Liberalii au votat ieri în unanimitate, în Biroul Politic Central, hotărârea de a susţine pe Mircea Geoană în turul al doilea al prezidenţialelor şi formarea unei majorităţi parlamentare împreună cu PSD, majoritate care să susţină un guvern condus de Klaus Johannis. La scurt timp, PNL şi UDMR au semnat un acord în acest sens, iar liderul social-democrat, Mircea Geoană, a anunţat "decizia unanimă" a forurilor de conducere ale PSD şi Alianţei PSD+PC de a semna un acord de colaborare politică cu PNL, în sensul formării unui guvern condus de Klaus Johannis.
Hotărârea a fost citită chiar de Crin Antonescu, acesta precizând şi că PNL a luat decizia formării unei majorităţi parlamentare împreună cu PSD, majoritate care să susţină un guvern condus de Klaus Johannis. "PNL, constatând criza politică, economică şi morală în care a fost adusă România de Traian Băsescu şi de Guvernul său, degradarea tot mai accentuată a condiţiilor de viaţă din România, escaladarea stării conflictuale atât la nivel instituţional, cât şi la nivelul societăţii (...), hotărăşte: crearea unei majorităţi parlamentare pentru susţinerea unui Guvern condus de Klaus Johannis, elaborarea unui program de guvernare care să scoată România din criză şi, trei, susţinerea lui Mircea Geoană în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale în condiţiile în care se va negocia şi se va semna un acord politic bazat pe principiile fundamentale ale PNL", a declarat Antonescu. Traducerea în fapt a acestei decizii înseamnă pentru liberali continuarea campaniei electorale în favoarea lui Mircea Geoană şi formarea unui guvern cu PSD, sub conducerea primarului Sibiului. Dacă acordul PSD-PNL se va semna, Antonescu promite să se implice în continuare în campania electorală. El a declarat că nici un coleg liberal nu a avut obiecţii faţă de declaraţia pe care a făcut-o luni privind excluderea oricărei colaborări cu Traian Băsescu şi că, în negocierile cu PSD, liberalii au puncte la care nu renunţă "sub nici o formă", precum eliminarea impozitului forfetar. Acordul politic cu PSD va fi negociat de prim-vicepreşedintele Ludovic Orban, iar vicepreşedintele Relu Fenechiu se va ocupa de negocierea programului de guvernare. În acelaşi timp, Ludovic Orban şi Romeo Stavarache vor coordona campania electorală pe următoarele două săptămâni. Ulterior, Consiliul Naţional Executiv (CNEx) şi Delegaţia Permanentă (DP) ale PNL au confirmat în unanimitate deciziile luate de BPC al partidului, respectiv implicarea în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale şi guvernarea pe baza unor acorduri încheiate cu PSD şi UDMR.
ACORD PNL-UDMR
Crin Antonescu a avut ieri discuţii şi cu liderii UDMR, în urma cărora a constatat că cele două formaţiuni au obiective comune, susţin împreună un Guvern Johannis şi vor semna un acord politic în acest sens. Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat că există o majoritate privind susţinerea lui Klaus Johannis pentru funcţia de prim-ministru, alcătuită din PSD, PNL, UDMR şi din grupul minorităţilor naţionale, care îşi va reînnoi susţinere. Acordul dintre PNL şi UDMR a fost semnat aseară şi stabileşte că ambele formaţiuni politice vor acţiona împreună pentru susţinerea unui candidat la funcţia de preşedinte al statului şi vor participa împreună la formarea noului guvern.
FUNCŢIILE, MAI TĂRZIU
Liderul PNL a precizat că nu au existat discuţii cu PSD privind eventuale funcţii în viitoarea guvernare. "Precizez două lucruri: în primul rând este vorba despre program de guvernare, nu despre structură de guvernare. Nimeni n-a discutat şi nu va discuta până la momentul potrivit despre funcţii, despre ministere, despre persoane; în al doilea rând, e vorba despre nişte elemente fundamentale, din punctul nostru de vedere, care nu pot lipsi din programul de guvernare. Sigur, programul de guvernare în sine va fi discutat şi cu partidele, dar va trebui să aparţină, să fie finalizat, stabilit şi propus de cel pe care noi îl susţinem ca prim-ministru, domnul Klaus Johannis", a declarat Crin Antonescu. El a explicat că este vorba despre nişte elemente pe care le-a discutat cu Johannis şi liberalii le consideră absolut necesare într-un program al unui Guvern care să scoată România din criză. Întrebat dacă Johannis va fi chemat la negocieri, liderul PNL a menţionat că deocamdată e vorba despre discuţii între partidele politice. Antonescu a mai spus că, dacă schiţa de acord cu PSD va fi acceptabilă, va semna acest acord împreună cu preşedintele PSD, şi "din acel moment susţinerea lui Mircea Geoană în turul II va intra în vigoare". "Eu sunt optimist că acest lucru este posibil chiar foarte repede", a conchis Antonescu.
