x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta: Reducerea CAS, obiectivul principal al negocierilor cu delegaţia finanţatorilor internaţionali

Ponta: Reducerea CAS, obiectivul principal al negocierilor cu delegaţia finanţatorilor internaţionali

de Agerpres    |    04 Iun 2014   •   18:11
Ponta: Reducerea CAS, obiectivul principal al negocierilor cu delegaţia finanţatorilor internaţionali

Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) în baza unui pachet sustenabil de măsuri care să permită această decizie reprezintă obiectivul principal al Executivului în negocierile purtate cu delegaţia Comisiei Europene, a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale, a declarat miercuri, în şedinţa de guvern, premierul Victor Ponta.

"Obiectivul nostru principal în aceste negocieri - şi vă rog pe toţi să sprijiniţi efortul făcut de Ministerul de Finanţe şi de Buget - este să facem această măsură sustenabilă. Să poată să fie aplicată nu doar în acest an, ci în toţii ani care urmează", a spus premierul.

Totodată, Victor Ponta a anunţat o reuniune guvernamentală pentru săptămâna viitoare pe tema concluziilor rezultate în urma discuţiilor cu creditorii internaţionali.

"Vă rog pe toţi miniştri care aveţi sarcini rezultate din acordul cu instituţiile financiare internaţionale - Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială - să aveţi întâlnirile cât mai bine. Marţi, pentru că luni e zi liberă, o să facem o întâlnire de concluzii să vedem în ce stadiu ne aflăm cu fiecare dintre obligaţii şi ce avem de făcut în continuare", a precizat premierul.

Acesta a adăugat că Guvernul lucrează împreună cu Banca Mondială la stabilirea unui sistem nou de redevenţe, care vor fi diferenţiate în funcţie de zăcămintele onshore şi offshore.

"De la 1 ianuarie 2015, vom avea o nouă lege a petrolului, cu noi redevenţe. Ideea nu este să iei foarte mult din puţin, ci puţin din foarte mult. Ne gândim la o stabilitate pe 15 - 20 de ani", a spus Ponta.

Potrivit acestuia, redevenţele trebuie diferenţiate pentru zăcămintele de pe uscat, onshore, şi pentru cele de pe mare, offshore, întrucât diferă foarte mult nivelul investiţiilor.

"Cu siguranţă, nu poţi avea aceleaşi redevenţe pentru zăcămintele onshore şi offshore, întrucât există diferenţe uriaşe de investiţii. Am vorbit cu reprezentanţii Exxon şi Petrom, care spun că vor depăşi bine un miliard de euro investiţii (în perimetrul Neptun din Marea Neagră - n.r.). Orice companie trebuie să-şi recupereze costurile", a explicat premierul.

Şeful Guvernului a subliniat că noile redevenţe se vor aplica doar viitoarelor concesiuni.

"Nu poţi să aplici o lege nouă la acordurile vechi", a arătat el.

Conform legii de privatizare a Petrom, adoptată în 2004, revedenţele petroliere nu au putut fi modificate timp de zece ani, perioadă care expiră la finele acestui an.

Americanii de la ExxonMobil şi OMV Petrom explorează împreună blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde primele estimări arată existenţa unor zăcăminte de gaze care, la momentul producţiei, în 2019 - 2020, vor permite României să-şi asigure întregul necesar de gaze din producţie internă şi să exporte surplusul.

×
Subiecte în articol: FMI Banca Mondiala Victor Ponta