x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta: De şase-şapte ani vorbeam de relaţii frăţeşti cu R. Moldova şi aveam un litigiu la CEDO

Ponta: De şase-şapte ani vorbeam de relaţii frăţeşti cu R. Moldova şi aveam un litigiu la CEDO

12 Sep 2013   •   21:11
Ponta: De şase-şapte ani vorbeam de relaţii frăţeşti cu R. Moldova şi aveam un litigiu la CEDO

Premierul Victor Ponta a apreciat că reluarea transmisiei TVR în Republica Moldova este un gest de normalitate şi a subliniat că fără efortul celor de la Chişinău acest lucru nu ar fi fost posibil, informează agerpres.ro.

"Ştiu că s-a muncit foarte mult şi de partea românească şi de partea moldovenească. Dacă nu există însă o decizie fermă a Guvernului, a primului-ministru Leancă, a colegilor de la Chişinău, probabil că nu am fi reuşit să facem un lucru simplu, să găsim soluţia acceptată de toată lumea şi tehnic, şi financiar, şi legal. Şi iată, de şase-şapte ani vorbeam de relaţii frăţeşti şi prieteneşti şi aveam un litigiu, un proces la CEDO, ceea ce e absolut anormal", a spus premierul, prezent la TVR, cu ocazia semnării acordului de soluţionare amiabilă a Cererii depuse împotriva Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Victor Ponta a mai precizat că este "dreptul fundamental" al cetăţenilor din Moldova de a avea acces la informaţii din toate sursele posibile, dar şi că este o mare oportunitate pentru cei din România, astfel încât prin intermediul emisiunilor realizate să afle cât mai mult despre realitatea de la Chişinău şi problemele oamenilor de acolo.

El a adăugat că are încredere în profesionalismul, capacitatea TVR de a informa corect, într-un mod util cetăţenii din Republica Moldova.

La rândul său, ministrul Justiţiei din Republica Moldova, Oleg Efrim, a declarat că nu este normal ca între România şi Republica Moldova să existe probleme şi că actul de joi este o dovadă că pot fi depăşite toate aspectele problematice în relaţiile bilaterale.

"Am asistat la un gest de corectare a unei greşeli enorme admise de vechea guvernare comunistă, care se pare că nu prea a digerat tot ce este românesc. Sunt bucuros că am ajuns în acest moment să întoarcem cetăţenilor Republicii Moldova posibilitatea de a viziona emisiunile TVR, de altfel foarte mult apreciate. Mult apreciate şi de mine personal, pentru că în perioada sovietică, trăind într-o zonă limitrofă cu România am avut posibilitatea să urmăresc emisiunile TVR, ceea ce nu am putut să fac în ultimii şapte ani şi sunt bucuros că începând de azi vom oferi cetăţenilor moldoveni posibilitatea să vadă emisiunile preferate", a spus Oleg Efrim

De asemenea, preşedintele-director general al SRTv, Claudiu Săftoiu, a precizat că de la sfârşitul acestui an se doreşte realizarea unei grile dedicate cetăţenilor Republicii Moldova.

Secretarului de stat Bogdan Aurescu a precizat că TVR revine în Republica Moldova pe cablu şi prin transmisia digitală experimentală, care acoperă deocamdată zona Chişinău.

"Din 2015, pe multiplexorul cu acoperire naţională, înţeleg că va acoperi 85% din suprafaţa Republicii Moldova. De asemenea, acordul conţine o serie de garanţii importante în ceea ce priveşte neretragerea licenţei de emisie, nesuspendarea licenţei de emisie, imposibilitatea suspendării emisiei în sine, neinterferenţa în grila de programe şi o serie de prevederi financiare favorabile pentru SRTv", a adăugat el.

Deocamdată transmisiile TVR vor putea fi recepţionate de aproximativ 50% din cetăţenii moldoveni.

Programele Televiziunii Române vor putea fi urmărite din nou în Republica Moldova, după ce Claudiu Săftoiu şi agentul guvernamental al Republicii Moldova Lilian Apostol au semnat acordul de soluţionare amiabilă a Cererii nr. 36398/08, depusă de TVR împotriva Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, la 1 august 2008.

Autorităţile de la Bucureşti şi cele de la Chişinău au finalizat negocierile privind colaborarea în domeniul retransmisiei serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici. Astfel, televiziunea publică împreună cu Guvernul României şi reprezentanţii Republicii Moldova au găsit o soluţie ca producţiile Televiziunii Române să poată fi vizionate iar de telespectatorii din ţara vecină.  

×
Subiecte în articol: Victor Ponta republica moldova