x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Primarii penali vor zbura şi la suspendare

Primarii penali vor zbura şi la suspendare

de Marius Gîrlașiu    |    07 Iul 2016   •   19:35
Primarii penali vor zbura şi la suspendare
Sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Aleşii locali condamnaţi definitiv cu suspendare ar trebui să-şi piardă mandatele, au decis ieri judecătorii Curţii Constituţionale. CCR a admis în unanimitate sesizarea lui Klaus Iohannis referitoare la Statutul aleşilor locali. Decizia vine după ce Senatul i-a dat cu flit preşedintelui şi a respins cererea de reexaminare trimisă de Iohannis.

"O singură decizie am luat astăzi, în unanimitate, aceea de a admite sesizarea preşedintelui cu privire la Legea 393 (n.r. - privind modificarea Statutului aleşilor locali) pe care am declarat-o în totalitate neconstituţională. Am avut în vedere că s-a creat un regim discriminatoriu şi că soluţia pe care a ales-o Parlamentul ar fi deturnat scopul legiuitorului, acela de a apăra integritatea şi responsabilitatea funcţiei de ales local", a declarat preşedintele interimar al CCR, Valer Dorneanu, după şedinţa de ieri a Curţii. Ceea ce înseamnă că aleşii locali ar trebui să-şi piardă mandatele în cazul unei condamnări definitive în instanţă, chiar dacă judecătorii ar dispune suspendarea pedepsei. "Nu s-a făcut vreun mare act de dreptate. Este o decizie firească, cât se poate de normală, dacă ai pretenţia de stat care se respectă, un stat european care doreşte o administraţie integră în serviciul cetăţeanului. Mi se pare nefiresc să ai un ales condamnat în funcţie care să îşi continue exercitarea mandatului”, a reacţionat copreşedintele PNL, Alina Gorghiu.

Senatorii l-au ignorat

Luna trecută, Senatul a respins cererea de reexaminare trimisă pe preşedintele Klaus Iohannis pe marginea acestui proiect de lege şi a decis că aleşii locali îşi pot păstra mandatul în cazul unei condamnări definitive cu suspendare, urmând să-şi piardă funcţia doar în situaţia în care ar fi condamnaţi cu executare, sau pentru infracţiuni de dare şi luare de mită. Proiectul a fost iniţiat în iunie anul trecut de şase deputaţi PSD, cinci de la UDMR, doi de la PNL şi câte unul de la UNPR, independenţi şi minorităţi.

 

Primarii condamnaţi cu suspendare ar trebui să-şi pierde mandatele potrivit deciziei de ieri a judecătorilor Curţii Constituţionale. Edilul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, se află şi acum în arest preventiv.

×