori.

Ce căştigaţi, domnule Preşedinte, dacă porniţi intreaga societate romăneacă impotriva pensionarilor, dacă veţi incepe să ii hăituiţi, aşa cum aţi pornit deja in discursul dumneavoastră? De parcă societatea romănească nu era sufucient de agesivă cu pensionarii, mai puneţi şi dumneavoastră paie pe foc, spunănd că pensiile noastre sunt plătite din banii agricultorilor sau profesorilor. Unde vă e decenţa şi responsabilitatea?

Unde vă e inţelepciunea şi cumpătarea, dacă pentru interesul dumneavostră politic sunteţi gata să aruncaţi Romănia intr-un cvasi-război social?

Oare dumneavoastră nu ştiţi că pensionarii sunt deja bruscaţi in pieţe şi autobuze, sunt huiduiţi şi loviţi pe stradă? E suficient să o intrebaţi pe mama dumneavoastră cum se comportau oamenii cu dănsa pe stradă, inainte de a fi dumneavoastră preşedinte, atunci cănd dănsa era doar o simplă pensionară. Atunci cănd ne condamnaţi cu seninătate, spunănd că luăm banii educaţiei sau ai agriculturii, găndiţi-vă măcar o clipă cum s-ar descurca mama dumneavoastră dacă ar trebui să se hrănească doar din pensia de la stat, dacă nu ar avea copii care să o intreţină.

Noi, pensionarii simpli, fără cunoştinţe şi rude bogate ori influente, nu putem decăt să sperăm şi să aşteptăm de la mai marii acestei ţări o rezolvare definitivă şi rapidă a problemei noastre, intrucăt zilele ne sunt numărate. Cu pensii de mizerie, fără medicamente, cu coşul zilnic gol, fără nădejdea zilei de măine, a devenit aproape imposibil să trăim fără să furăm sau să cerşim. Mai coborăţi din maşină, domnule Preşedinte, şi nu doar la Mamaia sau la Neptun! Nu vă mai faceţi cumpărăturile pe la supermarket-uri! Mai treceţi şi pe unde ne ducem noi existenţa tragică de pe o zi pe alta, tot timpul cu disperarea că măine va veni o factură pe care nu o vom putea plăti, tot timpul cu tristeţea că nu mai putem oferi nepoţilor noştri nici măcar o bomboană. Ne veţi avea pe conştiinţă, Domnule Preşedinte! Veţi duce cu dumneavoastră povara a mii de pensionari amărăţi şi disperaţi, care au muncit o viaţă intreagă pentru construcţia acestei ţări şi pentru care urarea dumneavoastră marinărească s-a transformat in "să muriţi căt mai repede!".

Considerăm că este datoria dumneavoastră legală şi morală, in calitate de preşedinte al tuturor romănilor, şi nu doar al unora, să luaţi măsurile necesare şi echitabile. Toţi cetăţenii acestei ţări meirită mai multă consideraţie din partea celor pe care i-au ales să le conducă destinele, Domnule Preşedinte! Căci deşi nu ne putem lăuda cu toţii cu renumele ultimilor dumneavoastră invitaţi de la Neptun, poate şi pensionarii ar fi meritat, mai mult decăt oricine, să fie aduşi cu avionul la Cotroceni pentru a discuta şi a-şi impărtăşi experienţa şi greutăţile.

Nu suntem doar o sumă de voturi la alegeri. Nu suntem doar nişte procente in sondaje. Şi refuzăm să fim trataţi ca nişte marionete in jocurile voastre, iar durerile noastre să fie nişte torpile in luptele voastre politice. Domnule preşedinte, oamenii obişnuiţi nu sunt interesaţi de jocurile politicianiste şi de luptele pentru putere ale oamenilor politivi! Cetăţenii acestei ţări vor să vadă că politicienii pe care i-au votat şi pe care ii plătesc prin munca lor se preocupă de rezolvarea problemelor şi nevoilor lor, vor să vadă că problemele majore precum cea a pensiilor sunt puse deasupra oricăror interese particulare ale politicienilor. De aceea, vă cerem să lăsaţi la o parte orice conflicte şi orgolii politice şi să promulgaţi legea de mărire a pensiilor. Vă cerem să vă asumaţi cu maximă responsabilitate promisiunile făcute!

Bucureşti, 11 iulie 1007

In speranţa că vocea noastră va fi auzită şi că părera noastră contează Semnatrii acestui apel

×