x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică POLITIC/Stirile zilei

POLITIC/Stirile zilei

20 Oct 2004   •   00:00

20 octombrie 2004

BEC - Constituirea PSD+ PUR, admisa

Biroul Electoral Central BEC a admis ieri cu unanimitate de voturi, protocolul de constituire a Uniunii Nationale PSD+PUR, a declarat loctiitorul presedintelui BEC, Victor Camenita. El a mai spus ca BEC a definitivat regulamentul care stabileste un mod de lucru unitar pentru birourile electorale din intreaga tara, elaborarea sa vizand preintampinarea contestatiilor si cererilor de explicitare a anumitori proceduri. (Carmen Vintila)

Reactie - Basescu, acuzat de insulta

"Sa acuzi un lider de guvern strain ca a venit sa ia tainul este o insulta grava fara precedent, care denota ca pe Traian Basescu l-a orbit campania electorala si ca acesta nu cunoaste limita si decenta atunci cand vine vorba despre interesul national", a declarat ieri ministrul de Externe, Mircea Geoana, aratand ca liderul PD nu e pregatit sa devina seful statului. El a reactionat astfel la declaratiile lui Basescu, conform carora delegatia franceza condusa de Raffarin a sosit la Bucuresti "pentru a-si lua tainul" - facandu-se aluzie la contractele semnate cu acest prilej la sediul Guvernului.

Nemultumiri - Scrisoare catre Philippe Etienne

Liderul PD Traian Basescu i-a transmis ieri o scrisoare ambasadorului Frantei la Bucuresti, Philippe Etienne, in care isi manifesta regretul ca, in discutiile cu premierul francez, nu a fost informat despre semnarea unui contract fara licitatie publica pentru construirea unui tronson de autostrada intre Comarnic si Brasov. "In persoana mea, Franta are un prieten care doreste dezvoltarea si diversificarea relatiilor politice si comerciale bazate pe un parteneriat care sa exprime traditia relatiilor romano-franceze si, in acelasi timp, exigentele economiei de piata concurentiala", se arata in scrisoare.

Decizie - Iorga si-a dat demisia din PRM

Senatorul PRM Nicolae Iorga a demisionat ieri, la recomandarea Biroului Permanent al partidului, de la presedintia filialei PRM Brasov si de la cea a Comisiei de cercetare a abuzurilor. In urma dezbaterii situatiei create de implicarea fiului senatorului, Marian Iorga, in agresarea angajatului unui jurnal local din Brasov, Biroul Permanent al PRM a decis ca "acest incident afecteaza imaginea partidului". Adrian Ionel a fost desemnat presedinte interimar al PRM Brasov in locul lui Iorga. (Dana Piciu)

Discriminare - Avertisment pentru Almos

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a dispus sanctionarea primarului municipiului Sfantu Gheorghe, Albert Almos, cu avertisment pentru impunerea obligativitatii cunoasterii limbii maghiare la ocuparea unor posturi in administratia publica locala, informeaza Rompres. Consiliul a apreciat ca impunerea necesitatii cunoasterii limbii maghiare constituie o ingradire a posibilitatilor de a participa la concurs a candidatilor care nu cunosc aceasta limba.

BEC - Ursul, semnul electoral al USR

Uniunea Secuilor din Romania si-a depus luni dupa-amiaza semnul electoral la Biroul Electoral Central (BEC), a declarat ieri liderul USR, Kiss Kalman. El a spus ca, probabil, semnul electoral va fi contestat, ca si inaintea alegerilor locale, de UDMR, insa se impune ca USR sa aiba reprezentare parlamentara, intrucat "UDMR vrea sa realizeze autonomia Tinutului Secuiesc in favoarea maghiarilor, fara sa recunoasca existenta etniei secuilor". "Uniunea Secuilor doreste autonomia secuilor fata de baronii maghiari. Secuii au avut intotdeauna probleme cu maghiarii, iar acum acesti baroni mici ai UDMR au pus din nou mana pe ei", afirma Kiss. (Aniela Nine)

Parlament - Zanc, ales membru CNA

Grigore Zanc, senator PSD, a fost ales luni seara, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), in urma votului acordat de cele doua Camere reunite ale Parlamentului. Zanc, propus ca titular, in echipa cu un alt senator PSD, Florin Rotaru (supleant), a obtinut o majoritate de 199 de voturi, din 267 valabil exprimate. Zanc este vicepresedinte al Comisiei de cultura si figureaza pe listele Uniunii PSD+PUR pentru alegerile parlamentare pe locul doi la Senat la Cluj.

Alegeri - Comisie pentru timpii de antena

Senatorii si deputatii au hotarat luni seara, in sedinta comuna, componenta comisiei parlamentare speciale pentru repartizarea timpilor de antena in cadrul campaniei electorale. Au fost desemnati Viorel Hrebenciuc, Alexandru Sassu, Stefan Valeriu Zgonea, Ion Solcanu si Dinu Marin - de la PSD, Nicolae Vasilescu, Lia Olguta Vasilescu si Mihai Ungheanu - de la PRM, Ion Onisei - de la PD, Mona Musca - de la PNL, Marton Arpad - de la UDMR si Paun Nicolae - de la minoritati. Comisia va fi completata din oficiu cu presedintii CNA, SRR si SRTV.
×
Subiecte în articol: politic