Procesele în care Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu sunt judecați pentru instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual, respectiv mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului vor fi reluate de la zero, a decis ieri Instanţa supremă. Decizia a fost luată după ce judecătoarea Ana-Maria Dascălu, care făcea parte din ambele complete de judecată, s-a pensionat. De retragerea magistratului vor profita şi alţi politicieni celebri care au probleme cu Justiţia.
Procesul în care liderul PSD Liviu Dragnea este judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, în legătură cu angajarea a două membre de partid la DGASPC Teleorman, va fi reluat de la zero, au decis, ieri, magistraţii Instanţei supreme. Decizia a fost luată în condiţiile în care judecătoarea Ana-Maria Dascălu se va pensiona şi nu va mai face parte din completul de judecată, fiind înlocuită de Constantin Epure. Astfel, noul preşedinte al completului a decis readministrarea probelor, invocând o decizie CEDO. „Judecătorii care dispun hotărârea trebuie să fie aceiaşi care au participat la administrarea tuturor probelor de-a lungul procesului. Pentru termenul pe care îl vom acorda, trebuie să se prezinte toţi inculpaţii", a spus acesta. Următorul termen în procesul lui Liviu Dragnea a fost programat pentru data de 3 octombrie, în condiţiile în care, până în prezent, patru dintre cei șapte inculpați din acest dosar și-au recunoscut faptele în fața judecătorilor. Aceeaşi decizie, de reluare a procesului, a fost luată şi în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu, acesta fiind judecat la acelaşi complet din care făcea parte judecătoarea Ana-Maria Dascălu. Procesul în care preşedintele Senatului este judecat pentru pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului, va fi reluat tot pe 3 octombrie, când ar fi posibilă audierea politicianului, după ce avocatul acestuia a anunţat la termenul de ieri că liderul ALDE doreşte să dea o declaraţie.
Acelaşi complet de magistraţi, din care face parte judecătoarea Ana-Maria Dascălu, judecă şi procesele fostului vicepremier Gabriel Oprea (dosarul Limuzina) şi ale foştilor parlamentari Dan Şova (dosarul CET Govora) şi Sebastian Ghiţă (mita pentru fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu în schimbul finanţării de la bugetul local a echipei de baschet Asesoft Ploieşti). În aceste condiţii, este foarte posibil ca instanţa supremă să decidă reluarea proceselor şi în aceste cazuri.
Dragnea, înțelegeri cu „Sistemul”?
În ziua în care ÎCCJ a decis reluarea procesului în cazul lui Liviu Dragnea, fostul premier Victor Ponta l-a acuzat pe liderul PSD că face jocurile „Sistemului” pentru a scăpa de o nouă condamnare. „Liviu Dragnea are toată puterea şi o foloseşte prost. Iar toate celelalte poveşti cu lupta cu Sistemul... nu a fost nimeni mai prieten cu Sistemul şi mai dornic de înţelegeri cu Sistemul decât Liviu Dragnea, doar că Sistemul l-a păcălit. De două ori am fost eu de faţă”, a declarat Ponta. Dosarul DGASPC Teleorman, în care liderul PSD este judecat alături e fosta sa soţie, Bombonica Prodana, a fost trimis în judecată pe data de 15 iulie 2016, iar primul termen pe fond al procesului s-a desfăşurat pe 31 ianuarie anul curent.
#Rezist, la ÎCCJ
Un grup de cincisprezece persoane a protestat, ieri, în fața sediului ÎCCJ, la ora la care magistrații judecau procesul lui Liviu Dragnea. Protestatarii au scandat lozinci împotriva PSD, au agitat o pereche de cătuşe și au afișat manechinele cu chipurile lui Liviu Dragnea și C.P. Tăriceanu, folosite la protestele din Piaţa Victoriei.
În iunie 2016, plenul CSM a aprobat cererea judecătoarei Ana-Maria Dascălu de menţinere în funcţie peste vârsta de pensionare. Potrivit legii, magistraţii peste 65 de ani care vor să rămână în activitate, trebuie să ceară anual Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) păstrarea în funcţie peste vârsta de pensionare.