Băsescu atacă noua majoritate
"Mă bucură că s-a realizat această mare alianţă împotriva preşedintelui. PSD, PNL, UDMR şi aştept şi PRM, ca să se formeze exact alianţa de la referendumul de suspendare, acţiune care a fost generată exact de lucruri pe care le-am făcut şi care ţineau chiar de o abordare de dreapta. Supărarea atunci a fost generată de condamnarea comunismului, de transferul dosarelor Securităţii la CNSAS şi de discursul meu din Parlament, în care spuneam clasei politice să se reformeze, prin introducerea votului uninominal, prin Parlamentul unicameral", a declarat aseară Traian Băsescu. Anterior, şeful statului declarase că, în cazul în care Klaus Johannis va discuta cu toate partidele, atunci se poate avea în vedere orice soluţie, "dar în nici un caz soluţia Grivco. O exclud". El a mai spus că obligaţia sa la desemnarea premierului este de a da un şef de Guvern "care să nu fie manipulat de interese din spate". "Din experienţa mea, cred că trebuie partide care să echilibreze", a declarat Băsescu. Preşedintele a reiterat anunţul că nu va negocia cu nimeni pentru susţinerea sa în turul doi, cerând politicienilor să pună capăt discuţiilor care îl vizează în acest sens, deoarece "voturile se obţin, nu se negociază". Şeful statului a mai spus că singurul lui partener este poporul român, electoratul din România şi din afara graniţelor ţării, şi nicidecum politicienii. Băsescu şi-a început declaraţia susţinută ieri la sediul său de campanie printr-o interpretare a rezultatului referendumului de duminică pentru reformarea Parlamentului. În acest context, el a afirmat că politicienii nu au învăţat nimic din rezultatul acestui referendum şi a făcut trimitere la negocierile anunţate de Mircea Geoană pentru susţinerea în turul al doilea. Băsescu a adăugat că aceste dezbateri îl afectează şi pe el, deşi nu a cerut să i se acorde voturi. "Voturile nu sunt acordate pentru a le depozita, tranzacţiona sau pentru a face târguri în avantajul clientelei tale politice. Votul nu este o marfă, ci este un sentiment de încredere pe care oamenii îl acordă politicienilor. Încrederea trebuie apărată, nu tranzacţionată", a spus Băsescu. De asemenea, el a anunţat că va răspunde invitaţiei TVR de a participa la două dezbateri cu contracandidatul său, Mircea Geoană, afirmând că este "deschis participării zilnice pe câte o temă". "Credeţi că sunt suficiente? Eu cred că ar trebui minimum trei-patru dezbateri. Am putea avea în fiecare zi câte una", a spus Băsescu, întrebat dacă este de acord cu dezbaterile TVR. Televiziunea Publică a trimis staff-urilor de campanie ale candidaţilor rămaşi în cursa pentru alegerile prezidenţiale invitaţia ca Traian Băsescu şi Mircea Geoană să participe la cel puţin două confruntări în studiourile TVR.
Liderul PD-L, Emil Boc, a repetat mesajul lui Băsescu spunând că nici Mircea Geoană, nici Crin Antonescu, nici Marko Bela, nici Emil Boc nu au dreptul să facă acţiuni de brokeraj, tranzacţii cu voturile. El a declarat, după o dezbatere privind liberalismul, că prin acordul pe care l-au încheiat PNL, PSD şi UDMR, liberalii au pus basca pe tot ceea ce înseamnă valorile şi principiile de dreapta. Boc s-a întrebat cum va mai putea PNL să apere cota unică, nemajorarea TVA şi pe români de "deciziile arbitrare ale PSD" "de sub basca lui Iliescu". (Gabriela Antoniu)
Colaborarea cu PNL, aprobată de PSD şi de Alianţa PSD+PC
Liderii PSD şi PC au aprobat în unanimitate colaborarea cu PNL. Staff-urile de campanie ale celor două partide vor lucra împreună pentru Mircea Geoană. Se lucrează la programul de guvernare al Cabinetului Johannis, fără să se negocieze ministerele până la turul al doilea.
