x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL propune un fond de urgenţă pentru finanţarea procedurilor de repatriere a românilor decedaţi în străinătate

PNL propune un fond de urgenţă pentru finanţarea procedurilor de repatriere a românilor decedaţi în străinătate

07 Aug 2016   •   11:16
PNL propune un fond de urgenţă pentru finanţarea procedurilor de repatriere a românilor decedaţi în străinătate
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

PNL Diaspora solicită Guvernului să creeze un fond de urgenţă pentru finanţarea repatrierii corpurilor cetăţenilor români decedaţi pe teritoriul statelor de reşedinţă, dacă familia face dovada că nu poate suporta costurile.

"Este necesar ca statul român să arate că îşi respectă cetăţenii şi că îi are în grijă, oriunde s-ar afla ei, şi considerăm că problema repatrierii cetăţenilor români decedaţi pe teritoriul altor state se poate gestiona foarte eficient de misiunile diplomatice ale României, prin crearea unui fond de urgenţă special pentru acest tip de probleme, alimentat din Fondul la dispoziţia prim-ministrului. Ministerul Afacerilor Externe, prin domnul ministru Lazăr Comănescu, poate iniţia şi susţine o astfel de ordonanţă de guvern care să rezolve într-un timp foarte scurt această mare problemă a României", se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES.

Sursa citată aminteşte că senatorul PNL Viorel Badea a depus un proiect legislativ în acest sens în februarie 2014, însă "guvernarea socialistă, prin majoritatea parlamentară, a împiedicat acest proiect".

"Consider că este descalificant pentru România, un stat european, să ignore faptul că sute de cetăţeni români zac ani întregi în morgile din străinătate, mai ales în situaţia în care, de 8 ani, românii din diaspora solicită guvernelor de la Bucureşti crearea unui fond de urgenţă pentru repatrierea celor care mor la muncă în străinătate şi ale căror familii nevoiaşe nu-i pot aduce acasă", a declarat Badea, preşedinte al PNL Diaspora, potrivit comunicatului amintit.

Pe de altă parte, secretarul general al PNL Diaspora, Marian Zlotea, solicită ministrului de Externe să informeze premierul asupra numărului total de cetăţeni români decedaţi şi aflaţi morgile din străinătate "de ani de zile".

"Domnul Cioloş, ca un prim pas în rezolvarea acestei situaţii delicate, să pună la dispoziţia Ministerului de Externe, prin misiunile diplomatice ale României în străinătate, din fondul de urgenţă al Guvernului, sumele necesare repatrierii acestora într-un termen cât mai scurt. Această acţiune ar demonstra un semn de respect pentru diaspora românească din partea unui Guvern responsabil de cetăţenii săi", a declarat Marian Zlotea, secretar general al PNL Diaspora şi secretar general adjunct al PNL.

×