x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Petre Roman a pierdut definitiv procesul cu ANI

Petre Roman a pierdut definitiv procesul cu ANI

de Ion Alexandru    |    30 Oct 2017   •   12:50
Petre Roman a pierdut definitiv procesul cu ANI
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Liberalul Petre Roman a pierdut ultima cale de atac în procesul pe care îl are cu Agenția Națională de Integritate, încă din anul 2015. Înalta Curte de Casație și Justișie a decis să respingă cererea de revizuire a procesului prin care a fost găsit incompatibil ca deputat, după ce ANI l-a acuzat că a deţinut, simultan, calitatea de parlamentar și cea de persoană fizică autorizată.

 

Petre Roman formulase, în 28 septembrie, o cerere de revizuire a unei decizii din martie 2017 a Secţiei de contencios administrativ și fiscal de la Înalta Curte de Casație și Justiţie, prin care magistrații instanței supreme admiseseră recursul Agenției Naționale de Integritate împotriva unei sentinţe a Curții de Apel București din 22 aprilie 2016.

Instanța de fond a admis, atunci, acțiunea lui Petre Roman și a dispus anularea raportului de evaluare al Agenţiei Naționale de Integritate prin care fostul deputat a fost declarat incompatibil. Mai mult, ANI a fost obligată să-i achite lui Roman și suma de 2.260 de lei. La recurs, Înalta Curte de Casație a casat sentința și, rejudecând, a admis excepția tardivității formulării cererii, invocateă de inspectorii de integritate, respingând, în mod defnitiv, contestația formulată de Petre Roman împotriva raportului de evaluare din 12 martie 2014 întocmit de Agenţia Națională de Integritate. Practic, cererea lui Roman de anulare a acestui raport a fost respinsă doar pentru că a fost formulată prea târziu.

Legislatura trecută, Petre Roman și-a pierdut mandatul de parlamentar, după ce, pe data de 12 martie 2014, Agenia Națională de Integritate a emis un raport prin care a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităilor de către fostul deputat al Partidului Național Liberal. Concret, ANI susținea, atunci, că Petre Roman s-a aflat în stare de incompatibilitate, începând cu data de 20 decembrie 2012, când a fost ales în funcția de parlamentar, deoarece “deținea simultan funcția de deputat și calitatea de  persoană fizică autorizată, respective Roman V. Petre PFA”.

 

Petre Roman (71 de ani) s-a înscris în PNL în anul 2008. La alegerile parlamentare din 2012, fostul premier a fost ales deputat în judeţul Braşov. Petre Roman a mai fost deputat (1990-1996) şi senator (1996-2004) de Bucureşti, din partea fostului PD.

×