Comitetul Executiv al PSD şi Consiliul de conducere al alianţei PSD+PC au aprobat cu unanimitate de voturi aseară propunerea de încheiere a unui protocol de colaborare cu PNL, care se va semna astăzi la ora 13:00 la Palatul Parlamentului între liderii celor două partide. Preşedinţii organizaţiilor judeţene au îmbrăţişat cu entuziasm ideea colaborării cu liberalii, chiar şi cei care au avut de-a lungul timpului probleme cu cei de la PNL la nivel local. Un exemplu în acest sens este Marian Oprişan, care a avut îndelungate conflicte cu PNL la Vrancea. Întrebat cum se va împăca acum cu vechiul său adversar, Nini Săpunaru, şeful liberalilor vrânceni, Oprişan a răspuns: "Nu mai am nici o treabă cu Săpunaru, colaborăm fără probleme". Astfel, pe fondul acordului general dat pentru o alianţă cu PNL, colaborarea începuse să prindă deja contur, şefii de organizaţii ai PSD spunând că deja au fost contactaţi de liberali pentru a începe să îşi unească staff-urile şi să înceapă să lucreze împreună în campania pentru turul al doilea. "M-au sunat de ieri cei de la PNL să ne întâlnim", a declarat Rodica Nassar, preşedintele organizaţiei PSD a Sectorului 2.
JOHANNIS VA FI PREZENT ÎN CAMPANIE
Şi preşedintele PSD, Mircea Geoană, a anunţat, după şedinţa cu liderii judeţeni şi cu liderii PC, Dan Voiculescu şi Daniela Popa, că liberalii vor face parte din staff-ul comun de campanie şi că el personal este "extrem de onorat" de intenţia lui Crin Antonescu de a participa alături de el în campania electorală. "Sunt extrem de onorat de gestul făcut de domnul Antonescu de a-mi da voturile pentru turul al doilea şi salut anunţul pe care l-a făcut astăzi referitor la dorinţa sa de a se implica în campanie alături de mine", a spus Geoană. Acesta a subliniat că şi premierul nominalizat al coaliţiei anti-Băsescu, Klaus Johannis, se va implica în campania electorală, detaliile acestei implicări urmând să fie stabilite după ce primarul Sibiului se va întoarce în ţară. "Am avut o discuţie cu domnul Johannis, sper că domnia sa va face parte din campanie, aş fi onorat de prezenţa sa. Vom avea o întâlnire cu domnul Johannis după ce se va întoarce în ţară şi pentru a afla de la dânsul priorităţile domniei sale pentru guvernare", a spus Mircea Geoană.
NU SE ÎMPART MINISTERE PÂNĂ DUPĂ 6 DECEMBRIE
Ca şi Crin Antonescu, Mircea Geoană a anunţat că, astăzi, cele două echipe ale PSD şi PNL se vor întâlni înaintea semnării protocolului pentru a stabili principiile de guvernare. "Ţin să subliniez că nu va fi nici o discuţie cu privire la împărţirea de portofolii, ne interesează principiile bunei guvernări. Fără împărţeală până după 6 decembrie!", a declarat Mircea Geoană. Întrebat dacă protocolul de colaborare politică va fi semnat şi de UDMR, preşedintele PSD a spus că UDMR "este un colaborator al partenerilor noştri de la PNL" şi a ţinut să precizeze că "deocamdată, acordul politic va fi semnat de alianţa PSD+PC şi PNL", cu menţiunea că a avut discuţii cu liderii Uniunii, precum şi cu liderul grupului minorităţilor din Parlament, Varujan Pambuccian.
"Sperăm să asigurăm o coaliţie pentru următorii ani. Acest acord va fi un acord care va asigura României stabilitate şi va asigura un guvern şi un program de guvernare în care accentele liberale îşi vor găsi locul", a afirmat candidatul PSD la preşedinţie. PSD l-a delegat pe Dan Nica să negocieze cu PNL protocolul de colaborare şi urmează să se stabilească şi un grup de lucru comun care să lucreze împreună cu Johannis la programul de guvernare.
Aseară, Dan Nica şi Ludovic Orban s-au întâlnit pentru a stabili principiile şi obiectivele acordului politic care va fi semnat între PNL şi PSD.
CONFIRMĂ CONFRUNTAREA LA TVR
Mircea Geoană a anunţat că va participa la confruntări televizate cu Traian Băsescu, contracandidatul său în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. El a adăugat, întrebat de ofertele făcute deja de TVR, că echipele de campanie ale celor doi candidaţi vor stabili condiţiile concrete ale acestor dezbateri."Încurajez formula ca astfel de confruntări să fie transmise de cât mai multe televiziuni, ceea ce s-a întâmplat la turul întâi a fost un experiment interesant şi util", a afirmat Geoană. Şeful statului a răspuns şi el invitaţiei TVR. (Adriana Duţulescu)
Citește pe Antena3.ro