x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL vrea să dreagă busuicoul cu plagiatele

PNL vrea să dreagă busuicoul cu plagiatele

de Georgiana Ionita    |    14 Oct 2016   •   13:09
PNL vrea să dreagă busuicoul cu plagiatele
Sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Chiar dacă 12 dintre senatorii PNL au votat alături de ALDE şi PSD legea care transformă CNATDCU în instanţă de apel şi lasă universităţilor responsabilitatea plagiatelor, liberalii s-au râzgândit și spun că a fost o eroare pe care vor încerca să o repare. Aşa că au contestat la CCR “legea plagiatelor”, lucru pe care l-a făcut ieri şi Cabinetul Cioloş.

Săptămâna trecută senatorii au votat modificarea “legii plagiatelor”, prin care se schimbă radical modul de analiză a tezelor de doctorat. La ora actuală, CNADTCU se ocupă de contestațiile de plagiat, Ministerul Educației fiind responsabil doar cu îndeplinirea unor formalități. Noile modificări schimbă rolul CNADTCU în instituție de apel și le oferă autonomie universităților în incinta cărora s-au realizat lucrările de doctorat, acestea având putere de decizie în evaluarea presupuselor plagiate. Liberalii au depus ieri o sesizare la CCR împotriva acestor modificări, iar liderul deputaților liberali, Eugen Nicolăescu, a anunţat că PNL va depune săptămâna viitoare și un proiect de lege care să abroge toate modificările care s-au făcut în Senat la proiectul privind legea de aprobare a OUG 4/2016 în cazul în care la Curte nu se va obţine un rezultat pozitiv.

“Au fost avertizaţi”

"Din păcate votul colegilor noştri pe acest proiect de lege a fost o eroare. O recunoaştem, au fost avertizaţi şi au fost atenţionaţi de conducerea partidului că în orice situaţie trebuie să respecte deciziile Biroului Politic Naţional. În consecinţă, ca să încercăm să reparăm această abordare incorectă, grupul PNL de la Senat a depus o sesizare la Curtea Constituţională asupra legii care modifică OUG 4/2016", a declarat Nicolăescu. Săptămâna trecută 12 dintre senatorii liberali, printre care şi Teodor Atanasiu, au votat cot la cot cu senatorii ALDE şi PSD în favoarea modificării legii. Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat acuzând că decizia Senatului “riscă să afecteze verificarea imparţială a acuzaţiilor în cazurile de plagiat”.

Pe lângă liberali, şi Guvernul a depus la CCR o sesizare privind proiectul de lege de modificare a OUG privind doctoratele

×