x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică ALEGERI LOCALE 2016. Au mai inventat una: penalii “independenţi”

ALEGERI LOCALE 2016. Au mai inventat una: penalii “independenţi”

de Marius Gîrlașiu    |    27 Apr 2016   •   08:57
ALEGERI LOCALE 2016. Au mai inventat una: penalii “independenţi”

ALEGERI LOCALE 2016Primarii cu dosare penale au mai inventat o modă. Candidează ca independenţi pentru a evita criteriile de integritate ale partidelor. Pentru formaţiunile politice, avantajul e că rămân cu imaginea nepătată şi codurile de etică “respectate” de ochii lumii. Doar că partidele susţin şi ele, uneori din umbră, alteori chiar pe faţă, strategia “candidatului independent”. Cât de independenţi sunt edilii cu probleme penale reiese clar din trecutul lor politic.

Cel mai elocvent exemplu este cel al primarului din Târgu-Mureş, Dorin Florea. Cu două dosare penale deschise de DNA la activ, unul dintre ele deja trimis în judecată, altul pentru luare de mită, liberalul Florea nici nu s-a sfiit să recunoască trucul electoral. “Candidez independent pentru a respecta pe toată lumea şi mai ales criteriile de integritate la care s-au angajat unele formaţiuni”, a recunoscut edilul, care este copreşedintele PNL Mureş. Liberalii susţin şi ei candidatura “independentului” Florea pentru al cincilea mandat, a anunţat preşedintele CJ Mureş, Ciprian Dobre. Ieri, când şi-a depus candidatura, primarul din Târgu Mureş şi-a detaliat alegerea. “Nu am crezut că forţa cetăţenilor şi a îngrijorărilor lor poate să fie atât de puternică şi să creeze un asemenea impact asupra mea”. De 16 ani primar la Târgu Mureş şi fost vicepreşedinte al vechiului PDL, Florea a fost prefect PNŢCD (1996-2000) şi face parte din vechea gardă a baronilor portocalii.

Scenariul este aproape identic şi la Piteşti. Trimis în judecată pentru fapte de corupţie, PSD-istul Tudor Pendiuc şi-a anunţat candidatura pentru al şaptelea mandat. După 24 de ani de domnie şi nouă luni de arest preventiv, Pendiuc mizează şi el pe imaginea “independentului”. Tactica ar fi fost plănuită între patru ochi de Liviu Dragnea şi Pendiuc. “Din câte ştiu eu s-au întâlnit. Nu ştiu dacă o singură dată sau de mai multe ori. Numai că nici dacă te întâlneşti cu Papa de la Roma nu trebuie să faci tot timpul la fel”, a explicat liderul PSD Argeş, Şerban Valeca. Social-democraţii de la centru au driblat codul de etică şi l-au desemnat oficial pe viceprimarul Cornel Ionică, cel care a preluat atribuţiile pe vremea când Pendiuc dormea după gratii. “Am fost chiar şi la Bucureşti cu colegi de partid şi am spus că eu nu voi candida împotriva domnului primar. O situaţie... vă imaginaţi ce va fi, de nedescris!”, recunoaşte vicele Ionică.

 

Cuplul “SS” - Stavarache şi Scripcaru

Trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu, primarul Braşovului, George Scripcaru, şi-a depus candidatura sub masca independenţei. Edilul n-ar fi “trecut” criteriile de integritate impuse de PNL, fiind cercetat sub control judiciar de DNA, aşa că liberalii l-au desemnat oficial pe Adrian Gabor. Doar că presa locală speculează blatul din PNL, mai ales că Blaga şi Gorghiu l-au periat pe Scripcaru la lansarea candidaţilor din Braşov. „Vreau să-i mulţumesc lui George pentru cum arată oraşul astăzi şi vreau să vă spun că George este unul dintre primarii cei mai buni din România”, a sunat oda lui Blaga.

Condamnat în primă instanţă la trei ani de închisoare cu suspendare, fostul primar liberal al Bacăului, Romeo Stavarache, şi-a depus şi el candidatura ca independent, asta după ce Justiţia i-a interzis să-şi mai exercite funcţia de edil. Cercetat în mai multe dosare de corupţie pentru abuz în serviciu şi complicitate la tentativa de fraudare a unor fonduri europene, Stavarache a fost suspendat din PNL în octombrie anul trecut. Liberalii l-au desemnat candidat pe senatorul Dragoş Luchian, fost viceprimar al Bacăului, însă prietenia dintre Stavarache şi C.P. Tăriceanu a dus la speculaţii conform cărora primarul suspendat ar candida din partea ALDE. Numai că formaţiunea lui Tăriceanu şi-a nominalizat până la urmă propriul candidat.

×