x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Primarii penali sfidează pe faţă DNA-ul!

Primarii penali sfidează pe faţă DNA-ul!

de Marius Gîrlașiu    |    29 Apr 2016   •   15:05
Primarii penali sfidează pe faţă DNA-ul!

Chiar dacă Justiţia le-a interzis în mod expres să-şi mai exercite atribuţiile în calitate de primari, mai mulţi edili au sfidat interdicţia legală şi vor candida în iunie pentru un nou mandat, în ciuda problemelor penale. Este cazul edililor suspendaţi din Bacău şi Urziceni, însă aceeaşi interdicţie există şi în cazul altor primari din ţară.

 

După trei mandate ca primar al Bacăului, Romeo Stavarache şi-a depus luni candidatura pentru un nou mandat. Liberalul va candida ca independent după ce PNL a decis să mizeze anul acesta pe senatorul Dragoş Luchian. Stavarache este primarul Bacăului din 2004, când a câştigat în faţa lui Dumitru Sechelariu. Acuzat de luare de mită, edilul a fost arestat preventiv în iulie 2014, iar în septembrie acelaşi an a fost plasat în arest la domiciliu vreme de cinci luni. Anul acesta, edilul a fost pus din nou sub control judiciar, ba mai mult, judecătorii i-au interzis să-şi mai exercite atribuţiile în calitate de edil. În 2015, Tribunalul judeţean l-a condamnat pe Stavarache la trei ani cu suspendare pentru abuz în serviciu. Edilul va candida anul acesta pentru al patrulea mandat, chiar dacă este sub control judiciar de la începutul lunii, iar instanţa i-a interzis să-şi mai exercite funcţia. În aceeaşi situaţie este şi edilul suspendat al municipiului Urziceni, liberalul Constantin Sava. Pe 12 aprilie, DNA i-a interzis edilului aflat sub control judiciar să-şi mai exercite funcţia de primar, însă Sava a sfidat legea, iar acum două zile s-a înscris în cursa pentru un nou mandat, după o decizie a filialei locale a PNL.

 

Pentru că are interdicţie de a-şi mai exercita funcţia, Romeo Stavarache şi-a depus candidatura prin intermediul avocatei.

Nici bunul-simţ nu le interzice

“Ştiu că poate părea absurd din punct de vedere al bunului-simţ, însă legea permite. Dreptul de a candida şi de a fi ales nu le poate fi luat decât de o instanţă de judecată, prin hotărâre rămasă definitivă. Funcţionează prezumţia de nevinovăţie, practic pot candida şi din arest preventiv sau chiar condamnaţi, dacă pe lângă condamnare nu au primit această măsură complementară a interdicţiei de a candida şi de a fi ales”, descrie situaţia avocatul Sergiu Andon.

×