x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Primarul PNL din Pucioasa contestă la Tribunalul Bucureşti alegerea lui Iohannis la şefia partidului

Primarul PNL din Pucioasa contestă la Tribunalul Bucureşti alegerea lui Iohannis la şefia partidului

de Agerpres    |    04 Aug 2014   •   18:25
Primarul PNL din Pucioasa contestă la Tribunalul Bucureşti alegerea lui Iohannis la şefia partidului

Primarul PNL din localitatea dâmboviţeană Pucioasa, Dănuţ Bădău, a contestat la Tribunalul Bucureşti alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al partidului, iar sesizarea acestuia se va judeca pe 7 august.

Primarul Bădău a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că toate acţiunile care au dus la alegerea lui Iohannis au încălcat atât statutul PNL, cât şi legea partidelor politice.

În plus, edilul spune că nu ştie dacă Iohannis s-a înscris în vreo organizaţie PNL şi nici procedura prin care s-a întâmplat acest lucru.

''Urmare a organizării congreselor extraordinar şi ordinar din 27 şi 28 iunie ale PNL am constatat o serie de neconformităţi, chestiuni care nu sunt statutare sau sunt nelegale. Eu, în acţiunea pe care am făcut-o, împotriva cererii de încuviinţare a modificării statutului partidului, am venit cu o serie întreagă de motive şi argumentarea acestora din care reiese că domnul Iohannis nu ar fi membru al unei organizaţii a PNL. Afirmaţia mea este făcută pe nişte argumentaţii, să zicem aşa, mai mult pe surse, pentru că nu am avut posibilitatea să verific în fapt dacă domnul Iohannis e membru al organizaţiei Sibiu. Din consultarea pe internet a Biroului Politic Municipal Sibiu şi a Biroului Judeţean Sibiu nu reiese faptul că domnul Iohannis este membru, mai ales că primarul de municipiu face parte de drept din aceste organisme'', a afirmat Dănuţ Bădău.

Acesta susţine că Iohannis a convocat în mod ilegal congresul PNL şi în plus a primit derogare de vechime pentru a fi ales în fruntea partidului, deşi potrivit statutului nu se acordă derogări în acest caz.
''Statutul PNL nu face derogări de vechime pe numirea pe funcţii, ci numai pe candidaturi (...). Ştim bine că domnul Iohannis şi-a dat demisia la un moment dat din funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului, funcţie pe care a obţinut-o la congresul partidului şi pe listă. Dându-şi demisia nu mai făcea parte din Biroul Politic Central sau din Delegaţia Permanentă, nu putea să ocupe nici locul altuia. Nefiind prim-vicepreşedinte nu putea fi nici membru, că ar fi însemnat o structură mai mare care însemna modificare de statut şi în acest fel nu putea să fie şi numit pe funcţia de preşedinte interimar. Aşa că toate acţiunile, demersurile sale, actele juridice statutare pe care le-a elaborat în această perioadă, inclusiv convocarea congresului, spun eu, că sunt nevalabile'', susţine Dănuţ Bădău.

Primarul PNL din Pucioasa adaugă că nu s-a făcut congresul extraordinar cu informarea şi consultarea organizaţiilor locale, conform statutului.

''Congresul extraordinar a fost făcut fără informarea şi consultarea prealabilă a adunărilor generale la nivelul fiecărei organizaţii a localităţilor. E un drept pe care îl au membrii de partid de a fi informaţi şi consultaţi, ori această informare nu s-a făcut, cred că ştie toată lumea lucrul acesta. Era normal în cazul unui congres extraordinar, conform statutului. Deci această procedură nu s-a făcut. Cei de la Bucureşti nu mai au nevoie de noi, conduc după bunul plac'', susţine primarul liberal din Pucioasa, Dănuţ Bădău.

Edilul spune că a cerut instanţei să constate nulitatea lucrărilor congresului extraordinar şi a celui ordinar PNL.

''Am cerut să se constate nulitatea lucrărilor congresului extraordinar şi a celui ordinar. Implicit alianţa cu PDL. Congresul extraordinar nu a fost organizat aşa cum prevede statutul, statutul a fost modificat şi în conţinut are foarte multe lacune, sunt neconformităţi în sensul că la un articol spune, de exemplu, că regulamentul de aplicare al statutului se aplică de Delegaţia Permanentă, în altă parte spune că se aprobă de Biroul Politic'', a afirmat Dănuţ Bădău.

Acesta este nemulţumit şi de faptul că nu s-au organizat adunări locale de alegeri înaintea congresului ordinar.

''Legat de congresul ordinar, în statut se spune că se organizează cu şase luni după convocarea lui, asta înseamnă că tot în şase luni statutul prevede, se organizează în teritoriu adunări generale de alegeri la nivel de localitate, conferinţă judeţeană. În Dâmboviţa, unde ştiu, de doi ani se conduce prin numire'', a precizat Dănuţ Bădău.

Acesta a mai spus că a fost sunat de colegi de partid din ţară, din Piatra Neamţ şi Alba. ''Au început să fie mai mulţi care au ceva probleme cu ce s-a întâmplat la congresele extraordinar şi ordinar'', spune Bădău.

Primarul Dănuţ Bădău mai are un proces intentat PNL prin care contestă schimbarea sa din funcţia de preşedinte al PNL Pucioasa.

×
Subiecte în articol: klaus iohannis pnl